Minister wil oplossing voor patiëntenstop
De Tweede Kamer sprak 14 mei opnieuw over de patiëntenstop. Dit volgde op het Algemeen Overleg door de commissie voor VWS van eind maart. Minister Schippers had voorafgaande aan dit nieuwe overleg ook nog een nieuwe brief aan de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief ging de minister in op het verslag van de NZa en de vervolgstappen die zij nu wil gaan zetten naar aanleiding van die eerste uitkomsten.
Oplossing
Uit het debat bleek dat de zorgen in de Tweede Kamer over de patiëntenstop onverminderd groot zijn. In diverse moties verzoeken zij de minister daarom om in actie te komen. De minister liet duidelijk merken dat ze de zorgen van de Tweede Kamer deelt en dus ook in actie komt. Zij wil zowel een korte termijn als een lange termijn oplossing. Daarnaast wil ze dat het NZa haar verdere onderzoek zorgvuldig uitvoert. Dit resultaten van dit onderzoek verwacht ze pas in juli te krijgen, waarna de NZa ook maatregelen zou kunnen nemen. Ze wil echter voor een oplossing niet wachten op de NZa, daarom laat ze alle partijen in deze kwestie binnenkort bijeen komen. Uit dat overleg moet een korte termijn oplossing voort komen.
Plan
De lange termijn oplossing ligt in de richting van een “transgenderplan”. Een plan om de transgenderzorg beter te organiseren. Daarin spelen zowel kosten als capaciteit een rol. Hiervoor heeft ze ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) benaderd. Ze wil namelijk dat bekeken wordt of delen van de transgenderzorg niet ook in andere academische ziekenhuizen terecht kunnen. Het is de bedoeling dat het plan er dit najaar al ligt.
Positief
TNN neemt ook aan deel het overleg voor de korte termijn oplossing. Dat er dit keer werkelijk over een oplossing gesproken gaat worden vindt TNN positief. Eerder overleg op het Ministerie van VWS leidde helaas tot niets. Welke rol het voorstel dat Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, recent in Nieuwsuur presenteerde gaat spelen is onbekend. Na afloop van dit overleg zal er in elk geval weer nieuwe informatie op de website te vinden zijn.
Eind juli… als het kabinet is gevallen zeker. Alles op de lange baan. Dit speelt al sinds 2011, toen de bundeling van klachten naar het IGZ zijn verstuurd. Het is al bijna weer 2015. Denk je echt dat er tijdig een echte oplossing komt? Zie de casus van het wijzigen van je geslacht. Dat zou in 2013 al rond moeten zijn. Het is er nog steeds niet. Reken maar nergens op, dan is alles een meevaller. In de tussentijd: zoek een advocaat.
Ik vind dat de TNN wel meer mag doen hoor, daar zijn jullie nota bene voor.
Fijn dat TNN bestaat om hier kritisch in mee te denken!
Uit een recent verschenen artikel van Anita Radix en mezelf in het ‘Zeitschrift für Sexualforschung’ blijkt dat een lange diagnostische fase onnodig is, en één langere voorlichtingssessie met een verpleegster over gevolgen en bijwerkingen van hormoongebruik meestal voldoet om geïnformeerde toestemming te verkrijgen. Dat zou een hoop tijd en geld schelen in de transgenderzorg (gemiddeld 6-12 sessies met een therapeut à zeker 200€ zo niet meer). De vrijgekomen capaciteit kan gebruikt worden om mensen die daar behoefte aan hebben in het traject goed te begeleiden, ook omdat psychologen niet meer gehinderd worden door hun rol als gatekeeper. Het artikel is hier te vinden: https://www.thieme.de/de/zeitschrift-sexualforschung/aktuelle-ausgabe-7303.htm