« terug naar overzicht

Handreiking voor genderinclusiviteit in het hoger onderwijs

Handreiking voor genderinclusiviteit in het hoger onderwijs

Veel transgender en genderdiverse studenten in het hoger onderwijs ervaren belemmeringen tijdens hun studie. Gebrek aan kennis en acceptatie van onderwijsprofessionals en medestudenten leiden tot studievertraging en mentale problemen. Voor meer studentsucces van deze studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs is de handreiking ‘Genderdiversiteit in het hoger onderwijs’ opgesteld.

De handleiding is geschreven door ECIO, een organisatie voor inclusief middelbaar en hoger onderwijs, en Transgender Netwerk.

Veilige leeromgeving

Onderwijsprofessionals zoals studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs, studentendecanen en docenten hebben een belangrijke rol in het creëren van een veilig studieklimaat. De handreiking ondersteunt hen bij het faciliteren van regelingen en voorzieningen; zoals mogelijkheden bij studievertraging, verzuim en financiële problemen en ondersteuning rondom informatievoorziening, faciliteiten, begeleiding bij stage en overgang naar werk. Ook genderdiverse studenten hebben baat bij deze handreiking. Zij kunnen hun onderwijsinstelling met de handreiking laten zien hoe deze zich kan inzetten om meer genderinclusief te worden.

“Op hogescholen wordt veel geïnvesteerd op inclusiviteit en diversiteit. Oók genderdiversiteit hoort hierbij. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Deze handreiking biedt praktische hands-on tools en tips om op jouw hogeschool ook díe kant in te kijken”  Josine Fontrodona, Fontys Pride

Praktische tips

De handreiking geeft inzicht in de belemmeringen die genderdiverse studenten ervaren en de manier waarop onderwijsinstellingen hen kunnen ondersteunen om hun onderwijsinstelling zo in te richten dat alle studenten zich welkom voelen. In de hoofdstukken wordt meer uitleg gegeven over een specifiek onderwerp aangevuld met praktische tips. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Een genderinclusief en veilige leeromgeving
  • Studentenwelzijn en psychische klachten
  • Studievertraging, verzuim en financiële ondersteuning
  • Stage en werk
  • Informatievoorziening binnen en buiten de onderwijsinstelling

Download de handreiking hier.

 

Afbeelding bovenaan het artikel (cc) The Gender Spectrum Collection

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.