9 november 2017

Voorzitter TNN maakt overstap naar Utrechtse politiek

Na zes jaar uiterste toewijding aan de transgenderzaak neemt Corine van Dun afscheid als voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. Als laatste daad presenteert ze nog Het Genderdoeboek voor organisaties die voorbij onderscheid naar geslacht te werk willen gaan. Met de lancering van het Corine van Dun Fonds, voor lokale activiteiten gericht op transgendergelijkheid, blijft haar naam aan TNN verbonden.

Met Corine’s aanstaande overstap naar de Utrechtse politiek – zij staat op plek 8 voor D66 Utrecht – zal ze het streven naar erkenning van een genderdiverse samenleving niet loslaten. Het Utrechtste stadhuis staat bekend als koploper in vraagstukken omtrent vrijheid van geslacht. TNN wenst haar daarom ook een warm onthaal in de Utrechtse gemeenteraad toe.

TRANSGENDERWET

Corine kwam in 2011 bij TNN in het bestuur als vice-voorzitter na deelgenomen te hebben aan een internationaal congres over transgenderrechten in Barcelona. Ze kreeg de smaak te pakken en stond uit het niets ineens vooraan in de strijd voor transgenderemancipatie in Nederland. Met TNN streed ze voor een toegankelijkere Transgenderwet, die kwam er in 2014.

Corine is tevens fervent pleitbezorger van het transitieverlof. Een verlofregeling die trans werknemers en hun werkgevers zekerheid en duidelijkheid geeft tijdens de periode van sociale en medische transitie die veel trans werknemers doormaken.

Ze vertegenwoordigde TNN ook met verve in de media. Zo droeg ze bij aan de grotere zichtbaarheid van trans personen in de media. Die ontwikkeling daarin is ongekend en gaat nog tot de dag door. TNN hoopt haar als transambassadeur ook na vandaag nog vaak in de media terug te zien.

START FONDS

Als dank voor Corine’s jarenlange inzet lanceert TNN een fonds voor lokale transgenderinitiatieven, vernoemd naar Corine van Dun. Het Corine van Dun Fonds biedt die initiatieven de kans om in eigen regio projecten te ontwikkelen gericht op thema’s als participatie, veiligheid of zichtbaarheid. De afgelopen jaren zijn transgender personen zich steeds meer lokaal gaan organiseren. Zij zijn van onmisbaar belang voor de gemeenschap, zowel als het aankomt op het vinden van gelijkgestemden als het versterken van de maatschappelijk positie van trans personen.

GENDERDOEBOEK

De presentatie van Het Genderdoeboek is het sluitstuk van een bijzondere periode. Het groeiende bewustzijn in de samenleving over de beperkingen van geslacht als alleen man en alleen vrouw vraagt om praktische handvatten. Organisaties die hiermee aan de slag willen melden zich al enkele jaren bij TNN. Na de Toiletkit, voor iedereen die wc’s voor iedereen wil organiseren, is Het Genderdoeboek de tweede publicatie om aan deze behoefte te voldoen. In deze handreiking vindt u tips over het registreren van sekse, nette aanspreekvormen en hoe geslacht goed uit te vragen is voor onderzoek.

TOEKOMST

Met het aftreden van Corine van Dun neemt Brand Berghouwer het stokje over. Met hem kijkt TNN vooruit op verdere verbetering van de Transgenderwet, het terugdringen van geslachtsregistratie, het realiseren van toegankelijkere transgenderzorg en het bevorderen van arbeidsparticipatie.

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com