« terug naar overzicht

TNN is blij met de expliciete streep door transgenderdiscriminatie

TNN is blij met de expliciete streep door transgenderdiscriminatie

Minister Plasterk (BZK) liet vandaag aan de Tweede Kamer weten dat hij transgenderdiscriminatie expliciet wil verbieden. Trangender Netwerk Nederland is zeer verheugd met dit nieuws. Al jaren roepen TNN, het COC Nederland en  het College voor de Rechten van de Mens op tot verduidelijking in de wet.  TNN vindt de brief van de minister een goede stap. Het bevat alleen nog geen concreet wetsvoorstel. 

‘Ook al worden transgender personen steeds meer geaccepteerd, ze worden nog steeds veel gediscrimineerd’, reageert TNN-voorzitter Corine van Dun. ‘Het expliciet benoemen van genderidentiteit en genderexpressie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling is geen overbodige luxe. Transgender personen moeten weten dat de wet ook hen beschermt. We zijn dan ook erg blij met dit voornemen en vragen de minister en de Tweede Kamer om dit voor 2017 te regelen.’

Slechts de helft van de trans personen durft open te zijn tegen collega’s over hun trans zijn. Zij zijn bang voor negatieve reacties en gevolgen. Uit een kwalitatief verkennend onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat ook intersekse personen (personen van wie de geslachtskenmerken niet passen in het huidige biologische verhaal over man en vrouw) sterk gebukt gaan onder stigma en discriminatie.

De overweging van de minister om naast genderidentiteit en genderexpressie ook geslachtskenmerken expliciet te verbieden, ondersteunt TNN dan ook van harte. Al eerder lieten TNN en het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD samen al aan politieke partijen weten dat duidelijkheid in de wet van groot belang is voor zowel de transgemeenschap als de interseksegemeenschap.

Reageer

2 reacties op “TNN is blij met de expliciete streep door transgenderdiscriminatie”

 1. Geranna schreef:

  Ik ben bijna zover dat ik de term hetero zou willen benoemen in plaats van LHBTQ enzovoort. Even als voorbeeld: Volgens onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 60 tot 80% van de vrouwen biseksuele gevoelens heeft. Het lijkt mij dan ook niet onwaarschijnlijk dat de groep hetero’s in de minderheid is.
  Maar waarom voeren we niet gewoon de term ‘mens’ voor alle mensen, met welke gevoelens dan ook?

 2. Cathy schreef:

  Waarom worden we gediscrimineerd ? Omdat wij in de groep van homos worden gezet.
  Daarom ben ik tegen de term LHBT, omdat het niet bij mij van toepassing is. De “transgenderparaplu”moet ook afgeschaft worden. Elk groep moet zichzelf vertegenwoordigen.
  Ik wil niet in dezelfde groep zitten als dragqueens, crossdressers en travestieten. Daarom haat ik Conchita Wurst, die zich als transgender noemt, terwijl hij travestiet is. Hij kreeg nu zelfs een wassenbeeld bij Madame Tussauds. Daarom worden de echte transseksuelen als clown neergezet. Waanneer zulke types de aandacht van de media krijgen, dan zetten we weer een stap terug. Ik wordt er moe van. Nu denk ik ook “waarom zou ik op deze site een reactie plaatsen “?
  Er wordt toch niet naar mij gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.