Discriminatiemonitor 2021

Onderzoek

Rapportage van het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen.

  • Geweigerd worden als transvrouw bij de dameskleedkamer, in elkaar geslagen worden, aangeraden om pas in je baan terug te komen als je transitie geheel voltooid is voor ’je eigen veiligheid’. Het zijn een paar van de voorbeelden van discriminatie waar trans personen tegenaanlopen.

Downloaden

In 2021 maakten meer mensen een discriminatiemelding dan het jaar ervoor. Onder transgender personen nam dit aantal in 2021 bij adv’s en TNN voor het eerst in vier jaar af. Bij het OM nam dit aantal toe.

In 2021 steeg het totale aantal meldingen bij adv’s. De meeste meldingen gingen over de coronamaatregelen. Het aantal meldingen van transgenderdiscriminatie bij adv’s en Transgender Netwerk Nederland nam in 2021 voor het eerst in vier jaar af. Die daling kan komen door de lockdowns in 2021 of doordat melders het College voor de Rechten van de Mens sneller zelf wisten te vinden (daar waren 25 meldingen, tegenover 22 in 2020).

Onvolledige registratie
De meeste gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen gaan over vijandige bejegening en ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt en in de zorg. Het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender mensen in de openbare ruimte is onbekend. Deze verlopen vaak via de politie en niet via een adv of TNN. De politie registreert alleen de grond geslacht en niet apart op genderidentiteit en -expressie. TNN dringt er al jaren op aan dat de politie dit wel gaat registreren.

Het Openbaar Ministerie registreert wél delicten waar transgenderdiscriminatie een rol speelde. Dit soort incidenten gaan meestal om mishandeling, bedreiging en belediging van een individu. Bij het OM nam het aantal meldingen van transgenderdiscriminatie toe (van 6 naar 14).

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com