29 april 2020

‘Transgender persoon mishandeld in Amsterdamse metro’

Een transgender persoon is zaterdagmiddag 25 april op klaarlichte dag mishandeld in de Amsterdamse metro. Dat meldt dagblad de Telegraaf op 28 april. TNN en COC spreken van een afschuwelijk voorval en willen dat het kabinet maatregelen neemt tegen anti-LHBTI geweld.

‘Het lijkt er op dat er in korte tijd opnieuw mensen zijn aangevallen omdat ze zijn wie ze zijn, en dat is gewoon afschuwelijk’, reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Met Pasen waren het de twee homomannen die hand en hand liepen en nu deze trans persoon in de metro. Dit moet stoppen, het kabinet moet maatregelen nemen.’

TNN en COC zoeken contact met het slachtoffer om steun aan te bieden.

De trans persoon werd op zaterdag 25 april mishandeld door drie mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar op het Amsterdamse metrostation Duivendrecht, zo meldt de Telegraaf. Een ooggetuige die in het achterste deel van metrolijn 50 zat, zag een persoon op station Duivendrecht haastig de metro instappen. Daarna kwamen er drie jonge mannen de metro in. ‘Ze gingen achter de trans persoon aan en gaven die een keiharde trap, waarna die richting de bestuurder probeerde te lopen. De drie jonge mannen schreeuwden naar haar. Zij was aan het huilen en sprak in het Engels dat het drietal haar zou willen doden. Het was een vreselijke mishandeling,’ aldus de ooggetuige.

In de metro belde de getuige de politie. Op station Sneevlietweg stopte de metro en daar was politie aanwezig. Met de hulp van een omstander heeft de politie de drie verdachten weten te arresteren.

Eerder deze maand berichtte o.a. NU.nl over een (transgender) vrouw die op maandag 6 april door een man met een riem werd mishandeld op metrostation Prinsenlaan in Rotterdam. Het slachtoffer had de man aangesproken nadat hij een paar keer voor haar voeten op de grond spuugde. Wij hebben contact met de vrouw en bieden steun aan. De politie zoekt nog naar de dader.

In Nederland krijgen ongeveer zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken met fysiek verbaal geweld om wie ze zijn. De geweldscijfers tegen transgenders liggen veel hoger dan onder de gemiddelde bevolking, zo blijkt uit ons onderzoek Overal op je hoede.

COC en TNN willen onder meer dat minister Grapperhaus (Veiligheid) agenten aanstelt die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, dat hij zorgt voor meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en voor verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

Bron: COC Nederland/TNN
Foto Station Duivendrecht: CC-Djakkare

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com