« terug naar overzicht

Nederland opnieuw op vingers getikt om transgenderrechten

In een Human Rights Watch-rapport dat donderdag aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie  wordt aangeboden staat dat Nederland de mensenrechten van transgenders schendt door van hen onomkeerbare onvruchtbaarheid te eisen. Eerder werd Nederland hierover al op de vingers getikt door het VN Vrouwenrechten Comité en de Raad van Europa. Belangenorganisaties voor transgenders eisen een snelle wetswijziging.

Artikel 28 van het Burgerlijk Wetboek vereist onomkeerbare onvruchtbaarheid voor het juridisch wijzigen van het geslacht van transgenders. De staatsstaatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven heeft in maart van dit jaar in gesprek met COC Nederland toegezegd dat een wetsvoorstel ten behoeve van de herziening van het artikel vóór afgelopen zomer in consultatie zou gaan. Eerdere beloften van ministers spraken van het najaar van 2009.

Transgender Netwerk Nederland (TNN), Transvisie Schorer, Patiëntenorganisatie Stichting Transvisie (POST) en COC Nederland zijn het wachten zat. “Het artikel is een schending van de mensenrechten en privacy. In het HRW-rapport is te lezen hoe diep deze schending in het leven van transgenders ingrijpt. Er is geen juridische grond meer voor het artikel en Nederland loopt met deze wet ernstig achter op andere landen,” zegt Thomas Wormgoor, coördinator van Transvisie en bestuurslid van TNN.

Naar schatting leven er tussen 30.000 en 100.000 transgenders in Nederland, waarvan een deel geen of een gedeeltelijke geslachtsaanpassende behandeling nodig hebben. Zij komen niet in aanmerking voor het wijzigen van het geslacht overeenkomstig hun genderidentiteit. Daarnaast kan de duur van een volledige transitie oplopen tot vijf jaar, zodat transgenders nodeloos jarenlang met de verkeerde papieren rondlopen en feitelijk wachten tot hun leven kan beginnen.

“Niet alleen de wet schendt de mensenrechten van transgenders. Ook de situatie in de transgenderzorg is verre van menselijk te noemen,” vervolgt Thomas Wormgoor. “De wachtlijsten voor transgenders bij de twee gendercentra in Nederland lopen razendsnel op.” De aanmeldingen bij genderteams stijgen de laatste jaren, maar de hoeveelheid zorg, waaronder psychosociale ondersteuning voor transgenders en hun naasten, is niet toereikend. De drie transgenderorganisaties, TNN, Transvisie Schorer en POST werken samen met het VU-genderteam, de grootste zorgverlener van transgenderzorg, aan de acute verbetering hiervan.

Op donderdag zijn de drie transgenderorganisaties en COC Nederland aanwezig bij de overhandiging van het rapport aan de staatssecretaris. Ze rekenen erop dat het HRW-rapport de totstandkoming van een wetsvoorstel zal bespoedigen.

Download het rapport op de website van Human Rights Watch:
http://www.hrw.org/reports/2011/09/13/controlling-bodies-denying-identities-0

Vind hier je de Nederlandse samenvatting en aanbevelingen van het rapport:
http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/netherlands0911nlsumandrecs.pdf

 

Reageer

11 reacties op “Nederland opnieuw op vingers getikt om transgenderrechten”

 1. Ricki schreef:

  Longkanker staat tot een verkoudheid als iemand die fysieke behandelingen laat uitvoeren tot iemand die dat niet doet.
  Nee, hoor, jouw standpunt is mij méér dan duidelijk.

 2. Frederique schreef:

  @Joan: ik zeg niet dat vrouwen in een mannenlichaam geen vrouw zijn. Ik zeg alleen dat de kwaliteit van hun lichaam na hoeveel operaties dan ook nooit zo goed zal zijn als dat van een vrouw die in een vrouwenlichaam geboren is. Dat lijkt me gewoon een feit, toch? Of ken jij vrouwen die in een vrouwenlichaam geboren zijn die verplicht minimaal eens per week moeten dilateren omdat anders hun vagina dichtgroeit? En nee, dat is geen enkele reden om zo’n vrouw anders te behandelen dan welke andere vrouw dan ook. Wel is het een reden om de medische wetenschap op te roepen om energie te steken in het krijgen van kwalitatief (nog) betere resultaten dan ze nu kunnen krijgen…

  • Claudia schreef:

