13 juli 2022

Gesprek met minister Yeşilgöz over de aanpak van discriminerend geweld

Samen met COC Nederland en NNID spraken we op woensdag 13 juli met minister Yeşilgöz van Justitie & Veiligheid. Naar aanleiding van recente geweldscijfers vroegen we de minister om een reeks maatregelen tegen discriminerend geweld.

7 op de 10 lhbti personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks doen er zo’n 2.500 mensen aangifte of melding van lhbti-discriminatie. Toch worden er per jaar maar een stuk of vijf daders voor lhbti-discriminatie veroordeeld tot relatief lage straffen. Uit recent de lhbt-monitor van het SCP die eerder deze maand uitkwam bleek dat geweld tegen lhb personen niet afnam. Geweld tegen trans- en intersekse personen was niet onderzocht.

Samen met COC en NNID vroegen we in ons gesprek met minister Yeşilgöz om in elke politie-eenheid in Nederland discriminatierechercheurs aan te stellen. Die zouden discriminatiezaken tot op de bodem moeten uitzoeken zodat er meer daders worden veroordeeld. Ook pleitten we voor meer tijd en geld voor de lhbti-politieteams van Roze in Blauw en voor verplichte aandacht op de politieacademie voor de aanpak van discriminatie.

intersectioneel

Discriminatie op internet moet óók steviger worden aangepakt, zo benadrukten we. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor intersectionele discriminatie (discriminatie om een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is).

Het gesprek van COC, TNN en NNID met minister Yeşilgöz verliep constructief. De minister onderstreepte het belang van een stevige aanpak van discriminatie en discriminerend geweld en gaf aan te staan voor de afspraken hierover uit het regeerakkoord en het Regenboogakkoord.

politie-onderwijs

In het gesprek kon de minister nog geen duidelijkheid geven over het aantal discriminatierechercheurs dat zal worden aangesteld bij de politie, hoeveel tijd en geld er beschikbaar wordt gesteld voor de agenten van Roze in Blauw en op welke wijze de aanpak van discriminatie wordt verankerd in het politie-onderwijs.

Samen met COC en NNID gaan we de uitvoering van de afspraken hierover uit het regeerakkoord en het Regenboogakkoord kritisch volgen. Dat geldt ook voor afspraken over een wettelijk verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen zonder hun expliciete toestemming, de aanpak van huiselijk geweld tegen transgender personen én de aanpak van intersectionele discriminatie.

Later dit jaar hebben we een vervolggesprek met de minister om de voortgang te bespreken.

Foto: COC Nederland
Op de foto staan: Miriam van der Have (NNID), minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, Brand Berghouwer (TNN), en Astrid Oosenbrug en Philip Tijsma (COC Nederland)

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com