Uitkomst klachtenbundeling
Vorig jaar heeft TNN een bundeling van klachten naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. De Inspectie heeft het VUmc verzocht deze klachten te onderzoeken en vervolgens dat onderzoek beoordeeld. Uit dat oordeel blijkt dat de Inspectie het standpunt van het VUmc Zorgcentrum voor Genderdysforie deelt dat het VUmc zelf niet in staat is de structurele tekortkomingen in de transgenderzorg te verhelpen. Dit standpunt komt overeen met de opsomming die het VUmc reeds in juni 2011 aan de minister van Volksgezondheid had toe laten komen ter beantwoording van kamervragen van Linda Voortman (GroenLinks).
Daarmee heeft het onderzoek nogmaals aangetoond dat er grote inspanningen voor nodig zijn om de transgenderzorg weer in goede banen te leiden. De Inspectie velt in haar rapportage echter geen oordeel over waar de verantwoordelijkheid ligt voor het oplossen van de problemen.
Een alliantie van zorgverlenende instanties, waaronder het VUmc Zorgcentrum voor Genderdysforie en Transvisie Zorg, TNN en POST proberen echter gezamenlijk de voorwaarden te creëren voor een toekomstbestendige transgenderzorg. Het VUmc onderneemt daarin inmiddels zelfstandig ook stappen. Over deze ontwikkeling is TNN in elk geval te spreken. In de komende maanden hopen we meer te weten te komen over welke richting deze ontwikkeling in de nabije toekomst opgaat en daar mededelingen over te kunnen doen.
Hier zijn trouwens de actuele wachttijden van het VUMC:
http://www.vumc.nl/afdelingen-themas/5837333/5837340/Wachttijden_website_april_22.doc
Wachttijd diagnostiek: 15-18 maanden.
Ter toevoeging:
In artikel: http://www.transgendernetwerk.nl/2011/05/klachten-over-wachtlijsten-transgenderzorg-naar-inspectie/
Schreef TNN als update op 11/05/2011 het volgende:
“TNN heeft in zijn brief aan de Inspectie ook gewezen op de hantering van het protocol door het VUmc. Uit de klachten blijkt dat dit protocol een obstakel blijkt te zijn voor goede zorg die transgender cliënten mogen verwachten. Inmiddels heeft TNN de Inspectie laten weten over deze klachten rechtstreeks in gesprek te gaan met het VUmc genderteam.”
1. Heeft het VUMC hier om verzocht?
2. Zijn deze gesprekken gehouden en wat was de inhoud?
3. Wat hebben deze gesprekken opgebracht?
Ben benieuwd naar de reactie.
Teleurstellend.
Blij gemaakt met een dode mus. Niemand neemt verantwoordelijkheid.
In de e-mail die ik heb mogen ontvangen staat te lezen dat het VUMC een financiële impuls heeft gekregen van een zorgverzekeraar. Het resultaat? de wachtlijst is nog steeds 12-15 maanden voor de start van diagnostiek.
De Treeknorm (opgesteld door zorgverleners en zorgverzekeraars) spreekt over een maximale wachtlijst van 13 weken, en een maximale wachttijd van 4 weken voor psychologische hulp. Maar in realiteit zijn het er minimaal 52 weken.
De samenwerking tussen TNN en het VUMC is voor mij bedenkelijk. Sinds die samenwerking er is, is er geen woord meer gerept over de wachtlijsten en is de originele strekking van de bundeling van klachten bij IGZ gewijzigd.
Het is goed dat er een uitkomst is. Dan weten we de officiële stand van zaken. Hoe gaan jullie nu verder in de alliantie? Wat ga je de politiek vragen? En welke inspanningen ondernemen jullie (TNN en de Transvisies) om ook de inhoud van de zorg aan te pakken? Mogelijk maken psychosociale zorg los van medische behandeling en überhaupt zorg die de cliënt respecteert en niet het zorgprotocol, niet uitgaat van achterhaalde “one size fits all” systematiek? Polderen jullie alleen of prikkel je ook? 🙂
Vertel je achterban daar eens iets over.