   Frederigue Ik ben eind 2008 volledig een vrouwe geworden,en wat jij zegt klopt helemaal niet, ik moest alleen eerste 3 manden na operatie dilateren,en daarna was het niet meer nodig,ik heb wel een vaste partner maar soms door de omstandigheden hebben we weken lang geen sex en ik groei gelukkig niet dicht en na de lange pauze hebben we nog steeds perfecte sex…

 3. Joandelynn schreef:

  @Ricki: Ik snap niet waarom je je zo aangesproken voelt. Ik had het over mensen die tevreden zijn met het lichaam dat ze bij hun geboorte hebben meegekregen en *helemaal geen behandeling* willen. Jij wil dat duidelijk wel aangezien je bij de VU loopt. Of je nu HRT of SRS of beiden wilt boeit me echt niet, het gaat er om dat je duidelijk wel ongelukkig bent met je lichaam en daar wat aan wilt doen. Dat maakt je transseksueel.

  Mijn punt is gewoon dat iemand die geen lichamelijke behandelingen wil niet voor transseksuelen moet gaan spreken omdat ze niet begrijpen wat er in een transseksueel omgaat. Iemand met een verkoudheid moet dat ook niet doen voor mensen die aan longkanker lijden. Ik ga op mijn beurt ook niet spreken voor mensen die geen lichamelijke behandelingen willen, want ik snap hen net zo min als zij mij snappen. Is dat nou echt teveel gevraagd?

 4. Ricki schreef:

  Ik stel voor dat je personen aanspreekt op domme uitlatingen en niet een hele groep.
  Ik was gisteren nog in de VU voor een psych eval gesprek.
  Daar werd mij gevraagd of ik nog steeds geen operatie wilde, op een normale manier, meer uit interesse dan “noodzaak”.
  Er werd ook meteen gezegd, “Het kan gewoon nog steeds als je dat wilt, het is niet zo dat we zeggen, nu mag het niet meer”
  Ik heb een heleboel goede redenen om géén operatie te laten doen en maar een paar om het wel te doen.
  Of ik nu wel of niet “ECHT” een vrouw ben na een evt. operatie boeit mij niet, zolang ik normaal kan leven zoals ik wil.
  Maar nee, anderen, die mij niet kennen beslissen dat ik zo mijn leven niet mag leiden want dan ben ik geen echte TS, of zo. lol
  De grootste reden dat ik niet met andere t* omga is die arrogantie van “Jij hoort er niet bij want jij….”, gatver wat een prut houding…

 5. Joandelynn schreef:

  Hoi Frederique,

  Ik herhaal hier even wat ik elders ook al gezegd heb. Een transseksuele vrouw is gewoon als vrouw geboren. Haar lichaam is net zo echt als dat van elke andere vrouw.

  Ik vind de eerste uitspraak daarom wel degelijk transfobisch, je zegt er mee dat een transseksuele vrouw geen vrouw is en dat haar lichaam maar nep is. Dat is het niet.

  Die argumenten zoals niet zwanger kunnen worden vind ik ook al kwetsend, er zijn zoveel vrouwen die dat ook niet kunnen. Zijn die dan ook geen echte vrouwen? Bovendien is het ook een kwestie van techniek, het zou me niets verbazen als post-op transseksuele vrouwen in de toekomst wel zwanger kunnen worden, want de medische ontwikkelingen staan niet stil. Veranderen dan opeens de regels en zijn het dan wel opeens echte vrouwenlichamen?

  Dat de tweede uitspraak transfobisch is lijkt me nog veel duidelijker. SRS een mutilatie noemen vind ik nogal kwetsend voor post-op vrouwen die zo’n operatie ondergaan hebben.

  Verder ben ik het helemaal met je eens dat iedereen zelf moeten weten in hoeverre hij of zij behandelingen ondergaat. Maar iemand die niet de behoefte voelt om haar gevoel naar de werkelijkheid om te zetten transseksueel noemen gaat me veel te ver.

