« terug naar overzicht

COC-prijs voor Nederlandse transgenderbeweging

Afgelopen zondag 27 januari is op het True Colors evenement in Paradiso Amsterdam de Bob Angelo penning uitgereikt door COC Nederland. Van de twee penningen die dit jaar werden uitgereikt ging er één naar de Nederlandse transgenderbeweging. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte deze penning uit aan Thomas Wormgoor van Transvisie Zorg, Simon Huges van de patiëntenorganisatie Transvisie en Carolien van de Lagemaat van TNN. Ieder ontvingen ze ook een oorkonde voor hun bijzondere persoonlijke verdienste voor de emancipatie van transgenders.

In 2012 werd een wetsvoorstel ingediend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en was er bijzonder veel media aandacht voor deze groep.

‘Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging,’ zegt COC-voorzitter Ineke. ‘Het is een beweging die concrete resultaten boekt, op basis van een politieke agenda, met draagvlak, zichtbaarheid, en onderlinge zorg en contact. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie.’
(bron: COC Nederland)

TNN voelt zich vereerd met deze erkenning. Er ligt nog veel werk in het verschiet om de maatschappelijke acceptatie, wetgeving en goede zorg tot stand te laten komen. TNN en de andere twee organisaties blijven zich daar sterk voor maken.

De andere penning werd uitgereikt aan imam Muhsin Hendriks: “De imam bracht in 2011 en 2012 bezoeken aan Nederland op uitnodiging van het COC. Hij sprak met LHBT-moslim, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle. Bij de Verenigde Naties sprak hij in 2012 met vertegenwoordigers van tal van overheden, waaronder de Verenigde Staten.” (bron: COC Nederland)

De Bob Angelo penning is vernoemd naar het alias van de oprichter van het COC, Niek Engelschman.

 

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.