« terug naar overzicht

TNN lanceert mediawegwijzer

De Volkskrant riep 2015 al uit tot ‘het jaar van de transgender’. In 2016 lijkt de aandacht nog verder te zijn toegenomen. Dat transgender personen veel in de media komen zal weinig mensen daarom nog ontgaan zijn. Het vormt een belangrijke bron van informatie voor de Nederlander. Het beïnvloedt ook het beeld dat men van transgender personen heeft. Voor de media is dat niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een uitdaging. Want hoe bericht je respectvol over een groep mensen waar je zelf niet toe behoort?

Het zoeken naar de juiste taal en de voor de hand liggende beelden hoeft nu niet meer. TNN reikt journalisten en redacties de hand met de allereerste Nederlandse mediawegwijzer over transgender personen: ‘Transgender in de media. Hoe doe je dat?;

“Een enkel foutje in je artikel of programma kan natuurlijk gebeuren, maar met deze geweldige schrijfwijzer kan elke journalist zelfs dát voorkomen.”
Corine van Dun, voorzitter TNN

Slechts de helft van de Nederlanders accepteert transgender personen en discriminatie is nog aan de orde van de dag. Voor een journalist het weet draagt die zonder het te weten bij aan bestaande stigma’s en vooroordelen. Dat remt juist de emancipatie. De wegwijzer laat zien met welke taal en beelden men onbewust de mist in gaat, waarom dat zo is, en hoe journalisten en (beeld)redacties het beter kunnen doen. Het document voldoet aan de laatste inzichten over beeldvorming van transgender personen in de media. Die inzichten zijn nog altijd in ontwikkeling, ‘Transgender in de media. Hoe doe je dat?’ is daarom een levend document.

De mediawegwijzer is hier te lezen en downloaden.

TNN had al een Media Missers Panel waar de achterban de missers van de media over transgender personen kan melden. De mediawegwijzer sluit samen met het panel aan op een behoefte aan een respectvolle en meer diverse beeldvorming van transgender personen.

Reageer

Eén reactie op “TNN lanceert mediawegwijzer”

  1. Keira schreef:

    In de een na laatste “undercover in Nederland” was een man die zijn huis had verhuurd en de huurder had er een bordeel van gemaakt.
    “Er liepen ook van die omgebouwde man vrouwen rond…”
    Want wij zijn allemaal op seksbeluste idioten.
    Leuk dat het goed gaat hoor maar, doe daar eens iets aan dat het altijd in de sekssfeer gestopt wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.