14 mei 2020

Trans personen geven het leven in Nederland een 6,5

Van de trans mensen in Europa geven Nederlanders hun leven het hoogste cijfer, zo blijkt uit onderzoek dat het Europees Bureau voor de grondrechten vandaag publiceert. Maar reden tot blijdschap is dat nog niet. Nederland krijgt maar een krappe voldoende en de laatste acht jaar is er weinig vooruitgang geboekt.

Transgender personen geven Nederland een 6,5, zo wijst het onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten uit. Dit cijfer ligt een stuk lager dan voor de algemene bevolking dat al jaren rond de 7,8 schommelt en voor LHBTI mensen in het algemeen (7,1).

Het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) publiceert vandaag haar uitgebreide onderzoek A long way to go for LGBTI equality, over LHBTI mensen in de EU en Noord-Macedonië en Servië. Met bijna 140.000 deelnemers is dit het grootste onderzoek naar de rechten en het welzijn van LHBTI mensen in Europa. In 2012 bracht het FRA een eerste onderzoek uit. Dit vervolgonderzoek laat weinig vooruitgang zien.

Als we specifiek naar Nederland kijken, dan laat het onderzoek zien dat 1 op de 3 Nederlandse transgender personen vaak of altijd bepaalde plekken vermijdt en niet open durft te zijn over hun transgenderachtergrond. 1 op de 5 trans personen was fysiek of seksueel aangevallen in de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek.

Pesten

Werk blijkt ook geen veilige plek: 39% van de transgender personen die meedeed aan het onderzoek ervaart discriminatie op het werk en bij het zoeken naar werk. Hoewel Nederland relatief een van de beste landen is waar LHBTI scholieren zichzelf kunnen zijn, durft nog bijna de helft van de transgender personen (43%) niet zichzelf te zijn op school en heeft zelfs 53% last van pesten.

De gezondheid van transgender personen baart zorgen: 43% van de transgender personen in Nederland geeft aan gezondheidsproblemen te ervaren. 19% was in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek vaak of altijd depressief.

Coronacrisis

Het onderzoek waarschuwt tot slot voor de gevolgen van Covid19 voor LHBTI personen in Nederland. Volgens het bureau leven veel LHBTI mensen nog altijd in de angst om gediscrimineerd of zelfs aangevallen te worden. Door de coronacrisis wordt hun leefsituatie eerder bedreigd, omdat ze zowel qua werk als gezondheid vaak in een al kwetsbare situatie zitten.

“Er is nog een lange weg te gaan. Daarom roepen wij beleidsmakers, onderwijsinstellingen, werkgevers, en de politiek op om voor de broodnodige vooruitgang te zorgen en serieus werk te maken van de bescherming van de rechten en leefsituatie van LHBTI mensen.” Brand Berghouwer, voorzitter TNN

Ook de vandaag gepubliceerde Rainbow Europe Index van ILGA-Europe bevestigt de noodzaak tot actie. Dit onderzoek kijkt naar wat de overheid doet met wetten en beleid voor LHBTI mensen. Nederland stond vorig jaar, dankzij het ingaan van een wet die discriminatie van transgender- en intersekse personen verbiedt, korte tijd op de 9e plek in de Rainbow Europe Index. Nu is Nederland weer uit de top 10, en staan we op een gedeelde 11e plaats met Montenegro.

Idahot

Beide onderzoeken zijn gepubliceerd in de aanloop naar de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie (Idahot) op 17 mei. Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken.

Met de verkiezingen in 2021 in aantocht is het belangrijker dan ooit dat Nederland niet weer vijf verloren jaren tegemoet gaat. Transgenderrechten zijn niet uit te ruilen, politieke partijen moeten kleur gaan bekennen in hun verkiezingsprogramma’s. TNN roept de politiek op zich uit te spreken vóór het respecteren van de mensenrechten en veiligheid van trans personen en daar ook voortvarend werk van te maken.

 

Download het rapport A long way to go for LGBTI equality van Het Europees Bureau voor de grondrechten hier.

Het rapport Rainbow Europe 2020 van Ilga Europe vind je hier.

 

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com