Ā« terug naar overzicht

Vergoeding genitale ontharing onzeker

Dankzij een alerte cliĆ«nt van het VUmc Zorgcentrum voor Genderdysforie heeft TNN lucht gekregen van de beĆ«indiging van de vergoeding van genitale ontharing door het VUmc. Genitale ontharing is voor transvrouwen en ā€“mannen die in Nederland worden geopereerd van wezenlijk belang voor een geslaagd resultaat van hun geslachtsaanpassende operatie. Nu het VUmc niet meer zo vrijgevig is om de ontharing te vergoeden is het de vraag of de praktijk van het weigeren te vergoeden door de zorgverzekeraars, wat het VUmc ertoe bracht het ooit te gaan vergoeden, weer terugkeert of niet.

Zekerheid

TNN heeft bij het VUmc er op aangedrongen openheid van zaken te geven aan de cliƫnten die hiermee te maken hebben en gaan krijgen. Dat hier gehoor aan wordt gegeven stemt TNN tevreden, maar het ontbreken van zekerheid over hoe het nu verder gaat verlopen doet dat allerminst. Genitale ontharing behoort tot de te verzekeren prestaties binnen het basispakket voor zorgverzekeraars omdat het onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van de geslachtsoperatie zoals deze in Nederland wordt uitgevoerd, dit stelt het CVZ. Het zou zorgverzekeraars daarom ook sieren zich niet aan deze verantwoordelijkheid te onttrekken.

Afwachten

Inspanningen van het VUmc om de zorgverzekeraars te overtuigen om de genitale ontharing te vergoeden zijn gaande en het is afwachten of deze het gewenste effect zullen hebben. Wij roepen cliƫnten die nu onder behandeling zijn voor genitale ontharing op om de persoonlijke schriftelijke informatie van het VUmc hierover af te wachten.

Kennis

TNN houdt de gang van zaken in de gaten. Wij nemen er graag kennis van of uw zorgverzekeraar wel of niet besluit tot het vergoeden van deze noodzakelijke behandeling. Tevens houden wij contact met het VUmc, de PatiĆ«ntenorganisatieĀ Transvisie en het CVZ.

Reageer

20 reacties op “Vergoeding genitale ontharing onzeker”

 1. Sophie Dijkers schreef:

  Alle reacties hierboven lezende en de verhalen erbuitenom horende vraag ik me soms af waar het probleem werkelijk zit.
  Ik doorloop vanaf het begin, als nederlandse, mijn volledige traject niet bij het VU, maar bij het UZ Gent. Dat betekent dat ik geacht word al dit soort zaken zelf met mijn verzekering te regelen.
  In mei 2011 heb ik, na 6 zelf betaalde laserbehandelingen voor mijn gezicht, een verzoek ingediend voor elektrische epilatie van het gezicht en laserbehandeling voor de genitalien. Daarbij gevoegd een offerte van de (door mijzelf gekozen) huidtherapeute met een inschatting van de behandelduur. Deze aanvraag werd binnen twee weken gehonoreerd conform aanvraag, dus electrische epilatie van het gezicht, een uur per week gedurende twee jaar. Eveneens genitaal laseren voor 10 behandelingen.
  Begin dit jaar werd duidelijk dat de laser ook genitaal niet aansloeg. Ik ben duidelijk te blond. Dus een nieuwe aanvraag ingediend om de boel ook hier elektrisch weg te krijgen. Benodigd 40 behandelingen van een uur. Ook deze aanvraag leverde geen problemen op. Ik werd bij mijn aanvragen logischerwijs niet naar het VU terugverwezen, en alle rekeningen worden netjes direct aan mijn huidtherapeute betaald.
  Klaarblijkelijk kan het dus wel, als je het maar zelf mag regelen en niet van ziekenhuisafspraken en -regelingen afhankelijk bent….

