« terug naar overzicht

Oproep: Help rechtszaak voor vergoedingen buitenland

Oproep: Help rechtszaak voor vergoedingen buitenland

Heb je de afgelopen drie jaren een ‘vaginaplastiek’ gekregen, en was je toen verzekerd bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij? Dan horen we graag van je.

We ondersteunen namelijk een rechtszaak om volledige vergoeding te regelen voor een in het buitenland verrichtte vaginaplastiek. Op dit moment verstrekken de meeste zorgverzekeraars maar zeer beperkte vergoedingen voor deze ingreep in het buitenland. Het is nog onduidelijk waar zij die beperkte vergoeding op baseren.

Bregtje Visser heeft het proces tegen haar verzekeraar, CZ – eigendom van Delta Lloyd, aangespannen om dit duidelijk te krijgen. De zorgverzekeraar baseert – de zeer onvolledige vergoeding van de operatie in het buitenland – namelijk op een ‘martkconform’ tarief. Maar dat tarief is niet gebaseerd op de werkelijke kosten van de vaginaplastiek hier in Nederland. De zorgverzekeraar weigert inzicht te geven in hoe hoog de tarieven van vaginaplastiek van het VUmc of UMCG zijn die het wel vergoed. De ziekenhuizen geven dat inzicht ook niet omdat de contracten met de ziekenhuizen geheim zijn.

Tariefberekening, hoe doen verzekeraars dat?

De vaginaplastiek wordt op dezelfde manier, met dezelfde medische code, in rekening gebracht zoals bijvoorbeeld een “kleine” handcorrectie. Daarmee wordt het gemiddelde tarief zo laag dat het niet meer in verhouding staat tot de werkelijke kosten van de vaginaplastiek. Niet de gemiddelde tarieven van soortgelijke aanbieders (VUmc en het UMCG) worden gehanteerd, maar van alle aanbieders die de medische code gebruiken voor andere behandelingen dan een vaginaplastiek.

Proces

Doel van dit proces is om vergoedingen van het buitenland te baseren op de hoogte die de ingrepen in Nederland kosten. Zodat de vrije keuze voor een buitenlandse chirurg ok onder handbereik komt van transgender personen die niet (in dit geval) 9000 euro uit eigen zak kunnen betalen.

We kennen vijf patiënten – allen zijn ze bij CZ verzekerd – die naar het buitenland willen c.q. zijn gegaan, maar geen vergoeding gaan krijgen c.q. verschillende vergoedingen hebben gehad. We willen dit veranderen door middel van deze rechtszaak.

Rekeningen die patiënten kunnen opvragen bij het ziekenhuis en die door de zorgverzekeraars zijn betaald, zijn niet aan geheimhouding onderhevig. Daarom zoeken we transpersonen die door verzekeraars betaalde rekeningen van ziekenhuizen willen opvragen en ons zo willen helpen om inzicht te krijgen in de in rekening gebrachte kosten. Deze facturen kunnen we gebruiken om in de rechtszaak van Bregtje aan te tonen wat er voor een vaginaplastiek gemiddeld door een ziekenhuis in rekening wordt gebracht. Als we dat weten, weten we ook welk bedrag een verzekeraar gemiddeld moet vergoeden. Als transgender personen weten wat er gemiddeld vergoed moet worden kan een transpersoon kiezen welke behandeling de voorkeur heeft, en waar. Deze keuzevrijheid willen we met deze zaak zien te realiseren.

Jij kan helpen

Specifiek zoeken we vijf mensen, die:

  1. in Nederland bij het VUmc c.q. UMCG zijn geopereerd in de periode 2013-2016.
  2. in het buitenland zijn geopereerd en die een volledige vergoeding hebben gehad in de periode 2013-2016

Hierbij is het van belang dat je bereid bent om te getuigen middels:

  • Een kopie van je rekening te delen. Deze kun je opvragen bij je zorgverzekeraar.
  • Een verklaring bij te voegen dat deze rekening ging over de vaginaplastiek, bij welk ziekenhuis en voor welk bedrag.
  • Eventueel bereid zijn om in persoon de getuigenis te herhalen voor de kantonrechter dan wel in hoger beroep.
  • Toestemming te geven om al deze gegevens, inclusief persoonsgegevens, vermeld te laten worden in de processtukken.

Tijdens de rechtszaak zelf zullen de getuigenissen openbaar zijn, In de publicatie van de uitspraak worden de uitspraken van personen geanonimiseerd (je naam verwijderd) volgens de volgende anonimiseringsrichtlijnen.

Ben jij bereid ons te helpen? Stuur dan je contactgegevens (naam, telefoonnummer en e-mailadres) door via ons contactformulier

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.