20 december 2018

Reactie op Zembla-uitzending over spijt onder transgender personen

“Voor sommige mensen heeft de operatie hun leven verwoest,” luidt de intro van Transgender met Spijt, de tv-uitzending van Zembla (BNNVARA) van 19 december 2018. TNN en Transvisie reageren op de uitzending.

Het programma laat een interview zien met Patrick (40) uit Emmen die spijt heeft van zijn transitie. Het is een verdrietig verhaal, en er zijn fouten gemaakt door zijn behandelaars, vermoeden Transvisie en Transgender Netwerk Nederland. Maar laten we hierdoor niet denken dat de transgenderzorg aan de lopende band deze fouten maakt.

“Ik wil benadrukken dat er geen cowboytoestanden zijn in de transgenderzorg,” zegt Van Ginneken in een interview dat gisteravond werd gepubliceerd op de website van Zembla. “Er wordt echt degelijke zorg geleverd. Ik wil de indruk bestrijden dat er maar wat aangerommeld wordt en dat mensen daardoor zeggen: zie je wel, dat moeten we niet doen, het is een slecht idee.”

Gelukkig gebeurt het zelden dat een transgender persoon spijt heeft van een transitie. Het weinige nationale en internationale onderzoek dat er is wijst op 0,5 tot 1%.

In de uitzending van Zembla wordt gesuggereerd dat strengere screening door psychologen noodzakelijk is om te voorkomen dat mensen, net als Patrick, spijt krijgen. Transvisie en TNN pleitten juist voor afschaffing van de psycholoog als poortwachter tot transgenderzorg. “De rol van de psycholoog zou moeten zijn dat die de cliënt begeleidt voor, tijdens en na de transitie, niet dat die een soort examinator is,” stelt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat het niets uitmaakt of de psycholoog een rol vervult als poortwachter zoals in Nederland het geval is, of dat een beknoptere vorm van screening wordt toegepast zoals in onder meer Amerikaanse klinieken.

Meer onderzoek is zeker belangrijk, en dat moet er komen, vinden Transvisie en TNN. “Maar laten we in hemelsnaam niet gaan wachten tot zo’n onderzoek klaar is voordat je de transgenderzorg in Nederland gaat moderniseren,” zegt Van Ginneken in haar interview met Zembla.


De uitzending kan vragen en onzekere gevoelens bij een trans persoon oproepen. Mocht dat zo zijn, of mocht je zelf twijfel of spijt voelen, zoek dan contact met een gespecialiseerde psycholoog. In aanvulling daarop kun je ook naar een lotgenotencontactgroep van Transvisie gaan om er met anderen over te praten.

Wil je meer weten over de huidige transgenderzorg? Bekijk dan de Factsheet Transgender Personen In Zorg en Welzijn van TNN.

Lees ook: Transgender personen hebben nauwelijks spijt

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com