 2. Cisca van Bommel schreef:

  In november 2011 aan mijn zorgverzekeraar de vraag gesteld of mijn machtiging die op 31 december zou aflopen kon worden verlengd of dat er specifiek een nieuwe aanvraag vanuit het VUmc moest worden ingediend. Als antwoord kreeg ik telefonisch te horen dat mijn aanvraag was afgewezen. Dit zou betekenen dat ik met een half onthaard gelaat zou blijven zitten. Tot mijn verbazing kreeg ik een week vol van droefenis en ellende later een e-mail met een kopie van mijn brief met daarop handgeschreven aantekeningen waaruit ik kon opmaken dat in eerste instantie mijn machtiging niet zou worden verlengd en in tweede instantie toch recht op vergoeding bestond. Een telefoontje richting mijn zorgverzekeraar leerde dat ik weer een onbeperkte machtiging heb voor elektrische epilatie van mijn gelaat voor heel 2012. Ik heb even moeten huilen van geluk. Waarom doen ze ons toch zo veel leed aan!!?? Gevoelens tellen totaal niet mee bij die zorgverzekeraars!

 3. Sandra schreef:

  Jeetje wat een gevecht, ik ben net met de hormonen behandeling begonnen. En ik zit in de ww en straks in de bijstand. En als de genitale ontharing niet vergoed worden, dan heb ik natuurlijk een probleem. Als transseksueel zijnde zou het mij een worst zijn wie het vergoed de zorg verzekerraar of het ziekenhuis. En natuurlijk hoort het bij de SRS maar alle handelingen worden appart gedeklareerd, net als bij de tandarts. Kan dan de instelling van het ziekenhuis goed begrijpen. Leuk is natuurlijk anders. En de zorg verzekerraars willen zo min mogelijk geld uitgeven. Dit hoort geen gevecht te zijn van de patiƫnt. Ziekenhuis en de zorg verzekerraars mogen dit niet bij de patiƫnten neer leggen.
  Als de zorg verzekerraars en de ziekenhuizen erniet uitkomen, dan zal de politiek of een rechter aan de past moeten komen.
  Gezien de geestelijke belasting wat het allemaal mee brengt bij de patiƫnten zijn we er allemaal mee eens dat genitale ontharing en borst operatie bij een geslachtoperatie horen. Menselijk gezien is het gevecht tussen de zorgverzekerraars en de ziekenhuizen uit ten boze. Hier dient duidelijk en met grote spoed ingegrepen worden. Maar door wie?
  De Rechter?
  De minister?
  Een tucht commisie of raad?
  Europese gerechtshof voor mensen rechten?
  Consomenten bond, ombus man?
  Geloof mij maar als ik de geld ervoor had dan had ik een advocaat ingeschakeld. Waar blijven onze hulporganisatie’s voor onze transseksuele mensen, blijven die alleen maar gezellig praten met de minister? Juist die zouden gezamelijk een rechtzaak moeten kunnen opstarten. Juist die hebben alle expertiese in huis om alles met de juiste motivatie te onderbouwen.
  Maar ja, naar verwachting kan ik alleen maar hopen dat het over hondert jaar beter gaat. Nee het is niet om te lachen, het is een schande van de Nederlandse staat en de Nederlandse gezondheidszorg, dat men hier niet tot een pastiƫn vriendelijk oplossing kan en wil komen uit financieƫle oogpunt.
  Grof gezegt men brengt een stervende baby naar het ziekenhuis waarbij het leven gered kan worden door een behandeling, maar het ziekenhuis en de zorg verzekerraars maken ruzie wie het betaald, jaar later is de baby dood! En de minister van volksgezonheids zit rustig aan het ontbijd, en later spreekt ze wel eens haar medelijden uit en geniet lekker van de avondeten.
  Laat men dit op TV zien en krijgt het genoeg aandacht door de media, dan pas spreekt men hier schande van, dan pas wordt er gehandeld. En dat alles in politiek Den Haag zolang duurt is onzin, kijkend naar de ID-kaart die effe gratis was, binnen 2 weken had Den-Haag een nieuwe wetvoorstel doorgedrukt en moest er weer voor betaald worden! Het kan dus heel snel.
  Er zijn genoeg deskunige in Nederland die de minister hebben overtuigt van het belang van vergoedingen zoals genitale ontharing en borst vergroting.
  Het is laksheid van de Haagse-Politiek.

