« terug naar overzicht

Aantal meldingen transgenderdiscriminatie blijft stijgen

Aantal meldingen transgenderdiscriminatie blijft stijgen

Het derde jaar op een rij stijgt het aantal gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen. Dat blijkt uit de discriminatiemonitor over 2019 die Transgender Netwerk Nederland vandaag uitbrengt.

Weggepest worden uit de buurt. Ontslagen worden omdat je transitie te schokkend zou zijn voor klanten. Of geen gebruik mogen maken van het toilet dat bij jouw genderidentiteit past. Het is een kleine greep uit de meldingen die transgender personen het afgelopen jaar hebben gemaakt bij antidiscriminatiebureaus en het meldpunt van Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Steeds meer transgender mensen die slachtoffer zijn van discriminatie maken daar melding van. In 2019 registreerden antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) en TNN landelijk 107 unieke meldingen van discriminatie op grond van genderidentiteit. In 2018 waren dat er 87. In 2016 was het aantal meldingen nog maar 49.

“We weten dat mensen het niet altijd rapporteren als ze discriminatie meemaken,” zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. “Daarom is het een goed teken dat elk jaar meer trans mensen melding doen. We hopen alleen dat dit niet wijst op een toename van discriminatie tegen transgender personen in de samenleving. Daarom pleiten we ervoor dat de overheid structureel discriminatie en veiligheid van transgender personen gaat monitoren.”

Nashvilleverklaring

De stijging in het aantal meldingen is mede beïnvloed door de Nashvilleverklaring begin 2019. Daarover kwamen veel meldingen van discriminatie binnen bij adv’s. Maar deze werden meestal geregistreerd als discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, en weinig op grond van genderidentiteit. De Nashvilleverklaring heeft daardoor wel gezorgd voor een algemene stijging van discriminatiemeldingen in 2019, maar is slechts beperkt van invloed op de sterke stijging van transgenderdiscriminatie.

“De grotere zichtbaarheid van transgender personen doet misschien geloven dat de emancipatie vooruit gaat, maar trans personen krijgen nog dagelijks te maken met uitsluiting.” Brand Berghouwer, voorzitter TNN

De regering heeft de laatste tijd niet stilgezeten als het gaat om de aanpak van transgenderdiscriminatie. Zo is sinds 1 november 2019 discriminatie wegens genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken op werk, school en andere gebieden in het maatschappelijk verkeer expliciet verboden. Dat gebeurde op aandringen van de belangenorganisaties TNN, COC en NNID via een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks.

Groepsbelediging

Een volgende stap waar TNN samen met NNID en COC voor pleit, is om groepsbelediging ook strafbaar te stellen voor transgender personen en intersekse personen. Dan pas kunnen ook discriminerende uitlatingen jegens deze groep online en offline aangepakt worden, worden vervolgd door het Openbaar Ministerie of verwijderd door het Meldpunt Internet Discriminatie. Eerder dit voorjaar stuurde minister Dekker (Rechtsbescherming) een voorstel hierover aan de Tweede Kamer. Daarin staat dat transgender personen net als andere groepen in de samenleving tegen discriminatie beschermd moeten zijn met het Wetboek van Strafrecht.

TNN hoopt dat de regering hier haast mee gaat maken en snel transgender mensen én intersekse personen gaat beschermen.

Rest van je leven last

Berghouwer: “Discriminatie werkt vaak lang door op iemand. Je gaat het internaliseren, en daar kun je de rest van je leven last van hebben. We hopen dat de regering transgenderdiscriminatie serieus neemt en snel overgaat op strafbaarheidstelling zodat transgender en intersekse personen dezelfde bescherming ontvangen van de overheid als andere groepen in de samenleving.”

Download de discriminatiemonitor 2019 hier.

 

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

Eén reactie op “Aantal meldingen transgenderdiscriminatie blijft stijgen”

  1. Viviënne Crutzen schreef:

    Weggepest door mij huisarts en assistente van huisartsencentrum de Molenhoek en wat dacht je hiervan bij het MuMc werd ik naar de mannen WC gestuurd terwijl ik een vrouw ben. ik had ook nog nadrukkelijk nagevraagd, het mocht niet baten. Als je een klacht indient, heb je een kort lontje, dus met andere woorden, je moet je kop houden als wij gewoon meneer je zeggen. Terwijl de psycholoog van de Vumc juist tegen me had gezegd ik moest niet over me heen laten lopen. Vrienden heb ik nooit gehad, dat blijkt nu, want ik ben ze allemaal kwijt. Bij het Zuyderland ziekenhuis, wordt ik uitgelachen, door de medewerkster die een ECG maakte en me natuurlijk met meneer aansprak en daar ook bij bleef en als je er wat van zegt, dan ben ik fout natuurlijk.
    Een buurman die me voortduren met het leven bedreigt. me uit loert, maar nu ik een camera heb opgehangen durft hij niet meer, want dan heb ik een bewijs. Die natuurlijk ook zijn kinderen en de vriendjes daarvan opstookt en dan wordt ik 3 straten verder nog uitgescholden voor homo, terwijl ik dat niet kan zijn, want ik ben immers een vrouw. Och ja mijn buurman is moslim, dat zijn die mensen die altijd zeggen dat ze gediscrimineerd worden, maar zelf doen ze het, het meest.
    bij het Zuyderland ziekenhuis, weigerde men een psychologische test bij mij te doen, terwijl er 4 jaar geleden een exacte zelfde verwijzing was gedaan en toen was het geen probleem. De persoon die de triage doet is Sonny Burns een oerconservatie Belg, die op een Oerconservatie Jongensschool geleidt door paters, heeft gezeten. Door het MuMc getest en doorverwezen naar een arts die ook een Praktijk heeft in het Zuyderland ziekenhuis en die nu al 4 weken de verwijzing in beraad heeft.
    en zo kan ik nog wel even doorgaan, over al de incidenten die je als transgender op leeftijd mee maakt, want ik den dat als je 68 jaar bent de discriminatie nog erger is, dan als je 24 bent, want die generatie accepteert transgenders meer, dat de generatie van mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.