Voorkant van het boek. Aan een kant een zwarte bolhoed en aan de ander kant rode hakken. Ertussen de tekst "Nieuwe namen, levensverhalen van transgender ouderen van Eveline van de Putte"

17 september 2018

‘Nieuwe Namen’: het vieren van transgender levensverhalen


In ‘Nieuwe Namen: Levensverhalen van Transgender Ouderen’ geeft Eveline van de Putte kleur aan anekdotes die ze heeft meegekregen uit gesprekken met transgender ouderen of hun naasten. Ze heeft een aantal interviews afgenomen en daarna met zorgvuldigheid en het nodige schrijverstalent deze bundel gevormd: een boek waarin de levensverhalen van transgender ouderen echt tot hun recht komen.

18 uiteenlopende levensverhalen vormen de kern van dit boek. Ervaringen die op verschillende manieren hartverscheurend, hoopgevend of opbeurend zijn. Thema’s als jezelf opnieuw uitvinden komen wel in elk verhaal terug, maar ‘Nieuwe Namen’ illustreert prachtig dat geen enkel proces hetzelfde verloopt en dat transgender personen niet allemaal op een hoop gegooid kunnen worden. Hoewel trans identiteiten nog steeds niet altijd erkend en geaccepteerd worden, is er de afgelopen jaren heel wat behaald op het gebied van emancipatie. Transgender ouderen groeiden vaak op in een omgeving en periode die hen geen termen aanreikten die konden beschrijven hoe zij zich voelden. Van acceptatie en erkenning was tot voor kort, in bepaalde streken in Nederland, al helemaal geen sprake. In dit boek lees je hoe al deze personen toch zichzelf hebben weten te vinden: nooit zonder strijd maar het bleek het altijd waard te zijn.

Transgender ouderen groeiden vaak op in een omgeving en periode die hen geen termen aanreikten die beschreven hoe zij zich voelden

Drie jaar heeft Eveline van de Putte gedaan over het verzamelen van herinneringen uit deze bijzondere levens. Het doel dat ze voor ogen had was het bevorderen van acceptatie door middel van een platform bieden. Van begin tot eind merk je de bewondering en het respect van Van de Putte naar haar gesprekspartners en op elke pagina kun je je beter inleven in de ervaringen die je aan het lezen bent. Af en toe kun je je een beetje storen aan de rhetoriek: vooral in het verhaal van Bronja, verteld door haar vrouw Thea, voelde ik me soms ongemakkelijk. Ik kan me voorstellen dat Thea het een intense ervaring vond toen Bronja aan een transitie begon, maar naar mijn mening wegen haar emoties niet op tegen de ervaringen van Bronja zelf. Met dit in mijn achterhoofd zitten termen als “het hele gedoe” (over de transitie van Bronja) mij niet lekker.

“Als het bij jullie kan, kan het bij ons ook”

Man Bijt Hond

Het verhaal van Thea en Bronja eindigt wel op een hoopvolle toon. Thea vertelt dat Man Bijt Hond een reportage over het stel maakte, wat hen erg goed heeft gedaan. “We werden overal herkend. Soms zeiden mensen: ‘Als het bij jullie kan, kan het bij ons ook.’” Het boek zit vol met dit soort momenten – momenten die net zoals het emotionele leed en nare ervaringen met discriminatie, ook heel belangrijk zijn om naar buiten te brengen. De levens van transgender personen zouden niet alleen gekenmerkt moeten worden door waar ze zich allemaal doorheen hebben geslagen, deze levens moeten ook gevierd worden. Hierover zegt Eva (70): “Natuurlijk is het geen kattenpis als je hiermee bezig bent, maar ik kan er slecht tegen dat het altijd in de probleemsfeer wordt getrokken.” ‘Nieuwe Namen’ daagt dit beeld van transgender personen dan ook uit. Van de Putte schetst een compleet beeld van deze ervaringen. Het moeilijke, maar ook het mooie. Dit maakt dit boek tot een prachtig geheel, waarvan het lezen alleen al je kennis verrijkt en vooroordelen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

Tekst door Tessel ten Zweege

Nieuwe Namen is verkrijgbaar in de boekhandel en via Uitgeverij De Brouwerij.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com