23 november 2020

“Geweld tegen trans mensen is een zaak van de hele samenleving”

“Geweld tegen trans mensen is een zaak van de hele samenleving.” Dat zei onze voorzitter Brand Berghouwer in zijn speech voor Transgender Gedenkdag op 20 november 2020. Tijdens de online herdenking van Club-T-COC-Zwolle en TNN sprak Berghouwer over het geweld tegen trans personen wereldwijd, en wat we daartegen kunnen en moéten doen.

Het is een vervreemdend jaar, 2020. Terwijl de wereld in quarantaine moet, lopen transpersonen tegen nóg meer geweld aan dan ze in andere jaren al deden. Isolatie en eenzaamheid raakt de toch al gemarginaliseerden extra hard.

Geweld achter de voordeur was al schrikbarend hoog voor transmensen, zo’n 42% ervaart dat, en het is alleen maar toegenomen nu iedereen vooral thuis moet blijven. Maar we schrokken ook van wat landen als Hongarije, lid van de Europese Unie, doen met de mensenrechten van transpersonen. Een wetswijziging wist daar het bestaan van transmensen helemaal uit, waardoor zij veroordeeld zijn tot de marges van de samenleving, met al het geweld van dien. En de EU, die toonbeeld van mensenrechten wil zijn, staat erbij en kijkt er naar.

In Engeland kregen TERFS, onder Twitter leiding van schrijfster J.K. Rowling nog meer voet aan de grond bij de regering, die de beoogde aanpassing van de gender recognition act pardoes introk. Het geweld tegen met name transgender vrouwen neemt almaar toe, nu het giftige verhaal van de TERFS mainstream is gegaan.

Ook hier in Nederland. De TERFS van eigen bodem timmeren aan de weg. Mainstream zijn ze nog niet, maar ook hier dringt hun betoog om transvrouwen uit te sluiten door.

2020 was ook het jaar van de grote Black Lives Matter demonstraties en het groeiende besef bij velen dat racisme, transfobie en homofobie samenhangen, dat de meeste slachtoffers van transfobisch geweld zwarte transvrouwen en transvrouwen van kleur zijn. En we werden opgeschrikt door de moord op Tony McDade, een zwarte transman die in Florida door de politie werd neergeschoten, amper twee dagen na de moord op George Floyd die de aanleiding was voor de wereldwijde demonstraties.

Vandaag noemen we de 350 namen van onze vermoorde zusters, broeders en non binaire siblings. Het is maar het topje van een reuze ijsberg. Elke dag worden er transmensen vermoord, maar niet overal is er een systeem van registratie.

Onlangs overleed de Amerikaanse zwarte trans activiste Monica Roberts op 58 jarige leeftijd aan Covid-19. Zij was een van de pioniers die begon met het registreren van moorden op transpersonen. Ze kon het niet langer verdragen dat deze vrouwen, veelal zwart of van kleur, door de autoriteiten werden misgenderd en met verkeerde naam werden begraven. Aan haar en vele andere trans activisten van over de hele wereld hebben we te danken dat we nu de 350 namen van vermoorde transmensen kunnen noemen om hen te eren en te herdenken.

Dit jaar zijn er weer meer namen te noemen dan eerdere jaren. Onder hen ook een aantal prominente trans activisten. Zoals de Mexicaanse Mireya Rodiguez Lemus, oprichter van de Union of Trans Women of Chihuahua. Ze ontving diverse ernstige bedreigingen, maar de politie weigerde die te onderzoeken. Op 2 september werd ze in haar huis doodgestoken. De Verenigde Naties riepen Mexico op om haar dood nu wèl serieus te onderzoeken.

En ook de Amerikaan Dustin Parker, 25 jaar oud die zich inzette voor mensenrechten voor transmensen in zijn staat Oklahoma. Om anderen de pijn die hij had ervaren te besparen. Hij werd doodgeschoten.

Vlak voordat ik deze speech opnam kregen we nieuws van een vermoorde transvrouw in Leidsche Rijn. Overal ter wereld, ook in Nederland, krijgen transmensen te maken met moord, uitsluiting en geweld.

Het geweld tegen transmensen is een zaak van de hele samenleving. Ook van de grotere regenboogcommunity. Want als één van ons niet vrij is zijn we allemaal niet vrij. Maak je dus hard voor de veiligheid van je trans siblings, kijk eens wat vaker naar ze om. En spreek transfobe mensen aan op hun gedrag en opmerkingen.

Maar ook de overheid heeft huiswerk te maken. We wachten al heel lang op de uitvoering van stevige maatregelen tegen anti LHBTI geweld. Dus minister Grapperhaus: Het water staat ons ondertussen tot aan de lippen, maak er nu snel werk van!

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com