Inclusion4All training toolkit

Toolkit

Om ervoor te zorgen dat gender- en seksediverse mensen beter op de hoogte zijn van hun rechten en mogelijkheden bij discriminatie, heeft Transgender Netwerk een training toolkit ontwikkeld.

  • Tip: Weet wat je rechten zijn als werknemer, discriminatie op je genderidentiteit is verboden

  • Tip: Je werkgever is bij wet verplicht om jou een veilige werkomgeving te geven

  • Tip: Er zijn veel plekken waar jij steun kunt krijgen, zoals een vertrouwenspersoon of een anti-discriminatievoorziening

Downloaden

De positie op de arbeidsmarkt van transgender, intersekse en non-binaire mensen is zorgelijk. Bijna driekwart van de transgender en nonbinaire respondenten had op de werkvloer het gevoel gehad dat ze hun identiteit moesten verhullen. Bijna 30% was in het verleden bij een werkgever vertrokken vanwege een onveilige werkomgeving, bijna de helft geeft aan verbaal geweld mee te maken, en ruim 20% seksueel geweld. Daarnaast weten ook te veel gender- en seksediverse mensen niet wat hun rechten zijn op het werk, en wat zij kunnen doen tegen discriminatie. Dat bleek uit het onderzoek Trans, intersekse en non-binaire mensen aan het werk in Nederlandeen onderzoek van Transgender Netwerk.

Om  transgender, intersekse en non-binaire werkenden te ondersteunen op het werk, heeft Transgender Netwerk deze toolkit ontwikkeld. Hiermee kan je direct lezen welke rechten je hebt en hoe je die kunt gebruiken. Daarnaast vind je er oefeningen, zodat je kan experimenteren met solliciteren of het aangeven tegen je leidinggevende dat je in transitie gaat. Ook kan je de toolkit gebruiken als de basis voor een training.

 

Het Europese project Inclusion4All is mogelijk gemaakt met financiering door de Europese Unie onder het ‘Rights, Equality and Citizenship’ programma, en co-financiering van het ministerie van OCW. ‘Inclusion4All – Trans, intersex, and non-binary people at work’ is een tweejarig project. Hierin werkt TNN samen met vier internationale partnerorganisaties; lhbti-organisatie Háttér Társaság uit Hongarije, de Universiteit van Brescia uit Italië, vrouwenemancipatie organisatie Surt uit Spanje, en Zagreb Pride uit Kroatië. Samen zetten wij ons in tegen de discriminatie op de werkvloer van transgender, intersekse en non-binaire mensen door middel van onderzoek en trainingen.

Contactpersonen hierover

Foto van Lis met witte achtergrond

Lis Dekkers

mascotte transgender netwerk Toolkit

"Jules heeft een gat in zijn arbeidsverleden vanwege zijn transitie. Hoe kan hij zijn transitie aan zijn toekomstige werkgever uitleggen?"

Inclusion4All training toolkit Downloaden

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com