« terug naar overzicht

Minister Schippers' zorgvuldige antwoord op kamervragen over wachtlijsten mist daadkracht

In de beantwoording van kamervragen van GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman erkent minister Schippers van VWS de ernst van de situatie in de transgenderzorg, maar met een oplossing komt zij niet. Transgender Netwerk Nederland (TNN) noemt een financiële impuls essentieel in het wegwerken van de excessieve wachtlijsten in de transgenderzorg. Zonder dat kan het kabinet het regeerakkoord inzake transgenderbeleid niet nakomen. En belangrijker, schendt Nederland de rechten op zorg van transgender personen.

Gangbare normen

De transgenderzorg in Nederland heeft al jarenlang te kampen met wachtlijsten die alle gangbare normen overschrijden. Mensen die zich aanmelden bij het VU-genderteam moeten een jaar wachten op een eerste diagnostisch gesprek. “De problemen zullen alleen maar toenemen de komende jaren als er nu niets gebeurt,” vertelt Sophie Schers, beleidsmedewerker van TNN.

Toekomstbestendig

TNN ziet met enig vertrouwen de uitkomsten tegemoet van het overleg dat de minister met het VUmc en Transvisie aangaat. Een actieve houding van het kabinet is van groot belang. Dit wordt ook aanbevolen in het visiedocument op toekomstbestendige transgenderzorg, waar de minister aan refereert in de beantwoording van de kamervragen. “De enige conclusie is dat een urgente en structurele aanpak vereist is om de complexe transgenderzorg, die nu geconcentreerd is bij het VUmc en UMC Groningen, te behouden en uit te breiden naar een integraal aanbod op meerdere plekken in Nederland,” vervolgt Schers haar betoog.

Oorzaken

Het Zorgcentrum voor Genderdysforie van de VUmc maakte een opsomming van de onderliggende oorzaken voor de wachtlijsten en bevestigde tegenover de minister dat wachtlijsten ernstige gevolgen kunnen hebben voor hun cliënten. Het aantal aanmeldingen bij het VUmc is in de recente jaren flink gestegen. Er is moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Er is onvoldoende aandacht voor het onderwerp binnen de specialistische opleidingen. Op peil krijgen van de Nederlandse transgenderzorg en voldoende middelen zijn volgens TNN onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Reageer

2 reacties op “Minister Schippers’ zorgvuldige antwoord op kamervragen over wachtlijsten mist daadkracht”

 1. […] die het VUmc reeds in juni 2011 aan de minister van Volksgezondheid had toe laten komen ter beantwoording van kamervragen van Linda Voortman […]

 2. Sasha schreef:

  “Er is moeite om gekwalificeerd personeel te vinden”

  In heel Nederland is er geen enkele psycholoog te vinden welke interesse heeft? lijkt mij sterk. Misschien het salaris verhogen?

  “Er is onvoldoende aandacht voor het onderwerp binnen de specialistische opleidingen.”

  Als ik me niet vergis heeft Vrije Universiteit Amsterdam de afdeling Faculteit der Psychologie en Pedagogiek. Een deurtje verder. Misschien een kwartje opwerpen? of is dat te ver lopen.

  En wat is er mis met groep-sessies? dit wordt tegenwoordig al met succes toegepast bij autisme groepen en ook bij slachtoffers van seksueel misbruik, puur uit de gedachte om wachtlijsten in te korten. Het VU spreekt vooral over onmogelijkheden in plaats van mogelijkheden.

  Hier nog een mooi artikel over wachtlijsten:

  http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Wie-voorkomt-de-wachtlijsten.htm

  “De omzet van een ziekenhuis mag niet meer dan 2,5 procent groeien, terwijl de zorgvraag jaarlijks met zo’n 4 à 5 procent stijgt.” Het is dus gewoon een geld kwestie vanuit de politiek. Als men eerlijk is geeft men dit toe, maar dat zal er wel niet van komen. Helaas pindakaas voor transgenders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.