« terug naar overzicht

Laat kamerleden jouw mening horen

Laat kamerleden jouw mening horen

Binnenkort vergadert de tweede kamer over een wetsvoorstel waarmee transgender en intersekse mensen eenvoudiger de geslachtsvermelding op hun ID-bewijs kunnen aanpassen. Wil je kamerleden laten weten dat je dit wetsvoorstel steunt? Met deze voorbeeldbrief kan dat eenvoudig.

Jouw email kan kamerleden helpen hun mening te vormen over het wetsvoorstel. Het maakt niet of je zelf transgender of non-binair bent, of dat je je op een andere manier betrokken voelt. Bijvoorbeeld als ouder, kind, partner, familie, vriend of kennis van iemand die trans of non-binair is.

Je kunt je email sturen aan de vaste commissies van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW, waar Emancipatie onder valt) en van Justitie en Veiligheid (J&V). We hebben een voorbeeldbrief gemaakt om dit eenvoudiger te maken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een mail opstellen, of onderdelen uit de voorbeeldbrief gebruiken. Je kunt de brief aanvullen met eigen ervaringen, als jij dat prettig vindt.

Wil je ook een Tweede Kamerlid direct mailen? Hier vind je de namen van de Tweede Kamerleden die het woord voeren over de wet of emancipatiewoordvoerder zijn voor hun partij. Hun mailadressen vind je via de links op hun eigen pagina op de site van de Tweede Kamer.

J&V-woordvoerders:
Ulysse Ellian – VVD
Lisa van Ginneken – D66
Raymond Knops – CDA
Laura Bromet – GroenLinks
Michiel van Nispen –  SP
Songul Mutluer – PvdA
Mirjam Bikker – Christenunie
Frank Wassenberg – PvdD
Marieke Koekkoek – Volt
Sylvana Simons – Bij1

Emancipatiewoordvoerders:
Hatte van der Woude – VVD
Jeanet van der Laan – D66
Lucille Werner – CDA
Lisa Westerveld – Groenlinks
Peter Kwint – SP
Habtamu de Hoop – PvdA
Christenunie (onbekend)
Eva van Esch – PvdD
(De woordvoerders van Volt en Bij1 zijn voor OCW dezelfde als die van J&V)

Het kamerdebat staat nu gepland voor de week van 26 september. Stuur je mail dus vóór deze datum. Mocht de datum verschuiven, dan plaatsen we hier een update.

Wil je weten waarom het belangrijk is dat het wijzigen van een geslachtsregistratie toegankelijker wordt? In dit artikel vind je verschillende onderzoeken met een korte uitleg.

Samen met COC Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID hebben wij ook een uitgebreide brief gestuurd. Die brief kun je hier lezen.

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

7 reacties op “Laat kamerleden jouw mening horen”

 1. Bo van den Dries schreef:

  Ik heb vandaag (03-10-2022) officieel een rechtszaak gewonnen ivm geslachtswijziging en naam laten aanpassen en ben er zeer gelukkig mee en gun dat iedereen die dat echt wil! Maar vind dat dat makkelijker moet worden.

 2. Lily schreef:

  De transgenderwet moet worden vernieuwd zodat het makkelijker wordt voor trans personen om hun ID etc. aan te passen naar het geslacht wat ze zijn en hoe ze zich voelen.

 3. Anne Wiertz schreef:

  Waarom moet een ander beslissen hoe jij je identificeert… transgenders zijn net zulke belangrijke mensen dan ieder ander en moeten dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander! Punt…

 4. Robin schreef:

  Het is belangrijk voor elk trans persoon om op diens paspoort en ID een juist benaming te zien. Iedereen moet beschikkingsrecht hebben op diens eigen identiteit en keuzes, zonder alle rechters en diagnoses die er vooraf moeten gaan. Ik wil zo graag een juiste benaming voor m’n geslacht op mijn ID en er is niemand anders dan ik die die keuze mag of moet maken.

 5. Jolien schreef:

  Ben voorstander, omdat iedereen zou moeten kunnen kiezen hoe men zichzelf ziet. Doch vind ik wel dat er iets gedegenheid aan vooraf moet gaan, maar als iedereen eens is, dan zou het niet moeilijk moeten zijn of vertragend werken

 6. Nick schreef:

  Ik ben een voorstander er van, omdat ik vind dat het makkelijkere moet zijn om aan te passen. Iemand moet zichzelf kunnen zijn.

 7. Speijer schreef:

  Mijn dochter weet heel goed dat dit niet iets is wat ze wilt maar dat dit is wie zij is!!
  Waarom moet er op haar 15e dan nog het verkeerde geslacht vermeld worden als zij straks haar diploma uitreiking heeft?? Niemand ziet het en vertellen wilt ze niet, ik ben wie ik ben!!! Maar door die aanduiding wordt het wel omgeroepen straks voor alle eindejaars en hun ouders. Zeer verdrietig als je dan je uitreiking maar wikt missen hierdoor. Het is geen fase, het is een ontwikkeling in de hersenen waardoor het gevoel/gedrag niet overeenkomt met de geslachtskenmerken. Wordt zelf maar eens in een hokje geduwd waarvan jij voelt dat het niet klopt, niet meer van deze tijd.
  En dan heb ik het nog niet eens over vliegen en gefouilleerd worden omdat je paspoort niet strookt bij je uiterlijk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.