« terug naar overzicht

Sport

Sport

TNN vindt het van groot belang dat transgender personen veilig en vrij kunnen deelnemen aan welke sport dan ook.

Daarom heeft TNN in samenwerking met het NOC*NSF een advies uitgewerkt voor sportbonden, om duidelijkheid te bieden over sportdeelname van transgender sporters. Download het advies hier.

Gerichte informatie voor transgender sporters of trans* personen die willen gaan sporten vindt je hier voor zowel trans* mannen als trans* vrouwen. Heeft je huidige of aanstaande sportvereniging vragen over je sportdeelname dan kun je ze naar het NOC*NSF advies of naar TNN verwijzen.

Voor trans* vrouwen

IK WIL GAAN SPORTEN!

Ten eerste is je persoonlijke situatie van belang. Leef je al in je gewenste geslacht, maar heb je de geslachtsaanpassende behandeling nog niet (volledig) ondergaan, dan is het volgende goed om te weten:
Veel soorten sporten zijn seksegescheiden. Bij competitiesport kan het hebben van een bepaalde mannelijke hormoonhuishouding als oneigenlijk voordeel worden beschouwd als je tussen de vrouwen sport.

Om toch met vrouwen mee te kunnen sporten is het nuttig om iemand (bestuurslid of trainer) binnen de vereniging waar je wilt gaan sporten in vertrouwen te nemen. Zo iemand kan steun en begeleiding bieden en bemiddelen wanneer er een ongewenste situatie met andere verenigingsleden ontstaat over je sportdeelname.

Recreatief sporten in clubverband hoeft dan geen problemen op te leveren, bij prestatief sporten kan er het risico zijn dat de sportbond het niet eens is met je sportdeelname. In dat geval is het belangrijk contact met TNN op te nemen.

Leef je al in je gewenste geslacht en loopt je hormoonbehandeling al enkele jaren of heb je de geslachtsaanpassende operaties al ondergaan, dan is zijn er volgens TNN geen obstakels om recreatief dan wel prestatief te sporten. Je eigen veiligheid is natuurlijk wel belangrijk. Het informeren van je nieuwe sportvereniging kan naar eigen inzicht gebeuren, maar is volgens TNN geen must.
Voor nader advies mail naar info@transgendernetwerk.nl onder vermelding van ‘Sport’

IK SPORT AL!

Blijf je tijdens je transitie sporten bij een sportvereniging neem dan contact op met iemand binnen de vereniging die je kunt vertrouwen. Met deze persoon kan je een strategie bepalen om de overgang van sporten in de ene sekse naar sporten in de andere sekse te vergemakkelijken. In dit geval is steun van het bestuur van de vereniging ook van groot belang. Hun steun aan jouw blijvende sportdeelname kan het verschil maken wanneer er vervelende incidenten plaatsvinden. Hier kun je melding maken van seksuele intimidatie in de sport, lees meer over seksuele intimidatie.

Voor trans* mannen

Als trans* man zal je zelden zoals bij trans* vrouwen de bevooroordeelde verdenking op je krijgen fysiek voordeel te hebben ten opzichte van de mannen met wie je sport. Mocht je toch de afweging maken om je persoonlijke situatie kenbaar te maken binnen je (nieuwe) sportvereniging dan is het handig om eerst iemand in vertrouwen te nemen die je steunt in je coming out. Je kunt dan vervolgens bijvoorbeeld met het bestuur van je sportvereniging afspraken maken over het gebruik van kleedruimtes, als je dat zelf nodig acht.

In het geval dat je je transitieproces al hebt afgerond en je houdt dit privé, kan het nog altijd nuttig zijn om iemand binnen de sportvereniging in vertrouwen om steun te vragen voor als er zich een ongewenste outing voordoet. De gevolgen van een dergelijke outing kunnen verschillen, maar het beschikken over de steun van het clubbestuur is in dat geval bevorderlijk voor je eigen positie als daar een conflict uit voortvloeit. Hier kun je melding maken van seksuele intimidatie in de sport, lees meer over seksuele intimidatie.

Heb je behoefte aan meer persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

(foto: devin christopher adams)