« terug naar overzicht

Amsterdamse herdenking voor 331 vermoorde transgender mensen

Amsterdamse herdenking voor 331 vermoorde transgender mensen

Wereldwijd zijn er het afgelopen jaar 331 mensen vermoord om hun transgender-zijn. De nationale Transgender Gedenkdag op 20 november in Amsterdam staat stil bij de slachtoffers.

Keanna Mattel, een 35-jarige trans vrouw uit Detroit, werd op 7 december 2018 doodgeschoten door een predikant in een parkje. De 51-jarige Amy Griffiths, een buurtwerker uit Worcestershire in Groot-Brittannië, werd op 14 januari 2019 in haar eigen woning gewurgd. En nog maar een paar weken geleden eindigde het leven van de 15-jarige Médely Razard in Itaquaquecetuba in Brazilië door ophanging.

Dit zijn een paar namen van de lijst van 331 mensen die in de afgelopen twaalf maanden zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe houdt jaarlijks bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie, maar veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert. Ook zelfdoding, een veel voorkomende doodsoorzaak onder trans personen, is niet meegerekend in de cijfers.

Om stil te staan bij de slachtoffers en om een gebaar te maken tegen transfobie, vindt op woensdagavond 20 november om 19.00 uur een landelijke herdenking plaats in de Singelkerk in Amsterdam. De namen van de 331 gerapporteerde slachtoffers worden dan voorgelezen. Naast Amsterdam is er op diezelfde dag ook een herdenking in Den Haag, georganiseerd doorCOC Haaglanden.  Op donderdagavond 21 november houdt Club-T van COC Zwolle een herdenking.

Veiligheid in Nederland?

Om aandacht te vragen voor de Transgender Gedenkdag en voor transfobie in Nederland, heeft Transgender Netwerk Nederland (TNN) een postercampagne over de veiligheid van trans mensen in Nederland. Rondom het Homomonument is gedurende een week een poster te zien met daarop de tekst: Transgender personen in Nederland worden 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. Deze cijfers komen uit het recente veiligheidsonderzoek van TNN (2018).

De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Vorige edities van de landelijke Transgender Gedenkdag waren onder andere in Lelystad (2018), Zwolle (2017), Groningen (2012), en Utrecht (2010).

Reageer

2 reacties op “Amsterdamse herdenking voor 331 vermoorde transgender mensen”

 1. […] Transgender Gedenkdag 2019 […]

 2. Waldo Dewanand & Wieroe schreef:

  Waldo Dewanand
  Just now · ( Delft, Date di 26-11-2019, T=16:17 middag, posted on my timeline facebook)

  Waldo Dewanand Ik moet samenwerken met Transgender Netwerk Nederland, ok maar ik ben geen hogere blanke man. MOEt hun online maar een serieus verzoek doen denk ik. Als niet blanke kan ik in Arisch Nederland niet veel doen en bereiken. Is kwestie van slechte karma en een zware, bittere karmische straf. Zo werkt dit in hindoeisme, alles draait om karmische straffen en lijden, en boetedoeningen tot je sterft. Zo geloof ik het ook ok als Karmisch geemaneerde T-Hindoemeid nu, is echt totaal ander begrip dan jullie blanke Transgender gedoe. Ik ben van het hyperdynamisch gepigmenteerde Hindoeras uit India, oude Aryawart en kom dus uit andere Yuga, en dit is geen racisme, nee het is zuivere Hindoe/ Vedische Metafysica. Ook dit moet ik nu verder uitwerken, want zo kan ik heel veel doen om wereldwijd de perceptie mbt LHBTIQ+ en Transgender echt fundamenteeel te veranderen, in positieve zin. Heb het ook al zelf in mijn buurt hier uitgetest in harde praktijk en het werkt perfekt. Lakmoesproef is dus nu al in mijn postcode gebied (2624) in het veld uitgetest, vier jaar lang. Eea is wel totaal Holistisch en 100 % Hindoeistisch of Vedisch. Erg moeilijk te begrijpen en te bevatten voor de eendimensionale en strikt Binaire blanke Hollanders denk ik. Zo zie je hoe groot de rasverschillen zijn ok, tussen het hogere Blanke Arische Ras en de bont gekleurde Hindoe rassen uit Mother India, mijn heilige Bharat Maata.

  Like · Reply · 1m

  (jullie horen binnenkort meer van ons als NIET Blanke Hindoe kat en aapschrijvers. Niet blank zijn is toch een verdomd zware karmische straf en vloek in ons verdoemde Kali Yuga tijdperk, sorry, mijn leven is een bittere totalitaire oorlog ok tot de dood nu en ik heb het volste recht om openbaar dus NIET BLANK te zijn ok, is niet strafbaar en niet illegaal, en niet in strijd met het Wetboek van Strafrecht van het superieure Arische Koninkrijk der Nederlanden anno domini. Dit is dus nu mijn heilige oorlog in naam van Altecrea, Allah, Jezus, Grote Moeder Kat en alle overige 33 miljoen Hindoe goden en godinnen TOT DE DOOD. )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.