De volledige omslag van het kinderboek "Het lammetje dat een varken is", geschreven door Pim Lammers en geïllustreerd door Milja Praagman. De titel staat er in verschillende lettertypes, met de woorden "lammetje" en "varken" in het zalmroze, en het woord "varken" in hoofdletters. De rest van de woorden in de titel zijn kleiner en hebben een roomwitte kleur. Hieronder staan de namen van de auteur en illustrator, waaronder de illustratie van een wit lammetje met een krullende vacht staat. Het lammetje staat op vier witte pootjes met zwarte hoefjes en heeft een groen klavertje vier bij het rechter oor gestoken wat een beetje naar beneden hangt. Het lammetje is een beetje vies, met bruine vlekken op de pootjes en de onderkant van de vacht, alsof die in de modder heeft gespeeld. De achtergrond, waar ook de letters van de titel op staan, is een warme bruine kleur met om het lammetje heen lichtere en donkere bruine penseelstreken. Helemaal onderaan in kleine, witte, hoofdletters staan de naam van de uitgever, "De Eenhoorn".
LezenBoek

Het lammetje dat een varken is

Het lammetje in het prentenboek van Pim Lammers en Milja Praagman voelt zich een varkentje. De andere lammetjes en varkentjes vinden dat eerst wat vreemd, maar voor het lammetje is het heel vanzelfsprekend om lekker door de modder te rollen zoals de varkentjes doen.

‘Dit is helemaal geen lam. Dit is een varkentje’, zegt de dierenarts dan ook tegen de boer. Hij weet wel wat hij kan doen zodat het diertje niet alleen van binnen een varkentje is, maar ook van buiten.

Het prentenboek gaat uiteindelijk ook over jongens en meisjes. Kinderen van 3 tot 6 jaar zijn bezig of hebben al ontdekt dat er verschillen zijn, biologisch en sociaal. Ze zijn zich ook bewust van hun eigen sekse-identiteit, of misschien in verwarring hierover. Het prentenboek laat zien dat je kunt zijn wat of wie je wilt zijn. Natuurlijk moet een lam dat zich een varkentje voelt ook gewoon een varkentje kunnen zijn. Het is allemaal niet zo onveranderlijk en vast in de wereld.

Wat wij ervan vinden:

Het is een mooie leeftijd om dit ter sprake te brengen. Kinderen zijn dan immers druk bezig een persoonlijkheid te ontwikkelen die overeenkomt met verwachtingen en gedragingen in de sociale omgeving. Er is sociale druk, er zijn groepsnormen en stereotype beelden worden steeds dwingender. Peuters ontwikkelen zelfbewustzijn en spiegelen zich aan mannen- en vrouwenrollen. Plotseling willen ze geen roze spullen meer, want dat is voor meisjes, of ze willen alleen nog spelen met autootjes en voetballen.

Dat het ook anders kan, laat dit prentenboek mooi zien. Niet direct bij een mens(je), maar via een omweg, een verhaal over een lammetje dat een varken is. Je moet wel even over de vooroordelen heenstappen (dat elk lammetje altijd een lammetje zou zijn, in de persoon van de boer), maar de tekeningen in het boek helpen daarbij. Er is nog een scheerapparaat nodig en een krultang, want een transitie gaat niet vanzelf. Maar de boodschap is uiteindelijk duidelijk: natuurlijk mag je zijn wie je wilt zijn.

Door: Pim Lammers, Milja PraagmanTaal: NederlandsEAN: 9789462911994Jaar: 2017Waar te vinden: Boekenwinkels en online webshops

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com