11 februari 2017

PVDA reageert op slechte cijfers arbeidsmarktdiscriminatie transpersonen

Vandaag hebben Universiteit voor Humanistiek, Transgender Netwerk Nederland en Gendertalent hun onderzoeksresultaten over de arbeidsmarktpositie van trans personen gepresenteerd en overhandigd aan Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) . Uit het onderzoek blijkt dat ruim 40% van de bevraagde transpersonen met discriminatie te maken heeft gehad: van ontslag tot pesterijen op de werkvloer. Hun tevredenheid over de eigen positie op de arbeidsmarkt leidt daaronder. PvdA gaat kamervragen stellen.

“Iedereen in Nederland zou zichzelf moeten kunnen zijn”, reageert Ahmed Marcouch op de nieuwe cijfers. “Voor meer dan de helft van de trans personen is dat gelukkig ook het geval. Zij hebben geen last van discriminatie.” De hoge cijfers van ervaren discriminatie en de stilstand in de arbeidsparticipatie van transgender personen (nog steeds  20% arbeidsongeschikt of werkloos) baarden hem grote zorgen. “Dit is een opdracht aan ons als overheid, vakbonden en bedrijfsleven”.

Kamervragen

Samen met D66 en Groenlinks heeft de PvdA begin dit jaar een initiatiefwet ingediend om trans personen expliciet te beschermen tegen discriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling. Via de e-mail laat Keklik Yücel (PvdA) weten dat ze kamervragen gaat stellen over de beroerde arbeidsmarktpositie van transgender personen. Ze wil het kabinet oproepen samen met de sociale partners een plan te maken om de discriminatie te bestrijden.

“De acceptatie van transgenders blijft nog veel te ver achter, dat maakt dit rapport nog maar eens pijnlijk duidelijk. Ik vind het schrijnend om te zien dat transgenders vaker worden gediscrimineerd, te vaak onheus worden bejegend en minder kans hebben op de arbeidsmarkt. Iedereen in Nederland moet in vrijheid en gelijkwaardigheid zichzelf kunnen zijn,” aldus  Keklik Yücel.

 

Lees verder over de resultaten van het onderzoek in de  Factsheet Transgender en Werk

Lees hier verder over de samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek en aanpak van het onderzoek.

Lees verder het uitgebreide artikel in de NRC naar aanleiding van het onderzoek.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com