 4. Debby Teusink schreef:

  Het is nu 30 december en ik heb nog steeds geen duidelijkheid over de genitale ontharing. Ik wil me graag laten behandelen bij mijn huidige schoonheidsspecialiste, maar het UMCG sputtert want de zorgverzekering zou niet betalen omdat ze niet gekwalificeerd zou zijn. Dus wel mijn gezicht, maar niet mijn genitale zone??? Het is de zelfde techniek, ik vertrouw haar en de zorgverzekering betaalt mijn gelaat ontharing. Maar zonder officiƫle verwijzing van het genderteam krijg ik straks mijn geld niet terug. Het zou fijn zijn als Transvisie, die onze patiƫnten vertegenwoordiger schijnt te zijn, eens hard met de deuren slaat.
  ( volgens de chirurg van het UMCG is het niet erg als je daar niet onthaard bent, want geen man merkt het aan je…die kijken daar toch niet naar..?!?)
  Weet je, het traject is al zwaar genoeg vanwege alle maatschappelijke en psychische consequenties die dit heeft.
  Maar dat de enige plek, waarvan je mag verwachten dat men je niet als sub-human behandelen, het genderteam in het VU of het UMCG, je zo in de kou laat staan, vind ik schokkend.

 5. coco schreef:

  ik ben zelf een arabishe jongen van 21 jaar jan begint mijn behandeling bij het vu in amsterdam en dan begin ik met diagnose maar een ding dat mij niet echt duidelijk is hoe gaat het met het laseren vvord dat vergoed of hoe zit dat ik ben arab dus heb bijna overal haar op mijn lichaam mijn gezicht nek benen bostern armen alles hahah vvat erg maargoed ik kan er niets aan doen het is gevvoon zo ik zie dat er al een hele drama vvord gemaakt om genitiale laser behandeling dat is dan een heel klein oppervlake als ik moet denken ik moet mijn hele lichaam dan voel het tog vvel heel droevig en vveet ik echt niet vvat ik moet doen ik vveet dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben en een vrouvv hoor te zijn maar als ik moet afvvegen allemaal het lijkt er meer op dat er alleen maar drama zit te vvachten op mij dan iets anders en het belemmerd de gedachte is het allemaal de moeite vvaard vvant ik ben een hele knappe jongen en een hele knappe vrouvv als het moet šŸ™‚ en ik tvvijfel dan gevvoon moet ik het dan doen of nie tervvijl ik ook nog erbij denk die vraag mag je nooit afstellen je moet en zal moeten doen om vrouvv te vvorden vvant als man verder leven zou mij doodongelukkig maken en uiteindelijk mijn dood betekenen en ik heb daar echt geen zin in

  kan iemand mischien helpen ?

  xx coco šŸ™‚ anders googlen ze mijn echte naam en krijgen ze dit allemaal te leven šŸ˜›

 6. Francisca van Bommel schreef:

  Het overleg tussen VUmc en vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars heeft inmiddels plaats gevonden. Men is er niet uitgekomen. Mijn zorgverzekeraar DSW in Schiedam heeft echter toegezegd dat zij mijn declaraties zullen vergoeden om mij als patient niet de dupe te laten worden van hun conflict waar wij in feite geheel buiten staan. Ik heb een onbeperkte machtiging binnen tot 31 december van dit jasr.

  Ik heb begrepen dat het VUmc inmiddels een potje heeft van 70.000 Euro waaruit per patient 6 laserbehandelingen worden vergoed. Per 1 januari 2012 gaat de hele regeling waarschijnlijk ook weer op de schop.

  Al met al nog steeds een waardeloze situatie voor diegenen wiens zorgverzekeraar nog steeds weigerachtig is. Als je op elektrische epilatie aangewezen bent begin je met de vergoeding voor 6 laserbehandelingen ook niets.

