3 juli 2020

Minister Grapperhaus voert indrukwekkende gesprekken met slachtoffers geweld

Minister Grapperhaus (Veiligheid) voerde op vrijdag 3 juli indrukwekkende gesprekken met slachtoffers van anti-LHBTI geweld. Tijdens het werkbezoek riepen TNN en COC de minister op om meer te doen tegen dit geweld. Ze overhandigden hem een actieplan met gewenste maatregelen.

Minister Grapperhaus voerde onder meer een emotioneel gesprek met Fabio en Daniël. Die vertelden hoe ze de afgelopen maanden in Amsterdam Oost meerdere keren werden aangevallen toen ze hand in hand over straat liepen, en hoeveel impact dat heeft op hun leven.

De minister sprak met Remke Verdegem, die als transvrouw werd mishandeld door een groep mannen in de trein van Utrecht naar Alphen aan den Rijn. Nanoah Struik vertelde hoe hen op internet een stroom discriminerende opmerkingen over zich heen kreeg toen bekend werd dat hen als non-binair persoon een ‘x’ in het paspoort kreeg. Dat liep uiteen van ‘laten inslapen’ tot ‘stenigen in het land van herkomst’.

Monique de la Fressange sprak, tijdens een wandeling door de Reguliersdwarsstraat (foto), met de minister over hoe ze werd mishandeld en uitgescholden toen ze na het uitgaan op een taxi stond te wachten.

TNN en COC overhandigden Grapperhaus een actieplan met een reeks voorstellen om geweld tegen LHBTI’s steviger aan te pakken.

Daarin dringen de organisaties er onder meer op aan dat schelden met woorden als ‘kankerhomo’ of ‘manwijf’ voortaan altijd reden is voor strafverhoging wegens discriminatie. Veel rechters en officieren van justitie zijn daar nu niet van overtuigd, zo bleek onlangs uit een onderzoek. Een rechter in een Dordtse mishandelingszaak, waarin werd gescholden met ‘flikker’ en ‘kankerhomo’ wilde bijvoorbeeld geen hogere straffen opleggen omdat sprake zou zijn van ‘dagelijks taalgebruik’.

De minister toonde zich hier geschokt over en zegde toe erover in gesprek te gaan met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak. Ook zegde hij toe meer recherchecapaciteit vrij te zullen maken om zaken aan te pakken waarin mensen worden uitgescholden om hun identiteit.

De minister liet weten positief te staan tegenover hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, zoals ook ChristenUnie en GroenLinks voorstellen. Ook wil hij op korte termijn in alle discriminatieartikelen in de strafwet vastleggen dat discriminatie op grond van genderidentiteit, genderexpressie én geslachtskenmerken strafbaar zijn. Daarmee zijn transgender en intersekse personen beter beschermd tegen hate speech.

Minister Grapperhaus wil dat er verplichte aandacht komt voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie, zoals COC en TNN voorstellen. Ook gaat hij kijken hoe Roze in Blauw-teams van de politie, die LHBTI’s ondersteunen bij het doen van aangifte, beter kunnen worden ingebed in de politieorganisatie. Nu moeten de agenten dit werk in hun vrije tijd doen.

TNN en COC gaan de uitvoering van de toezeggingen de komende tijd nauwgezet volgen.

 

foto: Geert van Tol

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com