« terug naar overzicht

Schandalige Hongaarse anti-transgenderwet toch aangenomen

Schandalige Hongaarse anti-transgenderwet toch aangenomen

De schandalige anti-transgenderwet is op dinsdag 19 mei 2020 toch aangenomen door het Hongaarse parlement. Transgender Netwerk Nederland, Nederlandse Organisatie voor seksediversiteit (NNID) en COC Nederland roepen de EU op om alles uit de kast te halen om de wet terug te draaien.

‘Deze schandalige wet ontkent het bestaansrecht van transgender- en intersekse personen en maakt hun leven onmogelijk’, aldus TNN, COC en NNID. ‘Als de geslachtsaanduiding op officiële papieren niet klopt met het uiterlijk of de genderidentiteit waarin iemand leeft, veroorzaakt dat dramatische problemen bij sollicitaties, officiële procedures en kunnen mensen het slachtoffer worden van geweld.’

De Hongaarse transgenderbeweging spreekt van een grove mensenrechtenschending. ‘Zonder officiële erkenning van hun naam en genderidentiteit zullen trans- en intersekse personen te maken krijgen met stigmatisering in elk aspect van hun bestaan. Het maakt een betekenisvolle deelname aan het sociale en economische leven grotendeels onmogelijk.’

Met de Hongaarse transgenderbeweging roepen TNN, NNID en COC de EU op om alles uit de kast te halen om de anti-transgenderwet terug te draaien. Dat kan bijvoorbeeld door een inbreukprocedure tegen Hongarije te starten die de wet ongedaan maakt. De organisaties willen dat voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, de wet veroordeelt.

Als de geslachtsaanduiding op officiële papieren niet klopt met het uiterlijk of de genderidentiteit waarin iemand leeft, veroorzaakt dat dramatische problemen bij sollicitaties, officiële procedures en kunnen mensen het slachtoffer worden van geweld.

TNN, NNID en COC vragen ook minister Blok (Buitenlandse Zaken) om de wet te veroordelen. Mede op aandringen van de belangenorganisaties, protesteerde de Nederlandse regering onlangs tegen de wet, samen met Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie sprak zich tegen de wet uit. Ook het Europese parlement en de Raad van Europa deden dat.

Petitie

De Hongaarse transgenderbeweging is een petitie gestart tegen de wet. TNN, NNID en COC zullen die petitie delen en roepen mensen op om te tekenen.

De Hongaarse anti-transgenderwet maakt het voor trans- en intersekse personen onmogelijk om hun genderidentiteit officieel te laten erkennen. Een geslachtsregistratie die bij de geboorte is vastgelegd ‘op grond van primaire geslachtskenmerken en chromosomen’ mag niet meer worden gewijzigd.
 
Bron: COC NL-NNID-TNN
Foto (cc) European People’s Party

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

4 reacties op “Schandalige Hongaarse anti-transgenderwet toch aangenomen”

 1. Angela Di Summa schreef:

  Terugdraaien en wel heel snel!! Dit is barbaars!

 2. Janneke Daalderop schreef:

  Wat als je ongeveer half half geboren bent. Hoe moet je dan kiezen? Waarom zo rigide?
  Angst voor emancipatie?

 3. Mieke schreef:

  Stapje voor stapje gaat Hongarije terug naar de jaren 50. Draai deze beweging weer om!

 4. Eloisa schreef:

  Schandalig !!dit moet terug gedraaid worden!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.