« terug naar overzicht

Meld hinderlijke geslachtsregistratie!

Meld hinderlijke geslachtsregistratie!

Erger jij je ook zo aan al die momenten in het dagelijks leven dat er zonder enige noodzaak gevraagd wordt of je man of vrouw bent? Leidt geslachtsregistratie voor jou tot praktische problemen? Meld het vandaag nog bij het Meldpunt Sekseregistratie van de Kafkabrigade.

De Kafkabrigade gaat de problemen rond geslachtsregistratie in opdracht van de regering inventariseren en oplossingen voorstellen. Je kunt problemen en ergernissen hier (eventueel anoniem) melden.

In je ondergoed

Stoort het jou dat je bijna dagelijks op (web-)formulieren moet invullen of je ‘m’ of ‘v’ bent, of het nu gaat om huisvuil ophalen door de gemeente of het bestellen van een boek op internet? Is het relevant ‘wat er in je ondergoed zit’ als je online een concertkaartje koopt?

Ben jij transgender en stuit je op problemen omdat er op je officiële papieren een andere geslachtsaanduiding staat dan het geslacht waarin je leeft? Bijvoorbeeld omdat de conducteur in de trein denkt dat die OV-kaart met een ‘v’ niet van jou is, omdat je als man leeft? Krijg je post van de gemeente geadresseerd aan ‘de heer’ terwijl je als vrouw leeft? Voel je je ongemakkelijk als je op Schiphol moet uitleggen dat je transgender bent om probleemloos door de douane te komen?

Heb je een intersekseconditie of voel je je niet duidelijk man of vrouw en wil je niet dagelijks in een ‘hokje’ gestopt worden waarin je je niet thuis voelt?

Kafkabrigade

Al dit soort klachten kan je melden bij het Meldpunt Sekseregistratie van de Kafkabrigade. Zij inventariseren de problemen in opdracht van de regering en zullen oplossingen voorstellen. De Kafkabrigade is een organisatie die overheden helpt om onnodige bureaucratie te bestrijden.

Het meldpunt van de Kafkabrigade is een resultaat van de oproep van COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland om de problemen rond geslachtsregistratie in Nederland aan te pakken. Volgens het COC is verplichte geslachtsregistratie onnodig en dwingt het mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen. Voor transgenders en mensen met een intersekseconditie leidt geslachtsregistratie regelmatig tot problemen in het dagelijks leven.

Bron: COC NL – Foto geslachtsregistratie: COC NL/Philip Tijsma

Reageer

2 reacties op “Meld hinderlijke geslachtsregistratie!”

  1. Sabrina ter Horst schreef:

    Nieuw transgender probleem : “Sekse” controle op vliegvelden”

    In een interview door Prof. M. van den Brink van de Universiteit van Utrecht werd mij o.a. gevraagd, of ik al praktijk ervaring heb met een nieuw type body scanner, die op luchthavens “alle passagiers” voor een vlucht niet uitsluitend op metalen voorwerpen controleert, maar tevens op de aanwezigheid van (behoudens normale kleding) niet lichaamseigen stoffen én op mogelijke afwijkingen van een als “normaal te kwalificeren” naakt silhouet. Zie : http://www.sds.l-3com.com/advancedimaging/provision-at.htm . Die heb ik recent helaas niet.

    In tegenstelling tot later alleen nog voor ingrijpende verdachte visitaties toegepaste eerdere scannertypen (zie bijv. : https://en.wikipedia.org/wiki/Full_body_scanner), wordt uit privacy overwegingen zo’n naakt silhouet niet meer op het scherm van de operator zichtbaar, maar worden alleen zones aangegeven met “mogelijk verdachte” omstandigheden. Om silhouet evaluatie daarbij mogelijk te maken, moet de scanoperator per te scannen persoon intoetsen, of het om een man of om een vrouw gaat. Afhankelijk van welke training en instructies zo’n scanoperator meekrijgt, kan dit voor transgenders in hun RLE fase en transgenders, die geen SRS ambiëren of kunnen ondergaan, mogelijk serieuze verdenking opleveren. En dat blijkt helaas soms ook heel nare onderzoeken en heel ongewenste vertragingen te kunnen opleveren.

    M/V transgenders kunnen natuurlijk ook onder wijdere bovenkleding toch die speciale stretch onderkleding dragen die, net als bij speciale badkleding, hen een nagenoeg vrouwelijk silhouet kan geven. In ieder geval kan daar dan nooit “niet lichamelijk materiaal” worden gedetecteerd. Het schijnt, dat ook externe siliconen borstprothesen als niet normaal lichamelijk materiaal worden gedetecteerd, maar ik kan mij haast niet voorstellen, dat dit er dan anders uitziet dan die operatief geïmplementeerde borstvergrotingen van hetzelfde (denk aan die PIP implantaten) soort materiaal, die veel vrouwen hebben laten inbrengen. En dan hangt het natuurlijk van de operator training en instructies ter plaatse af, of zo’n verdachte niet lichamelijke stof rond de borsten regio van een vrouw, wel of niet als “verdacht” nader moet worden onderzocht. Ook zou je desnoods voor zo’n vlucht zelfs je borstprothesen in de ruimbagage en zelf tijdelijk een push-up BH kunnen gebruiken.

    V/M transgenders kunnen natuurlijk in hun bovenlichaam ook middels binders een silhouet realiseren, dat hopelijk niet te veel van een mannelijk silhouet afwijkt. Maar het gebruik van een kunstpenis van lichaamsvreemd materiaal valt, evenals het daar niet hebben van de door de scanner verwachte “normale” lichaamsvormen, onmiddellijk door de mand en ook daar hangt het er dan weer sterk van af, wat de training en de instructie van de operator op die luchthavenlocatie daarover aangeeft.

    Hopelijk kan de TNN bij instanties, die nauw betrokken zijn bij de installatie en operator begeleiding van dit soort scanners, nadere informatie inwinnen over welke serieuze problemen hiermee in welke landen of op welke luchthavens voor transgenders verwacht moeten gaan worden. En welke voorzorgen een transgender dan mogelijk zou kunnen treffen, om daar dan geen nare problemen van te ondervinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.