Belangrijke stap naar betere transgenderwet
Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) presenteert vandaag een wetsvoorstel dat het voor transgenders eenvoudiger maakt om hun geslachtsaanduiding op de geboorteakte te laten wijzigen. Belangenorganisaties Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland, die jarenlang ijverden voor een betere wet, spreken van een belangrijke stap in de goede richting.
Volgens TNN en COC is het cruciaal dat het wetsvoorstel de overtuiging tot het andere geslacht te behoren centraal stelt, in plaats van medische eisen. Op dit moment moeten transgenders volgens artikel 1:28 Burgerlijk Wetboek een volledige geslachtsaanpassende behandeling ondergaan en onherstelbaar onvruchtbaar zijn, voordat zij hun geslachtsaanduiding kunnen laten wijzigen.
‘Transgenders hoeven straks niet meer jarenlang door een medisch circuit voordat de overheid erkent wie ze werkelijk zijn’, zeggen TNN-voorzitter Carolien van de Lagemaat en COC-voorzitter Vera Bergkamp over het wetsvoorstel.
‘Dat is van principieel belang; er komt een einde aan een verwerpelijke schending door de overheid van de privacy en de integriteit van het lichaam van transgenders,’ aldus Van de Lagemaat en Bergkamp. ‘Maar de wetswijziging is ook van groot praktisch belang. Zo hoeft een transseksuele vrouw straks niet meer jarenlang op vakantie met een paspoort waarin staat dat zij een man zou zijn.’ De organisaties achten het cruciaal dat het wetsvoorstel ruimte biedt aan transgenders die hun geslachtsaanduiding willen wijzigen zonder een (volledig) lichamelijk transitietraject te doorlopen.
Kritisch
TNN en COC zijn zeer kritisch over het feit dat ‘deskundigen’ volgens de nieuwe wet moeten gaan verklaren dat een persoon daadwerkelijk tot het andere geslacht behoort; volgens de belangenorganisaties moet de duurzame overtuiging van de transgender zelf centraal staan. ‘Het zou ook ondenkbaar zijn dat een deskundige van overheidswege gaat oordelen of iemand lesbisch of homoseksueel is.’ Om dezelfde reden willen de belangenorganisaties dat niet de rechter het verzoek tot wijziging van de geslachtsaanduiding gaat beoordelen, maar dat zo’n verzoek kan worden afgehandeld door de burgerlijke stand.
COC en TNN maken bezwaar tegen het feit dat een transgender die na wijziging van de geslachtsaanduiding een kind krijgt, volgens het wetsvoorstel toch weer zal worden beschouwd als behorende tot het oorspronkelijke geslacht. Dat is volgens de organisaties zeer onwenselijk en onnodig. Zij stellen voor dat wordt aangesloten bij de systematiek van het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap, waarin ouderschap centraal staat in plaats van het geslacht van de ouder.
TNN en COC pleiten sinds 2008 bij de regering voor aanpassing van de wet. Dit voorjaar beloofde staatssecretaris Teeven aan COC en TNN om in de zomer van 2011 een wetsvoorstel te presenteren. Ook de Raad van Europa en het VN Vrouwenrechtencomité drongen aan op een wetswijziging. Donderdag overhandigt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een rapport over de problematiek aan de staatssecretaris.
[…] Bron: TNN […]
Twee opmerkingen hierover:
1) Het is onmogelijk om als “onafhankelijke deskundige” mensen te keuren: het is onmogelijk om zonder je eigen normen en waarden over al-dan-niet binair en al-dan-niet vloeibaar zijn van man/vrouw mensen te beoordelen. Mensen kunnen ook prima zonder keuringspsycholoog beslissen over weat hun genderregistratie moet zijn.
2) Het keuren door VU-psychologen: er zijn drie problemen als je deze mensen zou gebruiken voor dit soort keuringen:
Allereerst is de doorlooptijd veel te lang (zelfs zonder wachtlijst zou dit 6 maanden zijn, dit is voor patiënten onnodig belastend).
Ten tweede kijkt en denkt de halve wereld mee met hoe deze mensen zouden moeten keuren. Dat maakt de keuringspsychologen conservatief en behoudend waardoor patiënten niet de zorg krijgen die ze wel nodig hebben. Het zou erg vervelend zijn als dit probleem ook zou gelden voor mensen die hun genderaanduiding in hun identiteitsbewijzen/gemeentelijke basisadministratie willen aanpassen.
En ten derde: de VU-keuringspsycholoog keurt met in het achterhoofd mogelijke risico’s op spijtoptanten en mensen met mogelijke psychische problemen. Onafhankelijk van de vraag of dit t.a.v. lichamelijke aanpassingen wel-of-niet terecht is, denk ik dat je je de vraag moet stellen hoe erg het is als iemand vandaag besluit om in de basisadministratie van een M een V te maken en daar over 2 jaar op terug te komen. Oftewel: is de keuringsprocedure van de VU niet veel te streng voor het doel dat beoogd wordt?
Jammer dat ook TNN over “het andere geslacht” praat. TNN zou veel duidelijker mogen zijn over heel veel verschillende gevoelens over man of vrouw of beide of geen van beide of beide een beetje of “vloeibare genders” of … zijn. Niet alleen bij transgenders, ook daarbuiten wordt onvrede gevoeld over het idee dat er slechts 2 genders zijn (ik verwijs graag naar het Groen Links-debat dit voorjaar waar ook niet-transgenders bij waren die graag de gendertweedeling zouden willen afschaffen).
Ook hier zitten zelfbenoemde deskundigen (= keuringspsychologen) ons trouwens stevig in de weg.
Ik ben het wat dit betreft met je eens, Frederique.
Ik vind het eigenlijk een slechte wet die er nu gaat komen. Wat men in feite gaat doen is nu je genderidentiteit registreren ipv je fysieke geslacht (voor zover die in de MV hokjes past). Maar waarom zou je in vredesnaam iemands genderidentiteit registreren? We registreren toch ook iemands seksuele geaardheid niet?
De enige juiste oplossing is volgens mij om die registratie helemaal af te schaffen.
En ik wou daar aan toevoegen dat ik me ook grote zorgen maak over die deskundigen die moeten gaan beslissen over iemands genderidentiteit. Ik hoop niet dat de VU deze taak krijgt toegewezen, want de wachtlijsten voor de diagnostiek zijn nu al twee jaar (!!!) hoorde ik pas nog, dus die hebben het al druk genoeg.