« terug naar overzicht

Ervaringen trans personen op luchthavens gevraagd

Ervaringen trans personen op luchthavens gevraagd

Transgender Netwerk Nederland en COC Amsterdam willen beter inzicht krijgen in de ervaringen van transgender personen met beveiligingschecks en -personeel op Schiphol en andere luchthavens. Dit naar aanleiding van een nare ervaring op het gebied van bejegening die recentelijk in de media is verschenen.

Transgender personen worden daarom gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen en zo ervaringen te delen.

Wanneer je alleen positieve ervaringen hebt vragen we je deze ook met ons te delen. We willen ook weten wat er goed gaat. Als je alleen ervaringen hebt met beveiligingschecks en -personeel op andere luchthavens dan zijn er ook vragen voor jou.

Hoewel de vragen gericht zijn op transgender personen zelf, vragen we ook ouders van jonge transgender kinderen de vragen namens hun kind in te vullen.

Over de uitkomsten van deze inventarisatie gaan TNN en COC Amsterdam in het najaar in gesprek met een vertegenwoordiging van luchthaven Schiphol.

Reageer

4 reacties op “Ervaringen trans personen op luchthavens gevraagd”

 1. Lana schreef:

  Ik zou mijn id willen laten aanpassen (ben transvrouw, niet in transitie geweest). Maar dat durf ik niet eens om problemen te voorkomen. Zou graag van dhr. af willen, maar ben bang dat bij binnenkomst in Griekenland ze dit niet gaan snappen als ze vrouw zien staan en ik als ‘man’ aankom zetten. In het openbaar ben ik nog steeds ‘man’ ! Wel laat ik dit aanpassen bij bv de ING bank etc etc (ik krijg zoveel mooie reacties terug) de mooiste was van Ennatuurlijk (energie leverancier). Maar ook Ziggo was top in hun reactie. Zou graag willen horen hoe dat werkt als ik mijn ID aan laat passen in mevrouw ipv dhr.

 2. Remke Verdegem schreef:

  Ik ben een transvrouw (mijn geslacht en voornamen laten aanpassen in mijn paspoort, maar verder geen operatie). In het voorjaar naar de VS geweest voor mijn werk. Vanaf Schiphol naar San Fransicso gevlogen en zowel op Schiphol en op het vliegveld van San Fransicso zeer voorkomend behandeld. Ik kreeg bij het controle een vrouwelijke beveiliger toegewezen. En ook in de VS en daar maakte ik mij wel wat zorgen over geen enkel probleem. Een paar dagen later moest ik wederom voor mijn werk naar Londen en zowel op Schiphol als op Heathrow geen enkel probleem. Zo kan het dus ook 😉

 3. P.J. van den Haak schreef:

  Ik ben een oudere vrouw, met wat mannelijk uiterlijk.
  Ik had eind juni een aanvaring op Schiphol met de beveiliging. Men dwong mij en plein public mijn overhemd uit te trekken, waar alleen een hemd en bh onder zat. Ik vind zoiets voor mijn leeftijd totaal ongepast. Er zijn altijd aparte cabines als men zover wil gaan.
  Ik was zo kwaad dat ik direct erna op mijn iPad zocht wat ik doen als protest.
  Ik heb toen een protest mail gestuurd naar privacy@schiphol.nl. Die hebben dat serieus opgepakt en afgehandeld. Ik heb ook nog contact gehad met de marechaussee. Die zijn de toezichthouders van de beveiligingsbedrijven op Schiphol. Ook zij waren heel serieus hierover. Zij hebben ook aangegeven dat men ten alle tijde kan vragen om een aparte cabine.

 4. toon van meel schreef:

  wat je nu nog mist is de angst die mensen kunnen hebben voor de beveiliging, angst voor lastige vragen, moeilijkheden, ” ontmaskering” etc. mijn dochter had hier heel veel last van al is er concreet helemaal niets mis gegaan. duidelijkheid vooraf over de bejegening had haar mogelijk geholpen. goed dat jullie dit onderwerp oppakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.