  Ik ben benieuwd hoe dit allemaal verder afloopt. Van de regering hoeven we t.a.v. vergoedingen weinig te verwachten. Misschien krijgen we hooguit een pil van Drion vergoed, dan kosten we verder niet zo veel meer šŸ™

 7. Debby Teusink schreef:

  Ik kan het verhaal van Petra volledig beamen. Werd mij in mei nog verzekerd dat de ontharing in het UMCG op de afdeling dermatologie zou plaatsvinden en direct verdisconteerd zou worden met de verzekering, nu kreeg ik op 12 augustus te horen dat ik het zelf moet organiseren en de bonnetjes maar goed moest bewaren. Misschien kan ik het dan later terug krijgen….
  Dat je als trans door de buitenwereld als minderwaardig wordt behandeld is helaas een gegeven, maar dat je door de genderteams als een stelletje sub-humans wordt behandeld is te gek voor woorden. Blijft onze patiƫnten vereniging nog steeds op haar kont zitten of wordt er nu eindelijk eens actie ondernomen? De gang naar de rechter bijvoorbeeld?
  Debby

 8. Petra van der Veen schreef:

  Dat er iemand is die de genitale ontharing kan laten door gaan, zonder zelf alles voor te moeten schieten. Hoe het bij het VU nu gaat of ging is mij niet bekend, ik ben bij het UMCG. Ondanks vele gesprekken met het gender team en mijn verzekeraar is het mij niet gelukt om het voor elkaar te krijgen dat het geld dat ter beschikking staat voor mijn genitale ontharing tussen mijn huid therapeut en het gender team of mijn ziekte kosten verzekeraar vooraf de SRS verrekend wordt. En dan te bedenken dat ik in de bijstand zit. Waar haal ik het geld vandaan? Dat interesseert niemand. Of is het werkelijk onmogelijk om het anders te regelen dan achteraf te verrekenen? Er werd vandaag nog ( Vrijdag 24 Juni ) mij verteld door het UMCG Gender team dat iedereen het geld achteraf kan opvragen maar dat er nooit vooraf vergoed wordt. Iedereen moet het zelf eerst betalen werd er gezegd. Het is een onmogelijke situatie waar ik in verkeer. Omdat van de bijstand niets overblijft om iets van te doen, dus ook niet ontharen. Het mag dan te gek voor woorden zijn, maar ik ben nu mooi de klos. De enige mogelijkheid buiten een gift van een ander aan mij is wachten totdat het ontharen in het UMCG zelf kan plaats vinden, daar is men nu mee bezig maar het is niet bekend wanneer dat rond zal zijn. Ik leef nog verder, maar voor diegene die het al moeilijk heeft kan dit onzin misschien net te veel zijn.

 9. Francisca van Bommel schreef:

  Nog een mededeling aan Sacha: dr de Kwant van mijn zorgverzekeraar heeft mij gezegd niet zelf de epilatie te gaan betalen omdat dit onlosmakelijk bij de DBC van de operatie hoort en je absoluut recht hebt op die vergoeding. Zodra bekend is wat er op 21 april uit de bus komt en wie er gaat betalen zou je nog eens een poging kunnen wagen bij je zorgverzekeraar of bij het VUmc. Geld is ten slotte wel geld.

 10. Francisca van Bommel schreef:

  Volgens dr de Kwant van DSW Zorgverzekeraar vindt er op 21 april a.s. een overleg plaats tussen het VUmc en de zorgverzekeraars om tot een oplossing van de declaratieproblemen te komen. Dit werd door Jos Megens bevestigd. Onduidelijk is voor mij of er ook vertegenwoordigers van TNN, Transvisie, Transman e.d. aanwezig zijn. Ik heb a.s. dinsdag 5 april weer afspraken in het VUmc en zal verder navraag doen.

 11. Sascha schreef:

  Ik ben al 1410 euro kwijt uit eigen zak omdat ik toch wel wist dat die zorgverzekeraar moeilijk ging doen. Ik vond het al die ellende niet waard en heb maar een tandje harder gewerkt het afgelopen jaar. Zo kan men nooit zeggen dat ik misbruik van het systeem heb gemaakt, tja, dat zou wat zijn he…

 12. Francisca van Bommel schreef:

  Volledig met Joan eens. Als trans moet je continue tegen de stroom op roeien. Het lijkt wel of je niet mag bestaan. Bij zorgverzekeraars doen ze steeds alsof je de eerste bent die met een dergelijke zorgvraag aan komt terwijl we allemaal de cijfers kennen, dus statistisch klopt hun gedrag niet.
  Overigens net via Twitter gezien dat staatssecretaris Teeven vĆ³Ć³r de zomer een wetsvoorstel wil indienen die de sterilisatie-eis voor de wijziging van de geslachtsaanduiding van transgenders laat vervallen. Als hij woord houdt is dat een enorme vooruitgang voor ons.

