« terug naar overzicht

Laurens Zevenbergen, Trans Ambassadeur van TNN

Laurens Zevenbergen, Trans Ambassadeur van TNN

TNN startte in 2016 een nieuw project. Hierin staan transgender personen die actief zijn in de emancipatiestrijd centraal. Deze ware trans ambassadeurs hebben een belangrijke rol. Zij kunnen TNN ondersteunen bij het signaleren van problemen en ontwikkelingen. Daarnaast kunnen ze de standpunten van TNN uitdragen. Informeel gebeurt dit natuurlijk al. Nu gaan we het officieel maken.

Laurens is 20 jaar oud en hij komt uit Nijmegen. Als kind was hij altijd al ‘anders’, hij gedroeg en kleedde zich als een jongetje. Dat werd grotendeels geaccepteerd door zijn directe omgeving, dus kreeg Laurens in de puberteit pas door dat er iets mis was en er echt iets moest veranderen.

Op zijn 12e kwam hij uit de kast als lesbiënne, al wist hij eigenlijk al dat er meer aan de hand was. Hij wilde daar echter niet direct aan toegeven, omdat hij wist dat een transitie zwaar zou zijn. Op zijn 15e is Laurens gestart met vrijwilligerswerk via een project op school, namelijk het Gay-Straight Alliance Netwerk van COC Nederland. Een groep LHBT én hetero leerlingen en docenten die zorgen voor een veilige omgeving op school.

Via de GSA leerde Laurens steeds meer vrijwilligers kennen en merkte hij dat hij ook graag meer voor de LHBT community wilde doen. De prettige sfeer bij de vrijwilligers zorgde er ook voor dat hij echt zichzelf kon zijn, een transman. Hier kwam hij even later voor uit, en eind 2013 is hij het traject bij het VUmc gestart. Iets meer dan een jaar later kon Laurens beginnen met de hormoonbehandeling en afgelopen februari (2016) heeft hij voor nu even zijn laatste operaties gehad.

Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind
– Dr. Seuss

Het was niet altijd even makkelijk, maar het vrijwilligerswerk wat Laurens deed heeft hem er doorheen geholpen. Het was volgens hem een houvast en iets om naar uit te kijken in een chaotische periode. En het was het allemaal meer dan waard! Uiteindelijk is hij voor COC Nederland naast lid van de nationale GSA-raad en de COC Youth Council, ook vier jaar coördinator van het PR-team en webteam van de website www.jongenout.nl geweest en Jong&Out meeting begeleider. Via het COC kwam Laurens in contact met verschillende organisaties die zich inzetten tegen discriminatie en voor diversiteit.

Het begon met het als jongeren ambassadeur deelnemen aan een conferentie in Berlijn voor het Anne Frank Huis. Hierna werd hij opgemerkt als LHBT/Trans Ambassadeur en breidde zijn netwerk zich razendsnel uit! Inmiddels is hij de tel kwijt en heeft hij meegewerkt- en deelgenomen aan uiteenlopende nationale en internationale projecten en conferenties voor organisaties als het Anne Frank Huis, Humanity in Action, The International Hangout en zo ook TNN.

Ook de media hebben hem opgemerkt als een goed en realistisch voorbeeld van de transgender community: een jongere transman die open en realistisch is over zijn verhaal, iets wat je minder vaak tegen schijnt te komen. Zo is hij vaak geïnterviewd met betrekking tot de genderneutrale toiletten actie van COC Nederland, op tv geweest bij ‘Spuiten & Slikken’ en heeft hij meegewerkt aan verschillende (korte) documentaires. Wel is hij selectief in waar hij aan meewerkt; is men alleen op zoek naar sensatie en dramaverhalen dan zijn ze bij hem verkeerd. Maar kan Laurens via zijn verhaal onwetendheid wegnemen en mensen helpen? Dan doet hij dat graag!

Probeer jezelf niet in een hokje te stoppen en probeer van alles uit, je merkt vanzelf wat wel of niet bij jou past. En wat je ook doet, doe wat voor jou op dat moment goed voelt!

Wil je Laurens uitnodigen als Trans Ambassadeur? Neem dan contact met ons op.

Ben jij actief voor de transgender emancipatie? Lees hier dan meer over het Trans Ambassadeurschap.

Foto: Chantal Winatasasmita ©

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.