Onderzoek CBS: "Transgenders vaker werkloos"
Transgenders zijn vaker werkloos en hebben vaker een laag inkomen dan niet-transgenders. Onderzoek van het CBS wijst dat uit. Hoewel het feit op zich te betreuren is, is Transgender Netwerk Nederland wel blij dat deze situatie eindelijk officieel met cijfers is gestaafd.
“Deze uitkomst bevestigt het beeld dat wij daar al van hadden en onderstreept de noodzaak van actie naar de arbeidsmarkt om de positie van transgenders te verbeteren,” aldus TNN- voorzitter Carolien van de Lagemaat. Volgens het CBS-onderzoek zijn deze mensen vaker hoog opgeleid maar hebben ze tegelijkertijd een laag inkomen. Veel transgenders moeten van een bijstandsuitkering rondkomen. De werkloosheid onder transgenders ligt drie keer hoger dan onder de rest van de beroepsbevolking. Van de Lagemaat vindt de cijfers “schokkend.”
Meer dan 3000 geopereerde transgenders
Het CBS onderzocht 900 mensen die tussen 1995 en 2009 lichamelijk en administratief van geslacht veranderden. Het CBS meldt in het begeleidend persbericht dat er in totaal 900 transseksuelen in Nederland zijn, maar dat is dus misleidend.
In Nederland is het al sinds het eind van de jaren ’70 van de vorige eeuw mogelijk om een geslachtsbevestigende operatie te ondergaan, en dat hebben sindsdien ook heel veel mensen laten doen. Het is natuurlijk niet zo dat degenen die voor 1995 zijn geopereerd inmiddels allemaal zijn overleden, zij zijn alleen in dit specifieke onderzoek niet meegenomen. Ook de enkele honderden mensen die na 2009 zijn geopereerd of nog op de ellenlange wachtlijst staan voor een behandeling zijn niet meegeteld. Te stellen dat er niet meer dan 900 geopereerde transgenders zijn in Nederland is dus een ernstige onderschatting.
De uitkomsten kunnen ons dan welgevallig zijn omdat ze het beeld dat voor ons zelf helemaal geen verrassing is bevestigen maar een zo dom geformuleerd onderzoek met een nog ontstellend dommer persbericht waar dus de hele vaderlandse pers uit citeert (Telegraaf Vispapier BV voorop) is het CBS onwaardig.
Broddelwerk is een vrij goede aanduiding.
Het is ook een waarschuwing tegen onderzoeken die niet door de beugel kunnen en het gevaar van een overheid die de conclusies van zo’n onderzoek gaat gebruiken voor het formuleren van beleid.
Het is prima dat TNN een tegen-persbericht uit doet gaan (ondanks de dus onterechte veer in het achterste van de onderzoekers vwb de conclusies).
Maar zullen we dit onderzoek dus gewoon maar als een NIET-representatieve steekproef herpositioneren?
Het VU heeft het over 3700 operaties over een periode van 30 jaar. Misschien zou het CBS eens goed hun huiswerk kunnen doen alvorens ze met pseudo-cijfers komen en het probleem gaan marginaliseren richting de politiek. Daarnaast geeft het CBS helemaal geen referenties naar aangehaalde bronnen, en is het dus waarschijnlijk nattevingerwerk.