« terug naar overzicht

Historisch debat in Tweede Kamer over transgenderwet op 2 april

De Tweede Kamer debatteert donderdag 28 maart 2 april om 20:15 uur over de transgenderwet. Voor transgenders in Nederland wordt dit een historische dag.

UPDATE 29 maart: De agenda van de Tweede Kamer voor de komende week is bekend. Het debat over de transgenderwet zal aanstaande dinsdag 2 april plaatsvinden. Wil je bij het debat aanwezig zijn? Kijk dan hier voor meer informatie en het laatste nieuws over het debat.

UPDATE 26 maart: Vrijdagmiddag 29 maart wordt uiterlijk bekend welke week het debat zal zijn. Mocht het volgende week zijn, dan weten we vrijdag ook al de datum. 

Het is bijna dertig jaar geleden dat de Tweede Kamer besloot om transgenders de mogelijkheid te bieden om hun geslacht in de geboorteakte aan te laten passen. De eisen die daar aan werden gesteld zijn tegenwoordig volledig achterhaald. Operaties en onvruchtbaarheid gaan in tegen de lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht. De mensenrechten van transgenders krijgen met het wetsvoorstel waar de Kamer nu over in debat gaat hetzelfde aanzien als die van ieder andere Nederlander. Dit herstelt Nederland als internationaal koploper voor mensenrechten van transgenders.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij dat staatssecretaris Teeven zich heeft ingezet voor een vlotte behandeling van de wet. Er is daarbij goed geluisterd naar de adviezen van TNN en COC Nederland. De politieke partijen krijgen nu de kans hun zegje te doen. Een meerderheid in de Tweede Kamer had zich al in het Roze Akkoord, dat vorig jaar augustus werd ondertekend, uitgesproken voor verandering van de oude wet.

TNN heeft transgenders uit het hele land opgeroepen om op de publieke tribune plaats te nemen om deze historische gebeurtenis bij te wonen. TNN is dan ook vol vertrouwen dat het debat in de Tweede Kamer voor een goede transgenderwet zal zorgen.

Reageer

2 reacties op “Historisch debat in Tweede Kamer over transgenderwet op 2 april”

 1. Christopher schreef:

  Als ik het goed heb begrepen dan wordt er volgende week dinsdag over gestemd in de kamer(s)?
  Betekend dat, dat de wet dan ook meteen van kracht is?

  Ik vond het super jullie te zien op de bune! Helaas kon ik er niet bij zijn (ik wilde keigraag), maar ik heb het debat gevolgd via livestream en ben heel trots op het rumoer dat kwam over de opmerking over de wachtlijsten. Ik zat mee te joelen vanachter mijn laptop 🙂

  Met vriendelijke groet,
  Christopher

  • Sabrina ter Horst schreef:

   In de Tweede Kamer wordt dit voorstel dus aanstaande dinsdag samen met de ingediende moties in stemming gebracht. Daarna moet het eerst nog ter goedkeuring naar onze Eerste Kamer. Die berengt geen amendementen meer in, maar keurt het wetsontwerp goed of af. Na goedkeuring ook door de Eerste Kamer moet de wet nog gepubliceerd worden in de Staats Courant en dat kan uitsluitend op de data 1 januari of 1 juli van het lopende jaar. De verwachting is, dat dit dus op 1-1-2014 het geval zal zijn.

   De zogeheten “deskundige verklaring”mag bij aanvraag niet ouder zijn dan een half jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.