« terug naar overzicht

Teeven komt toezegging aan transgenders niet na

Een nieuwe transgenderwet zou voor de zomer bij de Tweede Kamer aangeboden worden, aldus staatssecretaris Teeven. De tijd dringt voor de staatssecretaris, want op 6 juli begint het zomerreces. De Raad van State heeft haar advies over de wet al begin mei aan de staatssecretaris aangeboden. Sindsdien is het stil op het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Transgender Netwerk Nederland heeft de staatssecretaris op 19 juni per brief op zijn toezegging en het Raad van State advies gewezen. Het zou een sympathiek signaal zijn van de staatssecretaris om de nieuwe wet nog voor 6 juli aan de Tweede Kamer aan te bieden.

Einde verplichte sterilisatie

De nieuwe wet is bedoeld om een einde te maken aan de verplichte sterilisatie voor transgender personen die hun geslacht in de geboorteakte willen laten wijzigen. In maart haastte het Ministerie nog te melden dat het wijzigen van het geslacht makkelijker zou gaan worden. Eindelijk konden transgenders zich verheugen op goed nieuws, ondanks discriminatie, hoge werkloosheid en wachtlijsten in de transgenderzorg. De staatssecretaris weet het enthousiasme inmiddels behoorlijk te bekoelen door zijn toezegging niet na te komen.

Na de verkiezingen

Of de wet nog in 2013 in werking kan treden is nu de vraag. De nieuwe Tweede Kamer zal zich er na de verkiezingen over moeten buigen. TNN gaat de nieuwe staatssecretaris en de Tweede Kamer aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Verdere vertraging is niet te verteren voor transgenders in Nederland die wachten op deze erkenning. De inbreuk op de rechten van transgenders behoort volgens TNN tot het verleden, staatssecretaris Teeven laat een kans liggen voor een doorslaggevende bijdrage aan deze ontwikkeling.

Reageer

4 reacties op “Teeven komt toezegging aan transgenders niet na”

 1. mynameismyname schreef:

  Dat klinkt als een goed idee, echter is het zaterdag de 7e en als we die man nog een duwtje in de goede richting willen geven zal dat vóór de 6e moeten gebeuren als ik het artikel goed gelezen heb, anders lopen we achter de feiten aan. Wat kan men daarmee doen?

 2. […] Tweede Kamer. Nu, drie dagen voordat het zomerreces begint, is dit nog steeds niet gebeurd. Zie ook dit artikel van Transgender Netwerk Nederland […]

 3. vreer schreef:

  Ha! Dank voor dit bericht. hetis diep triest dat het is zoals het is. Maarrrrr. De mensen worden boos. En dat is goed.

  We (een aantal transen) roepen dan ook op om in elk geval collectief naar Roze Zaterdag te komen deze zaterdag, in Haarlem. Verzamelen ca, 12.30 in de stationshal. Fluitjes en banners en zo mee.

 4. mynameismyname schreef:

  De vraag is wat gaan we er aan doen. Als TNN een enquete om die man aan te sporen zou maken zou ik die met alle liefde tekenen. Misschien een bijeenkomst organiseren op het binnenhof?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.