« terug naar overzicht

Rijbewijzen van trans personen soms ongeldig

Rijbewijzen van trans personen soms ongeldig

Bij toeval kwam onze voorzitter er onlangs achter dat zijn rijbewijs dat hij na zijn juridische geslachtswijziging had aangevraagd, ongeldig was. Hij had er nooit bericht over ontvangen. Bij rondvraag bleken meer trans mensen onwetend met een ongeldig rijbewijs te rijden. TNN is met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek over deze administratieve fout.

Heb je bij de gemeente je geslacht gewijzigd, en diezelfde dag tot een paar weken later een nieuw rijbewijs aangevraagd? Dan bestaat er een kans dat de RDW je nieuwe gegevens niet op tijd ontvangen heeft om je rijbewijs juist te registreren in hun register. Helaas krijg je daar zelf geen melding van, dus het kan zijn dat je rijbewijs, zonder dat jij dat weet, ongeldig is.

TNN is hierover in gesprek met de RDW, dat is de organisatie die de administratie van rijbewijzen organiseert, en met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aangezien het om een administratiefout gaat, hopen we dat die met een snelle zoekactie ook snel opgelost wordt, zodat de mensen die erdoor getroffen zijn niet individueel in actie hoeven te komen. Helaas lijken privacyregels zo’n oplossing op dit moment nog niet toe te staan.

In de tussentijd raden we dus aan dat, als je een nieuw rijbewijs aanvraagt na een wijziging van je geslachtsvermelding, je informeert of de wijziging in het rijbewijzenregister inderdaad gedaan is. Twijfel je of je rijbewijs geldig is? Vraag dit dan na bij de RDW.

Wij dringen bij de RDW en Binnenlandse Zaken aan op een oplossing waardoor de administratiefout wordt hersteld en er geen mensen meer onwetend een ongeldig rijbewijs in hun bezit hebben. We houden je op onze website en via onze social media hiervan op de hoogte.

Afbeelding © RDW

Steun ons werk en draag bij aan de transgenderemancipatie!

Reageer

3 reacties op “Rijbewijzen van trans personen soms ongeldig”

 1. […] maand berichtten wij dat er problemen kunnen bestaan met de geldigheid van nieuwe rijbewijzen die zijn uitgegeven na wijziging van de […]

 2. Rachelle schreef:

  Ik kwam in 2018, er achter dat mijn rijbewijs ongeldig was, bij aanschaf nieuwe auto. 4 jaar lang gereden met een ongeldig rijbewijs zonder dat ik dat wist. Na bellen met RDW en gemeente begon het vingerwijzen naar elkaar en ik mocht geen meter meer rijden. Ik heb toen de ombudsman een mail gestuurd die er werk van maakte.
  Ik werd terug gebeld door het RDW met excuses en een verklaring dat het lag aan hun IT / computer systeem.
  Mijn gemeente gaf mij een gratis nieuw rijbewijs, en RDW belde mij op met de melding dat mijn rijbewijs nu wel geldig is verklaard. Het blijft vreemd dat een verandering van geslacht zo veel problemen geeft.

 3. Lana schreef:

  Ook als je oude gegevens door de gemeente zijn vernietigd ? Overigens moest ik binnen een of twee weken een nieuw rijbewijs aanvragen, vertelde de gemeente, om problemen met de RDW te voorkomen ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.