« terug naar overzicht

Processen in Duitsland, Pride in Spanje

Via TrIQ vonden wij het bericht dat in Duitsland tegenwoordig processen gevoerd worden om de ongrondwettelijkheid van de huidige ‘transeksuelenwet’ (Transexuellengesetz, TSG) aan te tonen en te zorgen dat §8 die strijdig is met de mensenrechten, wordt afgeschaft. En in Spanje zijn de laatste weekenden Pride tochten gehouden die expliciet opkomen voor Transrechten.

Ook in Duitsland moet je eerst SRS ondergaan voordat je de genderaanduiding in het geboorteregister en dus vervolgens paspoort enzovoort kunt laten wijzigen. Dit is onder meer strijdig met het recht op bescherming tegen onnodig medisch ingrijpen, zelfbeschikkingsrecht over het lichaam en het recht als persoon voor de wet te bestaan. Ook de Duitse grondwet spreekt in §2.2 de bestaande praktijk tegen. Volgens Wiebke Fuchs van het Magnus Hirschfeld Centrum in Hamburg, is “de persoonsaanduiding juridisch, maar het lichaam is een privé-zaak”.??Men vertrouwt er op dat het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe een eind zal maken aan de huige praktijk en regelgeving.
Al eerder heeft dat Consitutioneel Hof verordend dat een trans-stel niet meer hoeft te scheiden als ze na verandering van het zelfde geslacht zijn (tegen §1564 ff BGB). Het BVerfG (BundesVerfassungsGericht) heeft ook al meermalen aangegeven dat de huidige regels niet meer overeenkomen met de stand van wetenschappelijk onderzoek. De Duitse beweging heeft goede hoop dat de politiek onwil om tot een betere wet te komen, langs deze weg redelijk snel nutteloos is.

raritos y raritasIn Madrid is afgelopen zaterdag 3 juli een enorme nationale Pride mars gehouden waar transrechten centraal stonden. Dit is de eerste grote nationale LGBT Pride mars ter wereld waar transgelijkheid het centrale thema was. Meer dan een miljoen mensen liepen mee in de jaarlijkse Pride in Madrid. Er waren leuzen als “Depathologisering nu!”, “Transgender gelijkheid! Hun rechten beschermen de onze. Hun vrijheid beschermt de mijne”, “Trans zijn is geen ziekte!”. Er sprak een duidelijke solidariteit uit van holebi’s met transgenders. In Nederland is het nog niet zover. De ‘gemiddelde holebi op straat’ weet nog weinig meer van wat trans behelst dan de niet-holebi’s. Maar wellicht dat door samenwerking van TNN en COC de onkunde aan holebi-zijde in elk geval snel minder wordt en de support daarvandaan groter.

(eerder in gewijzigde vorm verschenen op http://www.denoodles.nl/blogsite/?p=114)

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.