Klachten over wachtlijsten transgenderzorg naar Inspectie
TNN heeft vorige week een bundeling van klachten over de wachtlijsten van het VUmc Zorgcentrum voor Genderdysforie naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. Het gaat om klachten die representatief zijn voor de situatie bij het VUmc voor transgender cliënten. Bijna een jaar moeten wachten voor de diagnostiek, en vervolgens nog jaren in de wacht staan voor een geslachtsoperatie is eerder regel dan uitzondering. TNN heeft ervoor gekozen dit aan te kaarten bij de Inspectie om een signaal uit te laten gaan naar de politiek. Goede zorg voor transgenders vergt meer dan de medische mogelijkheid hebben tot geslachtsverandering. TNN wacht nu op een eerste reactie van de Inspectie.
Niet in verhouding
Het kabinet heeft een streven geuit voor verbetering van de transgenderzorg. De trots die zij echter verkondigen over de voorbeeldfunctie van de Nederlandse zorg aan transgender personen staat niet in verhouding tot de problemen die transgenders mede door de bestaande tekortkomingen ervaren. Genderkinderen, evenals transgender volwassenen, maken een zware tijd door wanneer ze niet de zorg krijgen waarvoor zij bij het VUmc aankloppen. Depressie, terugvallende schoolprestaties, zelfmoordgedachten en werkloosheid, zijn niet los te zien van de behoefte aan zorg die onvoldoende en te laat wordt ingelost door het VUmc.
Goede zorg – update bericht 11/05/2011
TNN heeft in zijn brief aan de Inspectie ook gewezen op de hantering van het protocol door het VUmc. Uit de klachten blijkt dat dit protocol een obstakel blijkt te zijn voor goede zorg die transgender cliënten mogen verwachten. Inmiddels heeft TNN de Inspectie laten weten over deze klachten rechtstreeks in gesprek te gaan met het VUmc genderteam. Het spanningsveld tussen het zorgvuldig handelen van het genderteam en het welzijn van de cliënten wordt op deze wijze serieus genomen. Of TNN alsnog met deze klachten naar de Inspectie zal stappen laten we afhangen van de uitkomst van deze gesprekken met het genderteam.
Lees op continuüm.nl het artikel van Nora Uitterlinden over de wachtlijsten bij het VUmc en TNN’s gang naar de Inspectie.
Ik ben in januari 2010 door mijn huisarts verwezen naar het UMCG. November 2010 was de diagnostische fase afgerond en februari 2011 is mijn real-life begonnen. Het is nu bijna september 2012, over een maand word ik geopereerd.
Het kan dus wel…
Debby Teusink
[…] jaar heeft TNN een bundeling van klachten naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. De Inspectie heeft het VUmc verzocht deze klachten te onderzoeken en vervolgens dat onderzoek […]
Is hier al nieuws over? ik hoor namelijk niets meer over het onderzoek?
Beste Sasha,
Het onderzoek van de Inspectie loopt, er is helaas nog geen informatie om uitspraken over te kunnen doen. Zodra dat wel het geval is zullen wij als TNN hier zeker over berichten.
Ook ik ben uit frustratie overgestapt van het VU naar het UMCG.
Ondanks dat men daar geen wachtlijst zegt te hanteren duurde het al met al best lang, maar het was het wachten waard. Ik ben dan ook dolgelukkig dat ik na 1 gesprek met de psychiater groen licht kreeg. Het is wel elke keer 4 uur reistijd (heen en terug).
Ik ben erg te spreken over de behandelaars tot nu toe.
Dat artikel op het continuum maakt mij eerlijk gezegd enorm kwaad. De terechte klacht van patiënten is: lange wachttijden, niet-patiëntgericht behandelprotocol. Antwoord van de VU: dit komt door TE WEINIG keuringspsychologen. Volgens mij ligt het probleem -echt- anders. Als er geen verplichte keuringspsychologen zouden zijn, zou 1 op de 3 patiënten niet (deels: ten onrechte) afgekeurd worden en zou 2 op de 3 patiënten hun doorlooptijd van hun behandeling enorm versneld worden. Als er geen verplichte keuringspsychologen zouden zijn zou er ook geen gezeur over verantwoordelijkheden zijn. @VU: leg de verantwoordelijkheid voor wie wel/niet behandeld dient te worden OPENLIJK waar die hoort, nl: bij de patiënt. Laat ons vrij in de keuze wel-of-geen keuringspsycholoog af te nemen en jullie capaciteitsprobleem is opgelost, je hebt dan namelijk keuringspsychologen TE VEEL. ONS proces is ook echt ONS proces. Dat betekent dus ook dat ons proces niet automatisch het proces van de VU-psycholoog wordt zodra we ons aanmelden voor een al-dan-niet gedeeltelijke geslachtsverandering…
Hele goede actie! Transgender mensen hebben hetzelfde recht als andere patienten om binnen een redelijke termijn geholpen te worden. Er moet hogerop aandacht voor het probleem komen, zodat het structureel opgelost kan worden, ipv. het allemaal aan de VU over te laten. Niet dat bij de VU alles perfect loopt – één jaar (of langer) real life experience is onnodige verspilling van tijd en energie. Transgender mensen kunnen best wel zélf beslissen wanneer en hoe wij met hormonen willen beginnen. Wij zijn geen kleine kinderen die tegen zichzelf moeten worden beschermd!
Hoi,
Fijn initiatief. Wat mij in het hele verhaal en het commentaar wel opvalt is dat er geen melding gemaakt wordt van het feit dat er in Groningen een veel kleiner Genderteam, toch wel behoorlijk efficient opereert.
Toen ik na ruim een jaar onduidelijke toezeggingen, niet nagekomen afspraken en ander ongemak bij het VuMC overstapte, bleek dat het wel degelijk mogleijk is sluitende afspraken te maken en vooruit te plannen.
Natuurlijk is ook het UMCG niet perfect, wat is dat wel maar ik wil hier toch wel even vermelden, dat ondanks die die overstap en het volledig opnieuw beginnen, die overstap mij gewoon een jaar tijd gescheeld heeft.
Het kan dus wel, misschien een ide om het VuMC in Groningen stage te laten lopen???
Op de wachtlijsten en wat miscommunicatie na heb ik geen enkele klacht over het VU genderteam.
Maar ja, ik doe mijn mond daar open als iets me niet bevalt…
Lof voor TTN.
Niet alleen de wachtlijst is mij een doorn in het oog. Ook het feit dat er maar één zorgcentrum is, is zeer storend. Voor sommige transgenders zou de reis afstand ook een drempel kunnen zijn, in termen van reistijd en reiskosten. Met andere woorden, er moeten meer zorgcentra komen voor Genderdysforie verspreid over het hele land.