« terug naar overzicht

Afwijzing transgenders is uitzondering

‘Als je niet duidelijk een man of een vrouw bent is de kans nog steeds groot dat je als transgender persoon niet wordt geaccepteerd.’ Dat zegt TNN-voorzitter Corine van Dun in een reactie op het onderzoekrapport ‘Wel trouwen, niet zoenen’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Afwijzing van een transgender persoon die wel aan alle man/vrouw-normen voldoet is gelukkig steeds vaker een uitzondering. Maar is je geslacht onduidelijk dan kan dat nog op onbegrip rekenen van één op de drie Nederlanders. Die vinden dat er ‘iets mis is’ met deze mensen.

Neutraal

Het SCP heeft voor het eerst een schaal voor het meten van de acceptatie van transgenders gebruikt. Of het dus beter of slechter gaat is nu moeilijk te beoordelen. Wat opvalt is dat ongeveer 40% van de mensen ‘neutraal’ staat tegenover transgender personen. Daar ligt nog veel acceptatie binnen handbereik. Niettemin veroorzaken nog één op de tien Nederlanders veel problemen in de levens van transgender personen. Ondanks dat hun negatieve houding een uitzondering is. ‘Strafbaar stelling van discriminatie van transgender personen in de Algemene Wet Gelijke Behandeling is daarom onontkoombaar’, volgens Corine van Dun.

Zorgen

Behalve acceptatie onder de bevolking zal er zeker op het gebied van de zorg en de arbeidsmarkt voor transgenders veel moeten gebeuren. De wachtlijsten bij genderteams nemen weer extreme vormen aan en veel transgenders die uit de kast komen op latere leeftijd worstelen met werkloosheid en discriminatie. TNN-voorzitter van Dun: ‘De Tweede Kamer was vorig jaar al boos op minister Schippers van Volksgezondheid dat er lange wachtlijsten waren ontstaan. Dat willen we niet nog een keer meemaken.‘

Transgender Netwerk Nederland heeft de overtuiging dat het met de acceptatie wel beter zal worden. Maar de zorg en de discriminatiebestrijding mogen daarbij niet achter blijven. Daarvoor ligt een rol bij de overheid, de politiek, zorgverzekeraars en de gemeenten.

Reageer

Eén reactie op “Afwijzing transgenders is uitzondering”

  1. jacqueline jacobs schreef:

    Dat er nog veel discriminatie is in deze maatschappij mag duidelijk zijn. De grootste ergernis zijn de zorgverzekeraars. Deze blijven erg moeilijk doen als de declaraties transgender gerelateerd zijn. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de vergoedingen van de epilatie van het gezicht voor man/vrouw transseksuelen. Constant loop je tegen een muur bij elke declaratie die je doet. Als je al met veel moeite die toestemming hebt verkregen en je gaat de eerste nota indienen dan volgt er gelijk een afwijzing. Kan je weer gaan bellen om dat weer in orde te krijgen. Tweede keer….idem, derde keer…idem. Zogenaam kan het computersysteem deze machtigingen niet lezen. Bullshit! Het word gewoon opzettelijk fout ingevoerd zodat ze misschien wel lekker niet hoeven te vergoeden. Ook bij de aankondiging van de operatie deden ze weer moeilijk. Afspraken tussen het VUmc en de verzekeraars worden dan heel snel even vergeten, gewoon weer lekker dwarsliggen. Voor mij voelt dit als discriminatie. En ik wil dat jullie je er sterk voor maken dat al die machtigingen gaan verdwijnen. Geen gezeik, gewoon vergoeden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.