« terug naar overzicht

Volgende stap in SCP-transgenderonderzoek

Het Sociaal en Cultureel Planbureau doet onderzoek naar de ervaringen en leefsituatie van transgenders in Nederland. Bij transgenders sluit het geboortegeslacht niet aan bij hoe zij hun eigen sekse ervaren. Een man heeft dan het gevoel eigenlijk een vrouw te zijn en een vrouw een man. In hoeverre dat het geval is verschilt van persoon tot persoon. Sommigen zijn van geslacht veranderd, of zullen dat wellicht ooit gaan doen. Maar niet iedereen neemt die stap, niet iedereen heeft daaraan behoefte.

De overheid wil meer zicht krijgen op de leefomstandigheden en ervaringen van transgenders in Nederland. Hoe ziet hun leven eruit en hoe gaat het met hen? Kunnen ze open zijn over hun genderidentiteit (als ze dat willen)? Hebben ze hulp gezocht en zo ja: bij wie en met welke ervaringen? Hoe reageert de omgeving op hun ‘trans zijn’? Welke ervaringen hebben zij op het gebied van werk?

Voor dit onderzoek wordt een betrekkelijk nieuwe methode ingezet. Een klein aantal transgenders krijgt een uitnodiging om via het internet een vragenlijst in te vullen. We vragen hen bovendien enkele nieuwe respondenten te werven. Het is de bedoeling dat zo lange ketens van respondenten ontstaan. Meer informatie over dit onderzoek en de gekozen methode is te vinden op: http://www.scp.nl/content.jsp?objectid=default:28919

In september is een eerste selectie van transgenders aangeschreven. Om de respons te vergroten, starten we nu met een volgende ronde. We hopen dat alle transgenders die een uitnodiging krijgen om aan dit onderzoek mee te doen, daaraan gehoor zullen geven.

Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij de onderzoeker: Saskia Keuzenkamp (s.keuzenkamp@scp.nl). Ook kunt u via Facebook een reactie op dit onderzoek geven http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100003125714193.

[Bron: SCP]

Reageer

3 reacties op “Volgende stap in SCP-transgenderonderzoek”

 1. Joandelynn schreef:

  Het SCP leverde gisteren ook al een fraai staaltje prutswerk af, een rapport waaruit zou blijken dat er 900 transseksuelen in Nederland zijn, terwijl alleen de VU er al meer dan 3000 heeft geopereerd.

 2. Alice Verheij schreef:

  Ik heb een uitgebreide discussie gevoerd over de aanpak met de onderzoekers. Ik ben niet overtuigd. Wel ben ik – door een bekende – in de gelegenheid gesteld de vragenlijst in te vullen. Niet omdat ik wou deelnemen maar omdat ik wou zien of de vragen nog nieuwe inzichten kunnen opleveren ten opzichte van de berg onderzoeken die er de afgelopen decennia verschenen zijn.
  En vergeet het maar. Het is een flinterdun, niet diepgravend onderzoek met zwakke vraagstelling. Het zal geen nieuwe inzichten opleveren, hoogstens oude bevestigen. Wat mij betreft mag dit onderzoek op de plank weggegooid overheidsgeld gelegd worden met als opmerking dat het op die manier wel erg gemakkelijk is om de transgender gemeenschap aan het lijntje te houden en verdere emancipatie te remmen.
  Geen zin in het aanpassen van het beleid? Gooi er maar een onderzoekje tegen aan. Hebben die onderzoekers ook weer brood op de plank…

 3. Madeleine Brouwer schreef:

  De eerste ronde vond ik al dubieus in de zin dat ik zo een 40tal transgenders uit een vrij breed netwerk weet te benoemen die NIET benaderd zijn. Zijn er voor deze tweede ronde verbeteringen aangebracht om te zorgen dat wel het volledige bereik aangesproken wordt, of blijft het weer binnen de incrowd,….?

  Met vriendelijke groet,
  Madeleine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.