« terug naar overzicht

Actie en brieven dwingen Teeven tot uitleg en belofte

Staatssecretaris Teeven moest op Roze Zaterdag in Haarlem uitleg geven waarom de transgenderwet niet voor het zomerreces naar de Tweede Kamer was gestuurd. Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat er geen verplichte voorwaarden zoals sterilisatie en geslachtsoperaties meer nodig zijn om het geslacht in de geboorteakte te kunnen wijzigen.

Teeven verklaarde op het hoofdpodium op Roze Zaterdag dat de Raad van State een ronduit negatief advies had gegeven over het wetsvoorstel. Dit kwam onder andere doordat de Raad voor het behoud van een procedure via de rechter is, terwijl het wetsvoorstel een ambtelijke procedure via de Burgerlijke Stand zal opleveren. Op het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil men aan het wetsvoorstel vasthouden waardoor men genoodzaakt is duidelijk te maken waarom men het advies van de Raad van State afwijst. Dit heeft volgens de staatssecretaris extra tijd gekost waardoor het niet meer mogelijk was het voorstel vóór het zomerreces bij de Tweede Kamer in te dienen. Hij beloofde wel om exact op 17 augustus de wet in de ministerraad te behandelen. Daardoor zal de wet op 18 augustus openbaar gemaakt worden en op de eerste dag na het reces, op 3 september, bij de Tweede Kamer ter behandeling aangeboden worden.

De staatssecretaris die ook meeliep in de parade met agenten van het homonetwerk van de politie voelde zich tot uitleg en de belofte gedwongen door de actie van transgenders op Roze Zaterdag en maar liefst 700 e-mails die hij afgelopen week over dit onderwerp had ontvangen. De spontane brievenactie en de actie tijdens de parade en bij het hoofdpodium waar Teeven speechte hebben daarmee een mooi resultaat behaald. Het is voor het eerst dat er een harde belofte ligt voor een datum waarop de wet naar de Tweede Kamer zal gaan.

De actie van transgenders op Roze Zaterdag was georganiseerd door TNN en Vreerwerk. Deze politieke actie van ongeveer dertig transgenders en sympathisanten was de eerste in haar soort in Nederland. TNN wil graag alle deelnemers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet. We zijn zichtbaar en hoorbaar aanwezig geweest tijdens de parade en bij het hoofdpodium, waarbij ook nog eens 1500 flyers aan het publiek zijn uitgedeeld.

Nadat Teeven had gespeecht konden zowel de vice-voorzitter van TNN, Corine van Dun, en een afvaardiging van de actievoerders kort met de staatssecretaris spreken. Teeven toonde zich schuldbewust over het niet nakomen van de eerdere belofte en maakte duidelijk dat hij en zijn partij de VVD zich met overtuiging voor de vrijheden van transgenders in zouden blijven zetten.

 

Bekijk hier meer afbeeldingen van de actie op Roze Zaterdag. Heb je nog meer foto’s of videomateriaal van de actie mail dan naar info@transgendernetwerk.nl.

Reageer

2 reacties op “Actie en brieven dwingen Teeven tot uitleg en belofte”

  1. Frederique schreef:

    Mooi dat die harde belofte er ligt. @Vreerwerk, TNN en alle individueën die er aan meegewerkt hebben van harte gefeliciteerd!

    Oh ja: nu nog even de “specialisten” die vooral aan hun eigen broodwinning (en niet aan onze belangen) denken uit het voorstel krijgen….

  2. Sabrina schreef:

    Helaas kwam ik pas op 9 juni terug van vakantie om te vernemen, dat volgens de heer Teeven de recente zoveelste vertraging in de herziening van de wet op de geslachtsverandering BW 1:28 wordt veroorzaakt door het feit, dat de Raad van State vast wilde houden aan de dure procedure van een rechterlijk besluit. Maar waar komt deze koudwatervrees van ons hoogste rechtscollege toch vandaan ?
    Ons meest gebruikte officiële identificatie document, het rijbewijs, bevat naast onze naam, pasfoto, Burger Service (SOFI) Nummer en geboortedatum + plaats nadrukkelijk géén “M” of “V” vermelding. Deze is dus blijkbaar totaal overbodig voor een eenduidige identificatie. Ook ons paspoort vermelde tot zo’n 25 jaar geleden geen geslachtsletter, maar die moest op last van de EU worden toegevoegd.
    Sociaal blijft die “M” of die “V” natuurlijk een uiterst significant gegeven. Maar in het formele en juridische vlak mag hier in landen als Nederland geen enkel onderscheid meer tussen bestaan. In de Kieswet zijn mannen en vrouwen al heel lang volledig gelijkwaardig. Sinds medio vorige eeuw zijn ook vrouwen volledig bevoegd om zelfstandig bijv. de aan of verkoop van een pand te ondertekenen. Sinds enige tijd moet elke wervingsadvertentie ook de toevoeging M/V bevatten. En mocht de (formeel tijdelijk) afgeschafte dienstplicht ooit nog worden gereactiveerd, dan zal die toch wel zowel voor mannen als voor vrouwen gaan gelden.
    In Groot Brittannië werkt het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan een regeling, waarbij de M/V informatie uit het paspoort gaat worden verwijderd. Als Nederland dat ook zou doen, dan zijn wij in een klap van alle ellende af en zijn zelfs die mensen, die zich noch volledig man noch volledig vrouw voelen, ook gelijk geholpen. Maar als dat op dit moment nog net een stap te ver is, dan blijft het uiterst onlogisch om voor een formele aanpassing van de Gemeentelijke Basis Administratie aan wat iemand tussen de oren voelt, twee deskundigen plus een advocaat plus een heuse rechter te laten opdraven, terwijl zo’n wijziging juridisch in feite eigenlijk helemaal niets inhoudt.
    Wij kennen allemaal een ander instituut, waarbij de gevoelens tussen de oren van mensen formeel moeten worden vastgelegd en waarbij nota bene wel duidelijke juridische gevolgen betrokken zijn. Dat instituut heet het huwelijk, maar dat kan dus wel door een doodgewone ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden vastgelegd ! Over jurisprudentie gesproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.