« terug naar overzicht

Zorgverzekeraars storten transgenders in de ellende

Er is te weinig geld voor de transgenderzorg. Dat is de mededeling die het VUmc vandaag de wereld in stuurde. Transgenders die zich bij het genderteam van het VUmc willen aanmelden zullen hun heil elders moeten zoeken. Het trieste is dat zij daarvoor over de landsgrenzen moeten gaan. Zorgverzekeraars houden de hand op de knip. “Voor het welzijn van veel transgenders gaat dit ernstige gevolgen hebben” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van Transgender Netwerk Nederland (TNN).

Onbereikbaar

Net nu transgenders makkelijker het geslacht in de geboorteakte kunnen wijzigen, dreigt de transgenderzorg voor velen onbereikbaar te worden. Het VUmc zegt 10 miljoen euro nodig te hebben voor transgenderzorg. Zorgverzekeraars kwamen dit jaar met maar 3 miljoen euro over de boeg. Zo dwingen ze het VUmc tot deze patiëntenstop. TNN roept de zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid op om transgenders die medische zorg nodig hebben niet in de steek te laten. “Een kwetsbare groep mensen krijgt niet meer de zorg die ze nodig heeft, dat kan zelfs levens gaan kosten” volgens Van de Lagemaat.

Boterzacht

TNN ziet ook een probleem met de deskundigenverklaringen voor het wijzigen van geslacht in de geboorteakte. Per 1 juli 2014 moet het VUmc genderteam deze af kunnen geven. De garantie van staatssecretaris Teeven dat dit ondanks medische wachtlijsten mogelijk gaat zijn blijkt zo zacht als boter. TNN gaat daarom in overleg met de staatssecretaris over de uitvoerbaarheid van de transgenderwet.

Reageer

3 reacties op “Zorgverzekeraars storten transgenders in de ellende”

 1. Ernst schreef:

  Het aantal patientien is natuurlijk cumulatief. Als er elk jaar 100 bijkomen, heb je er na 2 jaar 200, 3 jaar 300, etc. Het is niet alsof iemand die al jaren de juiste hormonen krijgt en alle operaties ondergaan heeft opeens ophoudt patient te zijn.

  Ik weet niet, hoor, maar leidinggevenden in de zorgverzekeringsindustrie zijn erg slecht in logisch nadenken. Als je de kraan dicht draait aan deze kant, betekent het dat je ‘m aan een andere kant moet opendraaien, zoals bij de reguliere psychische zorg (die eigenlijk geen reet kan uitvoeren met transgender mensen, dan alleen een lapmiddel te zijn voor hun depressies).
  Mensen lange tijd (TÉ lange tijd) in de reguliere psychische zorg laten aanmodderen kost op de langere termijn meer geld dan ze in één keer de juiste zorg te geven.

 2. Alexandra schreef:

  Nou zeg… na goed nieuws ineens slecht nieuws… waar komt dit ineens vandaan? is er een persbericht? … een bron? Ik schrik er namelijk van… Trouwens… 10 Miljoen? is dat niet een beetje veel… ze hebben 100 patienten per jaar. Dus elke trans zou 100.000 euro moeten kosten. Kan natuurlijk nooit. De DBC voor een geslachtsoperatie ligt namelijk tussen de 10.000 en 15.000 euro. Medicijnen gaan via de Zvw, dus alleen de operatie en gesprekjes moeten worden betaald. De DBC bij het VU start pas bij het eerste consult met de endocrinoloog, en die is beraamd op 225 euro (heb de rekening hier namelijk nog liggen). Snap niet waar de rest van dat geld blijft. Maar goed, het genderteam is vreselijk inefficient. Heb dat al ze al vele malen duidelijk gemaakt, maar het dringt toch niet door.

 3. Helene Roes schreef:

  Willen jullie dan aub ook willen pleiten dat het UZ in Genr een verklaring mag afgeven. Zij zijn net zo deskundig als het VUMC en UMCG. Velen van ons (woonachtig in Zuid-Nederland) zijn bezig in het UZ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.