« terug naar overzicht

CEDAW ondervraagt Nederland over discriminatie vrouwen en LBTI personen

CEDAW ondervraagt Nederland over discriminatie vrouwen en LBTI personen

Nederland heeft in 1991 het VN-vrouwenverdrag ondertekend. Om de vier jaar wordt gekeken hoe elk land om gaat met de vrouwenrechten door het Committee on the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW). Deze week onderzoekt de commissie Nederland.

Daarvoor gebruikt deze commissie niet alleen de eigen rapportage van de regering maar ook de zogeheten schaduwrapportages van mensenrechtenorganisaties en NGO’s. TNN is mede-ondertekenaar van de schaduwrapportage van het Nederlandse NGO netwerk VN-vrouwenverdrag.

Om de situatie van LBTI personen beter onder de aandacht te krijgen, hebben TNN, NNID en COC hiernaast ook een apart rapport opgesteld: het CEDAWrapport discrimination of LBTI persons in the Netherlands.  In dit rapport worden de problemen geschetst die er in Nederland nog zijn voor LBTI personen: zoals obstakels om het geregistreerde geslacht te wijzigen, de toegankelijkheid van zorg, de discriminatie op de arbeidsmarkt en de veiligheid.

TNN en NNID zijn op dit moment in Genève om formeel en informeel met de commissieleden te spreken. Wij hopen dat de commissie onze kritiek en aanbevelingen overneemt en de regering ter verantwoording roept.

Zie verder: het oral statement van de Nederlandse NGO’s afgelopen maandag.

Reageer

2 reacties op “CEDAW ondervraagt Nederland over discriminatie vrouwen en LBTI personen”

  1. […] mate te maken met discriminatie en geweld, op de werkvloer en in de bredere samenleving (zie hier, hier en hier). Zij voelen zich op de werkvloer vaak onveilig en gerend in hun carrière door hun […]

  2. […] waren TNN en NNID naar Genève gegaan om de commissie voor te lichten naar aanleiding van het rapport dat TNN, NNID en COC Nederland hadden ingediend.  Afgelopen week mochten de leden van de commissie […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.