« terug naar overzicht

VN-aanbeveling aan Nederland: verbeter transgenderwet

VN-aanbeveling aan Nederland: verbeter transgenderwet

Afgelopen dinsdag, 10 mei, voelde de VN mensenrechtenraad Nederland aan de tand over onder meer de omgang met lhbti-rechten. Om de vijf jaar krijgen leden van de VN zo’n mensenrechtentoets (UPR). De Nederlandse regering kreeg aanbevelingen om het geweld en discriminatie tegen transgender personen en intersekse personen tegen te gaan, en om de transgenderwet te verbeteren.

Op basis van het schaduwrapport van COC Nederland, TNN en Nederlands Netwerk Intersekse/DSD en de gesprekken die deze belangenorganisaties voerden met de mensenrechtenraad, riepen meerdere landen Nederland  op om hun  lhbti-rechten beter te beschermen. Ondanks de lof, die er ook was voor Nederlands inzet voor lhbti-rechten wereldwijd.

Vereenvoudig de transwet

Ierland en Israel meenden dat de wijziging van geslachtsregistratie in Nederland nog nodeloos ingewikkeld is met de leeftijdsgrens-eis en de verplichting om een deskundigenverklaring van een psycholoog te overleggen. Intersekse personen moeten zelfs een gang naar de rechter maken om het juiste lettertje op hun paspoort te krijgen.

Vergroot lhbti-kennis op academies

De lhbti-acceptatie op scholen zou ook kunnen verbeteren, menen Belgie en Slovenie. Zij roepen de Nederlandse regering op om daar wat aan te doen. Bijvoorbeeld door meer aandacht te geven aan lhbti acceptatie  op docentenacademies.

Ierland, Zweden en Israel vonden dat Nederland geweld tegen lhbti’s beter moest aanpakken.  Met bijvoorbeeld een nationaal actieplan en trainingen voor politie en OM. AustraliĂ« richtte zich vooral op de discriminatie tegen intersekse personen, dat helaas nog vaak voorkomt.

Een succes, nu nog opvolging

Nog nooit waren er zoveel aanbevelingen omtrent het verbeteren van de bescherming en garanderen van lhbti-rechten gemaakt. De Nederlandse regering zal binnenkort op de suggesties van de VN-mensenrechtenraad reageren.

 

 

Reageer

EĂ©n reactie op “VN-aanbeveling aan Nederland: verbeter transgenderwet”

  1. Mar schreef:

    Te adviseren ware tevens om de huidige begripsomschrijvingen wie is “vader” wie “moeder” weer uit de wet te verwijderen en te vervangen door “ouder1” en “ouder2” waardoor ook een toekomstige wetswijziging op het meer-ouderschap vereenvoudigd kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.