9 juni 2010

Wat doen politieke partijen voor transgenders?

Ze zijn in aantocht! De verkiezingen! Hoog tijd om eens te kijken wat de politieke partijen zoal in petto hebben voor de transgenders. We scanden hun programma’s op steekwoorden. Niet dat ze zich altijd aan beloftes houden, maar het geeft enig inzicht in de bereidheid over bepaalde zaken na te denken.

Ten eerste keken we naar HLBT. De enige partij die deze term gebruikt, is D66. Jammer genoeg  worden verder in het tekstblokje alleen de homoseksuelen met name genoemd.

Gender en diversiteit zijn begrippen die bij alle partijen nog in het taalgebruik moeten worden opgenomen. De enkele keer dat term discriminatie wordt gebezigd, heeft dit geen betrekking op transgenders. Homo en homoseksualiteit kwamen we heel wat vaker tegen. Juist in het partijprogramma van de SGP komen het woord homo en daaraan gerelateerde termen het vaakst voor. Nogal opmerkelijk. Het houdt ze kennelijk behoorlijk bezig.

Dan de term trans. Wat een ‘hits’! Ons hart maakte een sprongetje. Om daarna weer snel op zijn gewone plekje terug te vallen. Dat viel namelijk goed tegen. De zoekmachine sloeg aan op transport, transferia, Trans-Atlantisch maar vooral op transparant.  Dat willen bijna alle partijen kennelijk graag zijn. Maar wat voor ons glashelder is, is dat transgenders eigenlijk overal uit de boot vallen.

Waar worden transgenders en transseksuelen wel genoemd? D66 schrijft dat de onvruchtbaarheideis afgeschaft moet worden en dat de behandeling van secundaire geslachtskenmerken bij transgenders vergoed moeten worden. Dat vinden wij uiteraard ook.  De SP tolereert – terecht – geen discriminatie van homo’s, lesbo’s en transseksuelen. Geweld tegen homo’s wordt altijd door politie en justitie aangepakt, schrijft men, maar wat wordt er gedaan tegen het geweld op straat tegen travestieten, transseksuelen en andere transgenders?

Feitelijk is GroenLinks nog het zorgvuldigste in taalgebruik. Echter, we lezen dat de politiekorpsen geweld tegen holebi’s en transgenders gaat registeren en dat de mogelijkheid zal worden geboden anoniem aangifte te doen van antihomogeweld. Ook hier wordt de verkeerde term gebruikt en worden uiteindelijk (alle groepen) transgenders onder de noemer “homo” gebracht.

Kortom: er zijn verbeteringen zichtbaar, maar voor transgenders is er nog niet veel te kiezen. Het is aan TNN de taak om duidelijk te maken dat politieke partijen veel meer kunnen doen om de positie van transgenders in Nederland te verbeteren!

Credits

Branding & design Cheerleader.studio

Website development Digitmind.nl

Fotografie headers: Tengbehkamara.com