11 mei 2020

Bevolkingsonderzoek voor iedereen met baarmoeder

In Nederland worden alleen mensen die als vrouw staan geregistreerd opgeroepen voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Trans personen met een baarmoeder die een M of een X in hun paspoort hebben worden niét opgeroepen, en dat veroorzaakt praktische problemen en een risico voor hun gezondheid. TNN dringt aan op actie.

Het College voor de Rechten van de Mens riep in haar uitspraak in de zaak van Robert Witte tegen de Stichting Bevolkingonderzoek Midden-West vorige maand de overheid op deze ongelijkhe behandeling aan te pakken.

TNN dringt daarom nu in een brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan op actie. Trans personen met een baarmoeder moeten naast vrouwen ook genoemd worden in de regeling voor bevolkingsonderzoek. Hoe het uitnodigingsbeleid dan praktisch uitgevoerd kan worden is een zaak van experts. TNN vraagt de staatssecretaris die experts bij elkaar te brengen.

In Nederland is bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker een preventieve screening op deze vorm van kanker. Alle vrouwen vanaf 30 jaar ontvangen elke vijf jaar een uitnodiging, of ze nu een baarmoeder hebben of niet. Wie dat niet heeft kan zich in principe afmelden voor het bevolkingsonderzoek.

“Sinds juli 2014 groeit jaarlijks het aantal transgender mannen met een baarmoeder”

Het aanmelden is veel moeilijker. Voor trans personen met een baarmoeder die een M of X als geslachtsvermelding hebben is het praktisch onuitvoerbaar om zich aan te melden voor screening. De centra voor bevolkingsonderzoek krijgen namelijk elk jaar slechts van iedereen van een bepaalde leeftijd met V als geslachtsvermelding de gegevens uit de Basisregistratie Personen. Daar hebben ze een vergunning voor. Maar sinds juli 2014 groeit jaarlijks het aantal transgender mannen met een baarmoeder. Voor hen is het óók belangrijk dat ze gescreend worden.

Het idee was dat trans mannen met een baarmoeder voorgelicht zouden worden en dat, als ze zichzelf melden bij een centrum voor bevolkingsonderzoek, de kosten voor een uitstrijkje dan vergoed worden. In de praktijk lopen mensen tegen veel problemen op. Bovendien zal er geen sprake zijn van een vervolguitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De centra mogen de gegevens namelijk niet bewaren.

Risico

Baarmoederhalskanker is een ernstige vorm van kanker. Er bestaan redenen om aan te nemen dat trans mannen zelfs een groter risico op baarmoederhalskanker lopen. Het huidige beleid weerspiegelt dat niet. Dat deze groep niet wordt uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker brengt daarom zeker risico’s mee voor de gezondheid.

Ben jij trans en heb je een baarmoeder, maar heb je een M of een X als geslachtsvermelding? Kijk dan op de website van Transvisie wat je nu kunt doen om toch gescreend te worden op baarmoederhalskanker.

Foto (cc) Zackary Drucker, The Gender Spectrum Collection

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com