Familie, vrienden en partners
Informatie voor jou
Je hebt een kind, partner, ouder of ander familielid of je bent bevriend met iemand die transgender is of zich niet thuis lijkt te voelen bij diens geboortegeslacht. Lees hier ervaringen van anderen, veelgestelde vragen en waar je allemaal terechtkunt.
Het geluk van je dierbare
Het geslacht, en dus de genderidentiteit, van je dierbare lijkt een zekerheid. Een feit die houvast geeft over wie iemand is, maar hoe iemand dat zelf ervaart dat kun je pas weten wanneer diegene daarover vertelt. Transgender personen komen ergens in hun leven wel op een moment dat ze dit vertellen, aan hun ouders, hun partner(s), familieleden of vrienden. Ze zijn het niet verplicht, maar ze willen zichzelf niet verbergen voor de mensen van wie ze houden en bij wie ze zich veilig willen voelen. Als ouder, partner, familielid of vriend(in) kan je daarin van grote betekenis zijn.
Veel ouders vertellen bijvoorbeeld over hoe ze hun kind hebben op zien bloeien nadat die zichzelf kon gaan zijn. Het geluk van je dierbare is dan iets om te koesteren. Zeker in een wereld waarin opgroeien als trans persoon nog gepaard gaat met schaamte en angst voor afwijzing. En waarin anti-transgenderhaat ieder moment als een donkere wolk je leven binnen kan dringen. Je wilt je kind, geliefde of dierbare dan kunnen beschermen, je wilt steun bieden of een luisterend oor. Dat is wat steeds meer ouders, partners, familieleden en vrienden ook doen.
Hoe je dat doet kan je leren en ontdekken. Bijvoorbeeld door andere ouders, partners, familieleden of vrienden van trans personen te spreken. Of door te vragen aan je dierbare hoe die gesteund wil worden. Dat kan al heel laagdrempelig door voornaamwoorden of een nieuwe naam samen uit te proberen. Zo zul je hier en elders op het internet nog veel tips vinden.
Eigen gevoelens
Toch ben je als naaste ook zelf opgegroeid in een samenleving en cultuur waarin transgender zijn als afwijking en zelfs als psychische stoornis werd aangezien. Het is iets wat je daardoor niet verwacht, omdat je onbewust bent opgegroeid met het idee dat iemands geslacht vaststaat. Je kan hierdoor als naaste ook schaamte ervaren of juist negatieve of wantrouwende gedachtes hebben over transgender personen. Je voelt dan misschien onbewust de behoefte om voorwaarden te stellen aan jouw liefde, acceptatie of vertrouwen. Het is goed om deze gevoelens te bespreken. Dat kan bijvoorbeeld met naasten die hetzelfde door hebben gemaakt, maar er is ook professionele hulp voor naasten.
Zoek ook hulp wanneer je gevoelens van machteloosheid hebt. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je je dierbare ziet lijden als gevolg van lange wachtlijsten of nare incidenten van anti-transhaat. Je mag als naaste ook kwetsbaar zijn en hulp zoeken. Stress kan namelijk je werk, de zorg voor anderen of je algehele welzijn beïnvloeden. Als naaste wordt het dan lastig een steun en toeverlaat te zijn.
Gendereuforie
Zoek daarnaast ook samen momenten van gendereuforie of trans joy op. Dat zijn momenten waarin je dierbare zich juist bevestigd voelt en zichzelf kan zijn, zoals een nieuw kapsel of door een wildvreemde correct aangesproken worden. In die momenten zie je juist hoe gelukkig je dierbare wordt van zichzelf zijn.
Wij zijn Transgender Netwerk
Over ons
We zijn allemaal anders, dat maakt ons juist zo mooi. Wij willen genderdiversiteit vieren en strijden net zo lang tot alle genderidentiteiten welkom zijn in onze samenleving.
Ervaringen
Persoonlijk
Veelgestelde vragen
Vragen die we regelmatig van jullie krijgen hebben we hieronder gebundeld en beantwoord