« terug naar overzicht

Vragen over uitvoering transgenderwet

Met de nieuwe transgenderwet wordt het wijzigen van je geslacht in de geboorteakte simpeler. Dat is goed nieuws. Maar hoe wordt er voor gezorgd dat die wet goed uitgevoerd wordt? Dat wil TNN graag weten van staatssecretaris Teeven. Daarom is er een brief naar het Ministerie van Veiligheid en Justitie gestuurd.

Hoe werkt de wet?

Een belangrijke rol in de uitvoering van de wet heeft de deskundige. Daar ga je naartoe om te verklaren dat je de overtuiging hebt te behoren tot het andere geslacht. Je krijgt dan informatie van die deskundige over wat het betekent om je geslacht in de geboorteakte te wijzigen. Als je dan verklaart deze informatie te begrijpen en de wijziging van geslacht blijft wensen, dan tekenen zowel jij als de deskundige de verklaring. Hiermee ga je dan naar de burgerlijke stand van de gemeente waar je geboorteakte ligt. Of je gaat, als je buiten Nederland geboren bent, naar de burgerlijke stand van Den Haag waar je akte van inschrijving ligt. Daar wordt de wijziging vastgelegd en is daarmee je geslacht volgens de wet gewijzigd.

Zorgen over de deskundigen

Nu heeft de staatssecretaris in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voorgesteld dat de deskundige een arts of psycholoog moet zijn. In de uitleg over deze AMvB staat dat die deskundige kennis en ervaring moet hebben op het terrein van genderdysforie. Deze AMvB en de uitleg hierover roepen bij TNN vragen op. Bijvoorbeeld over de gendercentra, hebben zij wel capaciteit voor hun nieuwe taak? Er zijn namelijk nog altijd wachtlijsten. En hoe wordt er voor gezorgd dat artsen en psychologen van de gendercentra de taak van zorgverlener goed scheiden van hun taak als deskundige? TNN vindt het belangrijk dat er ook genoeg deskundigen zijn. Dat betekent keuzevrijheid. Staatssecretaris Teeven heeft dit toegezegd, maar hoe gaat de hij daar voor zorgen?

TNN wil met het Ministerie van Veiligheid en Justitie in gesprek over deze en andere vragen. TNN hoopt dat als de nieuwe wet door de Eerste Kamer is dat dan ook duidelijk is dat de wet op een goede en verantwoorde manier uitgevoerd gaat worden.

Reageer

5 reacties op “Vragen over uitvoering transgenderwet”

 1. J.Kijman schreef:

  Ik ben al ruim 10 jaar deels geopereerd geweest en hormonen al langer. Helaas nooit mijn ID kunnen aanpassen zonder slopende operaties?!
  Ik mag nu eindelijk mijn paspoort wijzigen zonder zaakjes te laten verwijderen.

  Na 10 jaar stress waren dit mijn vreselijke struikelblokken uit schaamte voor mijn ID;
  Geen auto kunnen huren,geen gereedschap kunnen huren, geen politie aangiftes kunnen doen, geen entree tot discotheken hebben, gemeentelijke papieren en post met de verplichte voorzetsels altijd moeten verstoppen voor mijn huisgenoten, lopen schamen bij de bank voor elke wijziging en natuurlijk de verbitterde Belastingdienst die je altijd blijft benamen volgens je geboorte akte… eindelijk vrijheid om mijzelf te zijn!

 2. Ricki schreef:

  Wat ik hoorde bij de VU is 250,-!
  Daar zie ik verder nergens iets over en ik zie ook niets over dat mensen die al lang en breed klaar zijn bij een genderteam automatisch en kosteloos zo’n verklaring zouden moeten krijgen.
  Ik vind het totaal belachelijk dat daar weer voor betaald moet worden.

 3. Martine schreef:

  Wat ik mij ook afvraag, gezien de huidige situatie, is of je dan na je traject bij de onafhankelijke genderpsychologen, je dan niet alsnog gedwongen wordt om het volledige traject incl. wachtlijst te doorlopen bij een van de genderteams. Dit is namelijk wel het geval als je een second opinion wil over je SRS (die dan dus al gedaan is) iets wat uiteraard verwerpelijk is.

 4. Sabrina schreef:

  Ik ben het volledig met Frederique eens. Daarnaast vraag ik mij af, of het Ministerie er rekening mee houdt, dat er op 1-1-2014 heel vermoedelijk een stuwmeer losbarst van mensen die, al dan niet met via huisarts of via internet verkregen hormonen, al jaren permanent leven in een toestand die niet overeenkomt met hun geboortegeslacht. Velen zullen daarbij zelfs het voordeel hebben gehad, dat een voornaamsverandering, naar een voornaam, die hoort bij het andere dan hun geboortegeslacht, niet door een rechter als ongepast van de hand werd gewezen. Die mensen leven veelal dus al jaren met een paspoort met hun nieuwe voornaam en bijbehorende pasfoto maar helaas nog een ongewenste geslachtsaanduiding.

  De mensen uit genoemd stuwmeer hebben vanuit hun geschiedenis al bewezen, dat hun gevoelens duurzaam van aard zijn. Toch moeten al die mensen eerst nog eens EU 150,– gaan betalen aan een van die schaarse geautoriseerde “deskundigen” om een donderpreek te mogen aanhoren, die natuurlijk geen enkele indruk zal maken. Sterker, de betrokkene zal uit puur eigen ervaring beter aan die deskundige kunnen uitleggen, wat deze overgang voor hem of haar heeft betekend. Een bekend spreekwoord is : “Je moet het paard niet achter de wagen spannen”.

  Het gevaar dreigt, dat hoewel per persoon waarschijnlijk slechts één gesprek afdoende zal zijn, dit toch opnieuw, ondanks de genoemde voorrangsregeling, voor een extra set wachtlijsten zal gaan zorgen bij die reeds sterk overbelaste zeer schaarse “deskundigen”.

 5. Frederique schreef:

  Wat mij betreft moeten ook minimaal (!) andere genderpsychologen (Van Hengel, Meijer, Zandvliet), andere gender-ondersteuners (bijv. Transvisie-zorg) en het genderteam in Gent ook dit soort verklaringen kunnen afgeven. Geen monopolie voor de twee gendercentra.

  Frederique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.