Teeven komt met antwoorden aan Tweede Kamer over wetsvoorstel
Staatssecretaris Teeven heeft gereageerd op de schriftelijke inbreng van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat wijziging van geslacht in de geboorteakte regelt. Daarbij heeft de staatssecretaris ook een ‘nota van wijziging’ naar de kamer gestuurd. Dat betekent dat hij wijzigingen aan heeft gebracht in het originele wetsvoorstel dat in augustus naar de Tweede Kamer was gegaan. TNN heeft gemengde gevoelens over de reactie van de staatssecretaris. Positief aan de nota van wijziging is dat er in het wetsvoorstel zelf niet meer over deskundigen inzake genderdysforie gesproken wordt en dat er nadruk wordt gelegd op “informed consent”. Hierover staat in de nota van wijziging het volgende:
“Uitgegaan wordt van en het accent ligt op het “informed consent” van de betrokkene en op vaststelling door een op de voet van dat artikel aangewezen deskundige van de wilsbekwaamheid van de betrokkene en de duurzaamheid van de overtuiging en diens daarop gebaseerde wens tot wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte. Dit betekent dat aan de betrokken persoon de verklaring kan worden afgegeven, indien en nadat deze voldoende door de deskundige is voorgelicht over wat het in praktische zin en het dagelijks leven, en dit niet voor een tijdelijke duur, inhoudt om tot het andere geslacht te behoren, en de desbetreffende deskundige gebleken is dat de wens daartoe weloverwogen, en daarmee ook van een ter zake wilsbekwame persoon afkomstig is, en op een duurzame overtuiging berust.”
Daar staat helaas tegenover dat volgens de algemene maatregel van bestuur (amvb), waarvoor het voorgestelde besluit ook aan de kamer is gestuurd, de deskundige wel “kennis en ervaring op het terrein van genderdysforie” dient te hebben. De deskundigen worden eveneens beperkt tot psychologen en artsen. Daardoor blijft TNN erbij dat het wetsvoorstel met deze amvb pathologisering van ieder die een verzoek tot geslachtswijziging doet inhoudt. De amvb is echter een besluit van de staatssecretaris en niet iets waar de Tweede Kamer over kan stemmen, hoewel de Tweede Kamer wel de gelegenheid heeft om met een motie omtrent de amvb te komen. TNN gaat alles in het werk stellen om gehoor te krijgen bij de staatssecretaris en de Tweede Kamer omtrent deze bezwaren.
De Tweede Kamer is nu in elk geval weer aan zet. Er zal waarschijnlijk een plenair debat gepland worden, waarbij de Kamer met de staatssecretaris in debat kan gaan over het wetsvoortsel en de andere documenten. De Tweede Kamer heeft daarbij de mogelijkheid om amendementen, dat zijn wijzigingsvoorstellen, in te dienen. Daar zal dan samen met het wetsvoorstel bij de eerstvolgende stemming in de Tweede Kamer over gestemd worden.
Download hier alle documenten die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ik begrijp niet waarom TNN niet voorstelt om de gang naar een “deskundige” te schrappen als de betreffende persoon al lang en breed door de psychologische hoepels van het ziekenhuis is gesprongen en voor mensen die dit nog niet hebben gedaan er wel een deskundige wordt geraadpleegt.
Wellicht voor sommigen niet verwacht maar ik ben het volledig eens met de reactie van Sabrina hierboven.
Natuurlijk is een gedwongen gang naar een ‘deskundige’ een vorm van pathologisering. Maar gegeven dat deze wet nog steeds een duidelijk verband houdt met de begeleiding van transseksuelen waar een flink medisch traject onderdeel vanuit maakt vind ik dat helemaal niet een slechte zaak. Nog nadrukkelijker zelfs, ik vind het een noodzaak.
De reden voor die noodzaak is dat een flink deel van de operaties (mogelijk zelfs rond de 70%) gepaard gaat met complicaties. Soms beperkte, soms ernstige. Die complicaties praten we in deze gemeenschap niet graag en zeker niet genoeg over maar ze zijn er. De kostenkant daarvan is hoog, zowel economisch als (belangrijker) emotioneel en maatschappelijk voor heb die het betreft.
Dat er ook niet transseksuelen zijn die een juridische wijziging wensen is zonder meer waar maar ik denk dat de wetgever rekening moet houden met ‘worst case’ of ‘bad case’ situaties en dat deze conditie in de wet een veiligheidsklep vormt.
Laten we niet te lichtvaardig oordelen over een juridische wijziging. Het heeft nogal wat impast immers. Wel is het belangrijk dat de regering er voor gaat zorgen dat basiskennis over genderdysforie gewoon gaat behoren tot de basiskennis van huisartsen en psychologen. Dat hoeft die ‘deskundige’ niet extra eisen aan de broek of rok te krijgen omtrent specifieke kennis op het gebied van genderdysforie maar kan iedere arts of psycholoog een dergelijke verklaring afgeven. Zo ingewikkeld is het uiteindlijk ook niet. Gender variatie is immers geen rocket science.
Wellicht kan, om pathologisering te bestrijden, TNN zelf ook stoppen met de term genderdysforie en daarvoor in de plaats gaan spreken over gendervariatie, want dat is immers de werkelijkheid. De term dysforie zelf gebruiken is immers zelf impliciet pathologiseren.
Alice Anna Verheij
Naar mijn idee is dit een prachtig resultaat. Ik voel daarbij niet aan, dat het wetsvoorstel met deze amvb pathologisering van ieder, die een verzoek tot geslachtswijziging doet, inhoudt. Als iemand zich aanmeldt voor een opleiding tot straaljagerpiloot, dan is een zeer zware medische keuring door met name artsen die vertrouwd zijn met zo’n werkomgeving noodzakelijk, maar dat wordt toch niet gezien als een pathologisering van de wens om straaljagerpiloot te worden. Dat het bij verzoeken tot genderwisseling niet gaat om wilsonbekwame of geesreszieke of criminele mensen, daar zal men toch wel enige zekerheid voor willen inbouwen. Volgens mij zou TNN er nu de nadruk op moeten leggen, dat de eisen aan “deskundigen” niet onnodig hoog worden gesteld. En het moet natuurlijk absoluut worden voorkomen, dat die paar VUmc “specialisten” met reeds jarenlange wachtlijsten als enigen ook dit nog op hun bordje erbij krijgen.