 6. Frederique schreef:

  Overigens: ik vind ook dat mensen de volledige vrijheid hebben om de operatie -niet- te doen. Als die niet nodig is, is die ook niet nodig. De vanzelfsprekendheid van operaties en hormoonbehandelingen is ook iets dat ons vanuit de medische hoek wordt aangepraat vanuit het idee dat er slechts een mannelijke en een vrouwelijke psyche zijn en -dus- hormonen + operatie nodig zijn om dit te repareren (of: geen van beide nodig zijn als mannelijke psyche = mannelijk lichaam). Dat dit verhaal veel genuanceerder ligt en dat er mensen zijn die een hormoonbehandeling nodig zijn om als man-met-borsten of vrouw-met-baard te kunnen leven, of dat er non-ops zijn die zich goedvoelen in een vrouwenlichaam-met-piemel, dat zul je vanuit de keuringsspecialisten ook nooit horen…

  Wat mij betreft zou de volgende basisregel mogen gelden: laat mensen in hun waarde. Dwing mensen niet tot behandelingen die niet bij hen passen. Zit mensen niet in de weg die behandelingen wel nodig hebben die jij niet nodig hebt. En weg met de keuringspsycholoog.

 7. Frederique schreef:

  @Joan: Ik ben van mening dat de meningen die jij citeert niet-transfoob zijn. Het zijn meningen vanuit een ander perspectief.

  Ik ben het met het eerste citaat eens dat het onmogelijk is om een vrouwenlichaam te creëeren uit een oorspronkelijk mannenlichaam. Wij zullen nooit een baarmoeder krijgen, nooit kunnen menstrueren, nooit kinderen kunnen krijgen en ons lichaam heeft elke week onderhoud nodig dat een vrouwenlichaam nooit nodig heeft. Bij mannen is het verschil nog groter: ze zullen nooit sperma kunnen produceren, hun piemel is vele malen veel te klein als die -wel- goed werkt, of werkt niet goed als die wel groot genoeg is. Pijnlijke conclusie voor transgenders? Ja, erg pijnlijk (meelezers: dit is NIET cynisch bedoeld). Reden om de hele operatie maar niet te doen? Nee, natuurlijk niet. Als de operatie nodig is dan is die nodig. En het doen van deze aanpassingen, hoe beperkt ook, verlicht wel degelijk een groot deel van de pijn van het leven in een van oorsprong mannen- of vrouwenlichaam. Transfoob om dit zo op te schrijven? Mijns inziens niet: mijns inziens domweg de realiteit…

  En de tweede zin: als het doel ALLEEN een M of een F in het paspoort is, waarom zouden mensen zich dan moeten laten opereren? ’t Is toch een heel terechte vraag?

  Kijk eens vanuit een ander perspectief…

  Groetjes,

  Frederique

 8. Joandelynn schreef:

  Ja, ik heb problemen met sommige transgenders. Een van de personen die ik hierboven quote zit transseksuelen al maandenlang lastig te vallen op een forum omdat ze vindt dat hormonen en operaties een slechte keuze zijn. Ze snapt helemaal niets van transseksuelen en hun drijfveren, maar meent dat we allemaal transgenders zijn, en allemaal hetzelfde, en dat als zij zonder hormonen en operaties kan leven, dat wij dat dan ook wel kunnen.

  En daar zit dus het pijnpunt. We zijn niet allemaal hetzelfde.

  Ik sta volledig achter transgender rechten, voor ALLE transgenders. Maar je moet niet voor transseksuelen gaan spreken als je dat niet bent en alles op een grote hoop vegen. Er zijn grote verschillen tussen de groepen onder de transgender paraplu, en die verschillen moeten ook benadrukt worden.

  En overigens, wil je ontkennen dat de twee quotes die ik hierboven noem niet transfobisch zijn? Waarom zou ik geen problemen mogen hebben met transgenders als ze dit soort kwetsende uitspraken doen over transseksuelen?

 9. Ricki schreef:

  Ja, want iemands mening is niet de jouwe dus slecht.
  En transeksuelen zijn beter dan transgenders, druipt uit je berichtje.
  Maar je wil vast dat JIJ wel geaccepteerd wordt voor wie en wat je bent, of niet?
  Moe wordt ik hier van, al die haat en nijd!

 10. Joandelynn schreef:

  Even een paar quotes uit het rapport van mensen die geïnterviewd zijn:

  “But even doctors can never create a woman’s body out of a man’s body.”
  “Why should I let myself be mutilated because I want an F in my passport?”

  Knap hoor, om dergelijke transfobe uitspraken aan te leveren in een rapport dat voor onze rechten op zou moeten komen. En dan heb ik het nog niet eens over het totaal herdefiniëren van de term transseksueel en daar ook mensen onder te rekenen die tevreden zijn met hun lichaam. Geen wonder dat steeds meer transseksuelen zich afkeren van de transgender umbrella.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.