 13. Joan Pfann schreef:

  Ik heb verleden maand door mijn behandelaar (Genderteam UMCG Groningen) een aanvraag voor een machtiging laten doen. Mijn verzekeraar (Agis) had mij namelijk laten weten dat alleen behandelaars zo’n aanvraag kunnen doen en daar ook de formulieren voor hebben. Gisteren met Agis gebeld, bleek dat de aanvraag naar UMCG terug was gestuurd met de melding: valt onder de basisdekking van de polis, geen machtiging nodig. Bleek dat de aanvraag de hele SRS-DBC betrof en dat dat kennelijk ook niet anders kan. Telefoontje UMCG, daarna een boos telefoontje van UMCG en een even boze e-mail erachteraan leverde een “coulance” verklaring van Agis op. Mijn huid-therapiste kan dus nu direct bij Agis declareren. Het bijzonder ergerlijke hieraan is dat zij zo kan declareren, niet omdat ik daar recht op heb, maar omdat de verzekeraar zo coulant is van de regels af te wijken. Als we dan toch met de politiek aan het babbelen zijn, laten we dan dit soort absurde practische valkuilen, waar vrijwel iedere trans mee te maken krijgt eens ter sprake brengen. Laten we er nou eens eindelijk naar streven dat niet voor iedere trans in Nederland, telkens weer opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.

 14. Francisca van Bommel schreef:

  Ik vrees dat Frederique gelijk heeft. De discussie spitst zich toe op het openen van een DBC. Het VUmc zegt dat er geen DBC geopend kan worden en de zorgverzekeraar wil een DBC hebben of is van mening dat de behandeling onder de DBC van de vaginaplastiek hoort. Daar valt iets voor te zeggen aangezien het VUmc ten slotte de uiteindelijke operatie uitvoert. Ik heb de afwijzingsbrief van DSW aan het Genderteam ter hand gesteld en deze week zou die in een vergadering van het bestuur van het zorgcentrum besproken worden. Ze willen ook nog even afwachten wat andere zorgverzekeraars doen. Gaat dus weer een hoop tijd kosten. Ik baal als een stekker want op 27 mei loopt mijn RLE af. De wachtlijst is vrij kort dus ik zou met een beetje geluk juli/augstus geopereerd kunnen worden als ik op tijd van dat rottige haar verlost zou kunnen worden. Omdat ik volledig elektrisch geƫpileerd moet worden moet ik ook rekening houden met een wachttijd van ca twee maanden om er zeker van te zijn dat er geen teruggroei plaats vindt.
  We zijn er in ieder geval mooi klaar mee.

 15. Francisca van Bommel schreef:

  Vandaag van DSW Zorgverzekeraar een schriftelijke afwijzing ontvangen op de aanvraag van mijn genitale ontharing die door het Genderteam aan DSW was verzonden. De reden is dat men van mening is dat de genitale ontharing onder de DBC van de geslachtsoperatie valt. Genderteam stelt dat er geen DBC kan worden geopend omdat nog niet bekend is door wie en waar de operatie zal plaats vinden. Kip-en-ei situatie. Wordt vervolgd…

 16. Frederique schreef:

  Volgens het advies van de CvZ moet de VU helemaal niet doorsturen naar verzekeraars. De VU moet het zelf betalen: epilatie (van het geslachtsgebied) is onderdeel van de SRS en dient daarom door de behandelaar van de SRS vergoed te worden (of: door de VU zelf uitgevoerd te worden). In die zin ben ik het ook met de zienswijze van de VU dat dit in het verleden door de VU allemaal op vrijwillige basis gebeurd is niet eens. Dat zorgverzekeraars weigeren dit soort kosten te betalen vind ik dan ook heel begrijpelijk, gezien het advies van het CvZ. Laat de VU haar verantwoordelijkheid nemen…

