10 april 2020

Regering gaat discriminatie van trans- en bi personen strafbaar stellen

De regering gaat discriminatie en belediging van transgender- en biseksuele personen expliciet strafbaar stellen. Dat schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) en COC Nederland pleiten al lang voor de wetswijziging en zijn blij met het voorstel. Ze willen wel dat discriminatie en belediging van intersekse personen nu ook gelijk strafbaar wordt gesteld.

‘Dit is goed nieuws voor transgender- en biseksuele personen’,  aldus voorzitters Brand Berghouwer (TNN), Astrid Oosenbrug (COC) en Inge Intven (NNID). ‘De wet laat er straks geen misverstand meer over bestaan:  transgender- en biseksuele personen mag je niet discrimineren, en wie dat wel doet is strafbaar. Dat moet nu gelijk ook voor intersekse personen gaan gelden.’

NNID, TNN en COC roepen de regering op het wetsvoorstel snel naar de Kamer te sturen en discriminatie en belediging van intersekse personen om hun geslachtskenmerken daarin ook strafbaar te stellen.

Veel discriminatie

Transgender personen krijgen in Nederland veel te maken met discriminatie, belediging en geweld. Ze worden bijvoorbeeld zeven keer vaker dan gemiddeld mishandeld of daarmee bedreigd, blijkt uit onderzoek van TNN. Zeven op de tien Nederlanders krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld wegens hun seksuele oriëntatie, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Justitie. Dat zijn behalve homoseksuelen ook biseksuelen, lesbiennes, panseksuelen en aseksuelen.

In het Wetboek van Strafrecht (art. 137 c en e) komt straks in elk geval te staan dat belediging en discriminatie wegens genderidentiteit en -expressie strafbaar is. Nu worden alleen ras, religie, hetero- of homoseksuele gerichtheid en handicap genoemd als verboden discriminatiegrond. Onder de nieuwe wet wordt het ook strafbaar om mensen uit te schelden, te beledigen of te discrimineren om hun transgender-zijn, of omdat ze er bijvoorbeeld niet ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ genoeg uit zouden zien. De wetswijziging is ook van belang voor bijvoorbeeld non-binaire personen.

In de artikelen 137 c t/m f komt straks te staan dat belediging, discriminatie en aanzetten tot haat wegens seksuele gerichtheid strafbaar is. Nu wordt de term ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ gebruikt. Deze wetswijziging is, behalve voor biseksuelen, ook van belang voor bijvoorbeeld lesbische vrouwen panseksuelen en aseksuelen.

De regering baseert haar voorstel onder meer op een recente wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Daarin is discriminatie wegens genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken op werk, school en andere gebieden al verboden sinds 1 november 2019. Dat gebeurde op aandringen van COC, TNN en NNID d.m.v. een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks. Door die wet mag je als trans- of intersekse persoon niet zomaar meer worden uitgesloten van diensten, onderwijs, ruimtes of functies.

Stel ook intersekse-discriminatie strafbaar

NNID, TNN en COC willen dat de regering nu gelijk ook discriminatie van intersekse personen strafbaar stelt. Want behalve biseksuele- en transgender personen, krijgen ook intersekse personen te maken met belediging en discriminatie, zo blijkt onder meer uit een rapport van het SCP. Verder willen de organisaties dat de regering het verbod op discriminatie wegens genderidentiteit, -expressie en geslachtskenmerken ook expliciet maakt in andere wetsartikelen over aanzetten tot haat en discriminatie (zoals art. 137d en 429quater). In die artikelen staat nu alleen nog de grond ‘geslacht’ genoemd zonder verduidelijking dat het ook genderexpressie, -identiteit en geslachtskenmerken betreft.

Het is nog niet bekend wanneer de regering de wetswijziging naar de Kamer stuurt. COC, NNID en TNN dringen aan op haast en op het toevoegen van een expliciet verbod op intersekse discriminatie. Zodat ook transgender-, intersekse en biseksuele personen straks eindelijk een strafrechtelijk instrument in handen hebben om belediging en discriminatie aan te pakken.

Tekst: COC, TNN & NNID
Afbeelding (cc) Tim Reckmann

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com