« terug naar overzicht

Transgenderdiscriminatiemonitor 2022

Transgenderdiscriminatiemonitor 2022

In 2022 was er een forse stijging van het aantal gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen bij antidiscriminatievoorzieningen en Transgender Netwerk.

Uitgescholden worden voor vieze travestiet, op straat gefilmd worden terwijl er beledigende opmerkingen over je uiterlijk worden gemaakt, posters die je genderidentiteit belachelijk maken, een buurman die altijd braakgeluiden maakt als je langskomt of aangevallen worden door een groep mannen. Het zijn een paar van de incidenten die transgender mensen het afgelopen jaar meldden bij antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) en Transgender Netwerk.

In 2022 steeg het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen bij zowel antidiscriminatievoorzieningen als bij Transgender Netwerk zelf. Waren er in 2021 nog 78 meldingen bij adv’s van discriminatie tegen transgender personen, in 2022 is dat aantal gestegen naar 149. Bij Transgender Netwerk is het aantal meldingen meer dan verdubbeld: van 21 naar 46.

Een kwart van de meldingen bij adv’s over geslacht betrof discriminatie tegen transgender personen. Van de 61 door de politie geregistreerde discriminatie-incidenten op grond van geslacht waren er 49 gericht tegen transgender personen. De politie registreert niet systematisch op genderidentiteit waardoor cijfers van voorgaande jaren ontbreken. Volgens hun interne analyse is er sprake van een lichte toename van het aantal fysieke geweldsincidenten het afgelopen jaar (10 incidenten in 2022).

Bekijk de gehele transgenderdiscriminatiemonitor hier of lees ons nieuwsbericht.

Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.