 17. Airethilien schreef:

  Godgeklaagd is wel toepasselijk vind ik inderdaad.
  Het VU lijkt uit te gaan van de “goodwill” van de zorgverzekeraar, terwijl de ervaring leert dat zelfs wanneer het College van Zorgverzekeraars de zorgverzekeraars iets voorschrijft dat deze zich er al tegen verzetten, terwijl ze dit niet mogen. Moeten we dan ook nog zogenaamd een beroep doen op niet-bestaande “goodwill”?? Ik vind het een mooie zeepbel die het VU doorblaast naar de zorgverzekeraar.

 18. Ik heb vandaag (2 februari 2011) contact gehad met Anneke Overwater van het Genderteam. De bedoeling is dat voor alle bestaande patiƫnten die in 2010 reeds begonnen zijn met genitale ontharing en daarvoor van het VUmc een vergoeding ontvingen binnen ƩƩn a twee weken door het Genderteam een aanvraag voor vergoeding wordt gezonden aan de zorgverzekeraar, degene die de ontharing uitvoert (dus de huidtherapeut indien bekend) en een afschrift van dit verzoek aan de patiƫnt zelf. De hoop is dat de zorgverzekeraar dan de aanvraag goedkeurt.
  Ik vind het godgeklaagd dat zorgverzekeraars zich op alle mogelijke manieren proberen te onttrekken aan deze vorm van zorg die voor ons van essentieel belang is aangezien geen epilatie ook geen operatie betekent, dus als je geen geld hebt mag je jezejf van kant maken omdat er dan weinig alternatief over blijft. Natyyrlijk wel slim, want dan kosten we helemaal niets meer en zijn we niet langer lastig…..,

 19. Feather schreef:

  Ik werd vandaag opgebeld dat ik mijn volgende afspraak zelf moet ophoesten aangezien het VU het niet meer vergoed. Voor 1 keer kan ik het wel betalen, maar de daarop volgende keren dus niet.
  Het schijnt dat er een machtiging is aangevraagd bij mijn verzekeraar VGZ.
  Erg handig allemaal, maar VGZ snapt niet eens wat een transsexueel is en wat het VU allemaal doet.
  Ik ben namelijk al sinds Juli 2010 (!) bezig om mijn vergoedingen te krijgen voor mijn 10 laserbehandelingen in het gezicht. Zelfs met meerdere verwijzingen naar het CVZ lapt VGZ de regels nog steeds aan hun laars. Als ik dit nu eerder geweten had, was ik naar een transvriendelijke verzekeraar gegaan (bestaan die Ć¼berhaupt?). Maar ik ben niet weggegaan uit principe. (Aangezien ik me nog kan scheren.) Ze moeten het gewoon verzekeren. Momenteel kan ik nog steeds op m’n kop gaan staan, maar er is nog niks vergoed. Geen machtiging, niks. Voor het afwijzen van de 1e machtiging deden ze al 3 maanden. De 2e aanvraag ook.
  En als ik het tempo van mijn verzekeraar volg ga ik pas geopereerd worden in 2020
  Het allerergste vind ik nog de communicatie die er niet is geweest en dat ik dit heb moeten horen via Cosmedilight.

 20. Francisca van Bommel schreef:

  Ik werd hier in december bij toeval mee geconfronteerd toen ik bij het Genderteam was. Ik uitte een klacht over de wel zeer trage wijze van betalen van mijn rekenigen dor het VUmc. Hierop zei mijn arts dat het geen verplichting was, maar dat het VUmc dit uit coulance deed en dat dit per 1 januari 2011 ging veranderen. Het zou door de zorgverzekeraars moeten worden vergoed. Ik heb hierop Jos Megens aangesproken omdat er totaal geen informatie richting de in behandelng zijnde patienten wordt gegeven. Ik moest er zelf achteraan en kreeg een telefoontje dat ik in februari nog maar eens contact moest opnemen. Ik zit midden in mijn behandeling en daar ben ik dus bepaald niet blij mee. Ik ben albino en kan dus niet gelaserd worden. Zeer tijdrovend, pijnlijk en heel duur…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.